Vandaag is het Warmetruiendag: de nationale actie van Greenchoice waarbij Nederlanders worden opgeroepen om massaal en structureel energie te besparen. Vandaag draaien alle deelnemers de thermostaat omlaag en trekken ze een warme trui aan. Zo besparen ze op een laagdrempelige manier energie en vragen ze aandacht voor klimaatverandering.

Wij steunen deze goede actie en daarom vertellen we je er graag iets meer over. Daarnaast delen we met alle liefde een paar initiatieven met je die er voor zorgen dat anderen er ook warmpjes bij zitten.

Warmetruiendag
De Greenchoice Warmetruiendag is een actie waarbij je aan elkaar laat zien wat je doet om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het doel is niet om de verwarming 1 dag helemaal uit te doen of lager te zetten, maar om met de warme trui symbolisch aandacht te vragen, bewustwording te creëren en uiteindelijk verandering te bewerkstelligen zodat mensen bewuster omgaan met energie. Bijvoorbeeld door zich warmer aan te kleden als het koud is in plaats van de verwarming hoger te zetten.

Knitted penguin sweater
Deze initiatieven houden je warm
Nu kan je natuurlijk een lekkere warme trui voor jezelf kopen of maken, maar er zijn ook veel mensen die truien en mutsen breien voor anderen. Wij delen graag een paar mooie en hartverwarmende voorbeelden met je:

In de koude wintermaanden zijn daklozen meer vatbaar voor ziekten en onderkoeling. Het Leger Des Heils organiseert daarom verschillende Breisterrendagen. Tijdens deze dagen kunnen mensen samen komen om warme mutsen en truien te breien voor daklozen. Op de site staat het wat onduidelijk aangegeven, maar de eerstvolgende dag is op 21 maart in Amsterdam. Natuurlijk kan je ook gewoon thuis aan de slag met het breien van een trui, muts of sjaal en die bij het Leger Des Heils langs brengen.

Granny’s Finest bestrijdt eenzaamheid onder ouderen door handwerkclubs voor senioren te organiseren. De prachtige sjaals, mutsen en handschoenen worden ontworpen door jonge creatieve talenten en met liefde gebreid door ouderen. Zo leren jong en oud van elkaar en kan iedereen genieten van hun mooie, duurzame en warme creaties. De opbrengst van alle verkochte producten gebruiken ze voor allerlei activiteiten voor de grannies. Zo zorg je er met het kopen van een product niet alleen voor dat je er zelf knus bij zit, maar draag je ook een steentje bij aan het plezier van ouderen.

Alfred Date, de voormalig oudste man van Australië, werd vorig jaar gevraagd of hij mee wilde doen met een bijzondere actie. Er waren pinguïns getroffen door een olieramp waardoor hun veren beschadigd waren. Alfred Date hielp de Victoria’s Phillip Island Penguin Foundation om de pinguïns warm te houden met prachtige gebreide truitjes. Helaas is deze held vorig jaar (op 110 jarige leeftijd) overleden, maar wij vonden dit een te mooi voorbeeld om niet te noemen.

Een andere held die zich sinds 2013 inzet voor kwetsbare dieren is de Amerikaanse Katie Deline-Ray. Zij breit nestjes voor gevonden en gewonde dieren die bij de Wildlife Rescue terecht komen. Hiermee heeft ze anderen geinspireerd om ook nestjes te gaan breien voor dieren. De Facebookpagina daarvan vind je hier en op Pinterest staan allerlei snoezige plaatjes van dieren in warme nestjes.

Wildlife Rescue
Zo hou je het zelf warm
Milieu Centraal heeft berekend dat een gemiddeld huishouden jaarlijks honderden euro’s kan besparen door bewust te stoken. Op hun site delen ze een aantal tips om te besparen op stookkosten en het toch lekker warm te hebben. Sluit bijvoorbeeld alle tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Je kunt de verwarming ’s nachts het beste uit doen en je warm houden met een warme kruik. Klik hier voor meer tips over bewust stoken.

Wil jij meer weten over de Warmetruiendag? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.