Ruim een maand geleden begon ik aan een moeilijke uitdaging: binnen dertig dagen 465 dingen ontspullen. Dat vond ik best een beetje spannend. Ik wist niet eens of ik überhaupt wel zoveel spullen in mijn huis had staan. Maar het moment van de waarheid is aangebroken, de challenge is voorbij en het eindresultaat is binnen handbereik. En ik kan je alvast vertellen dat ik twee keer goed nieuws heb.

Goednieuwsshow

Het is gelukt! Ik heb vierhonderdvijfenzestig spullen de deur uit gedaan! En mijn meubels staan er nog. Wie had dat gedacht? Ik heb in de loop der jaren vreselijk veel troep verzameld, dat is duidelijk. Maar dat is niet het enige goede nieuws. Weet je nog dat mijn vriend en ik op zoek waren naar een huis in Den Haag en dat het niet zo wilde vlotten? Nou, aan die grote zoektocht is (eindelijk!) een einde gekomen. In maart krijgen we de sleutel van ons nieuwe appartement. En we nemen alleen de spullen mee die de challenge hebben overleefd, dat begrijp je.

Een huis vol zooi

Ik had verwacht dat ik de laatste dagen uren zou moeten zoeken naar dingen die ik kon ontspullen, maar niets bleek minder waar. Eerder schreef ik dat ik me niet kon voorstellen dat ik dertig dingen op één dag weg zou gooien, maar gek genoeg bevielen de laatste dagen mij wel. Ik had nog drie dingen op mijn lijstje staan: de kledingkast, de badkamer en het laatste gedeelte onder het bed. En geloof me, daar ligt meer troep dan je denkt. Op de gang kwam ik nog een verdwaalde doos met oude kaarten en foto’s tegen. Jackpot! Dansend ging ik door het huis, terwijl ik met streepjes bijhield hoeveel ik had ontspult.

Samen ontspullen

Direct na het voltooien van dag 30, appte ik mijn vriendin. Je weet wel, die ene die als een speer van start ging. Op dag 10 belde ze mij om te vertellen dat ze al bij dag 17 was (als je het aantal ontspulde spullen telt). Ik stond perplex, maar nu blijkt dat hardlopers doodlopers zijn. Ze is namelijk al een tijdje bezig met dag 29 en 30. Ik ga haar van de week wel eventjes helpen. Dan gaan we samen dansend door haar huis. Komt donderdag toevallig uit, Pleun?

En nog een tip: als je samenwoont en jij gaat ontspullen, betrek je vriend of vriendin daar dan niet ongevraagd bij. Ik spreek uit ervaring. Zijn of haar dingen weggooien is ook geen goed idee. Ik heb een stapel gemaakt met de spullen van mijn vriend die hij zelf uit mag zoeken. Ik ben benieuwd wanneer hij zich aan de stapel waagt.

En nu?

Bij de start was ik nog een beetje sceptisch over deze dertig dagen durende challenge, maar het is me bijzonder goed bevallen. En dan vooral de rust in mijn hoofd. Ik weet nu precies wat ik allemaal in huis heb en – nog belangrijker – waar alles ligt. Op dit moment kan ik nog niet genieten van een opgeruimd huis, want hier en daar staan nog spullen die een andere bestemming krijgen. Bovendien komen over een paar dagen de verhuisdozen, dus ik moet nog even wachten op het eindresultaat. Maar ik weet zeker dat het zal bevallen. Nu eerst op weg naar Den Haag!