Zoals de meesten van ons al wel weten is het voor het voortbestaan van onze planeet nodig dat we minder energie gaan verbruiken. Zeker ook in Nederland loopt zowel de energiefactuur als de CO2-uitstoot onnodig hoog op. We kunnen hier echter enorm op besparen als we overstappen op LED lampen. 

Hoewel verlichting maar een klein onderdeel vormt van ons energieverbruik, is het wel iets waar we meteen wat aan kunnen doen en waar we allemaal op een simpele wijze al bij kunnen dragen aan het verminderen van ons energieverbruik. Als je weet dat in Nederland ongeveer 1,5% van de totale geproduceerde elektrische energie naar openbare verlichting gaat en dat ook verlichting het grootste aandeel heeft in het energieverbruik van Nederlandse gezinnen (14%), is het opeens een stuk logischer om hiermee aan de slag te gaan.

LED lampen efficiënter én energiezuiniger

Waar een spaarlamp ongeveer 30% van zijn beschikbare energie omzet in licht (en dus 70% in warmte), wordt dat bij een LED lamp al gauw een veel gunstigere verhouding (85% / 15%). Het gevolg is dat LED lampjes veel minder energie verbruiken omdat ze deze efficiënter gebruiken voor de productie van licht. Hoe dat kan? de LED lamp is speciaal ontworpen om energie om te zetten in licht terwijl bijvoorbeeld gloeilampen het licht eerder een gunstig bijproduct was van de warmteontwikkeling. Daarbij hebben LED lampen ook een langere levensduur dan andere lichtbonnen, waar een gemiddelde LED lamp zo’n 50.000 lichturen geven is dat voor een TL lamp 20.000 lichturen en een halogeenlamp zelfs maar 2.000 lichturen.

En spaarlampen dan?

Spaarlampen bevatten de giftige stof kwik. Hoewel het vaak niet gaat om meer dan 2,5 mg per lamp kom je hier mee in aanraking als een spaarlamp kapot valt en dit dien je ten allen tijden te voorkomen. Zo blijkt uit een recent onderzoek van DEMOCOPHES dat ruim 1,4% van de Europese kinderen en 3,4% van de Europese moeders nu al kwikwaarden bezitten die hoger zijn dan veilig wordt geacht.

Overstappen op LED

Gebruik je nu nog gloei – of spaarlampen maar wil je graag overstappen naar LED verlichting? Kies dan voor een LED lamp E27, deze heeft een dikke fitting en past daardoor in je bestaande fitting. Hoewel LED lampen vaak nu in aanschaf duurder zijn dan andere lampen, verdien je dit weer terug door de besparing op je energiefactuur. En je kunt nu ook kiezen voor dimbare LED lampen, sfeerverhogend én energiebesparend.

Onderzoek heeft aangetoond dat als we ook voor straatverlichting overstappen op LED lantaarns, dit in Nederland een besparing zou betekenen van €133.000.000 en we hiermee de CO2-uitstoot met maar liefst 325.000 ton zouden verminderen over een periode van 20 jaar. Nog een geweldige reden om in Nederland zowel binnen- als buitenshuis over te stappen op LED lampen!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met AlleKabels.nl