De jonge mannen achter Seepje timmeren hard aan de weg. Het natuurlijke wasmiddel vliegt inmiddels over de toonbank bij Albert Heijn, terwijl het duo pas drie jaar geleden van start ging. Sinds kort heeft het merk ook een allesreiniger op de markt gebracht. En hetkanWel wil het nieuwe schoonmaakmiddel maar al te graag uitproberen, dat begrijp je.

Even terug naar het begin. In 2013 richtten de toen nog studerende Melvin Loggies en Jasper Gabriëlse Seepje op. Ze hadden namelijk ontdekt dat je de schillen van een Nepalese vrucht, de Sapindus mukorossi, heel goed kon gebruiken om mee te wassen. Ze begonnen met de verkoop van deze wasnootjes en ontwikkelden daarna ook een vloeibare variant. 

Het wasmiddel zelf is hartstikke natuurlijk en goed voor het milieu, maar de mannen doen ook veel goeds voor Nepal. In 2016 zorgden zij voor zestig leefbare jaarinkomens. In Nederland werken nog eens vijftien mensen aan het product, in een sociale werkplaats in Arnhem. De wasmiddelen van Seepje kun je inmiddels kopen in ruim 1.100 winkels in Nederland én België.

Aan de slag

Met dat mooie verhaal in mijn achterhoofd trek ik de allesreiniger uit een doos. Het zit in een nieuwe fles dat gemaakt is van gerecyclede Engelse melkflessen. Voor het uiterlijk hoef je het in ieder geval niet te laten, het heeft een bijzondere vorm en een frisse blauwe kleur. Maar dat niet alleen: in het design van de nieuwe fles is ook rekening gehouden met het transport. De nieuwe vorm zorgt ervoor dat er meer flessen op een schap, in een doos of op een pallet passen. Veel energiezuiniger dus!

Het eerste wat ik uiteraard doe is de dop eraf draaien en ruiken. Op de fles staat ‘frisse mintjes geur’ en daar is niets aan gelogen. Het ruikt lekker fris en je slaat niet stijl achterover van de chemische lucht, zoals bij andere allesreinigers. Op de wikkel staat dat je vijf liter water moet mengen met twee volle dopjes Seepje. Ik vind vijf liter water een beetje veel, dus ik ga voor drie liter water en één dopje Seepje. Pluspunt: het schuimt nauwelijks!

Ik neem de wastafel in de badkamer af en dweil de tegels. De allesreiniger doet goed zijn werk, maar ik had het lekker gevonden als de ‘frisse mintjes geur’ na de poetsbeurt nog even was blijven hangen. Doordat je Seepje mengt met water, is de geur minder sterk. Het is waarschijnlijk iets persoonlijks, ik vind het gewoon lekker als het huis nog even ruikt naar fris schoonmaakmiddel. De volgende keer doe ik twee dopjes Seepje in m’n emmer met water!

En nu jij

Wil jij ook graag wassen en schoonmaken met de producten van Seepje? Dat kan! hetkanWel geeft vier keer een pakket weg met één fles allesreiniger en één fles wasmiddel voor de bonte was. De winnaars zijn inmiddels bekend gemaakt.