Op 29 april gaan wereldwijd tienduizenden mensen de straat op om klimaatactie te eisen tijdens de People’s Climate March. De Nederlandse editie vindt plaats in Amsterdam en jij wil er bij zijn!

Het kan misschien voelen alsof je zelf weinig kunt doen om het klimaat te beschermen, maar we kunnen met deze mars een duidelijk signaal afgeven aan onze politici. Zeker nu onze politieke leiders onderhandelen over een nieuw regeerakkoord, moeten we van ons laten horen. We kunnen ons geen kabinet veroorloven dat de benodigde maatregelen nog eens vier jaar uitstelt.

Trump was een tegenslag

Na de verkiezing van Trump dachten we even dat de wereld het kon schudden. Konden we klimaatverandering nu nog wel tegengaan? Gelukkig blijken de Amerikanen strijdvaardig: Bedrijven, organisaties en lokale politici schreeuwen om klimaatactie. In tientallen Amerikaanse steden organiseren burgers op 29 april protestmarsen. Op deze honderdste dag van de regeerperiode van Trump eisen ze effectief klimaatbeleid, onder andere in de straten van Washington D.C.

Nederland moet woord houden

Voor het Nederlandse klimaatbeleid is deze formatieperiode een beslissend moment. Nederland heeft weliswaar een handtekening gezet onder de klimaatafspraken in Parijs, maar echte maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen blijven uit. We moeten ervoor zorgen dat politici de veranderingen niet doorschuiven naar hun opvolgers. Deze tijd hebben we domweg niet.

Wil jij een regering die wél werk maakt van klimaatbescherming? Sluit je dan aan bij de groeiende groep mensen die dit ook wel en kom naar de People’s Climate March op zondag 29 april in Amsterdam. Er wordt op het Museumplein in Amsterdam verzameld en de mars start om 14:00.

Obama had gelijk

‘De aarde warmt sneller op dan de acties die wij ondernemen om dit tegen te gaan. De alarmbellen blijven afgaan. Onze burgers blijven protestmarsen organiseren. We kunnen niet doen alsof we ze niet horen,’ zei Obama tegen de VN.

En hij had gelijk. Politici reageren op wat er leeft onder de bevolking. Daarom moeten we tijdens de People’s Climate March ook in Nederland laten zien dat er brede steun is voor stevig klimaatbeleid.

Over tientallen jaren zullen mensen terugkijken naar dit moment. Kwamen we op tijd in actie? Of veroorzaken we nu diepe ellende voor de generaties na ons? Zorg ervoor dat je aan de goede kant van de geschiedenis staat, en loop mee op 29 april.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Greenpeace.