Urban Greeners is een groeiend collectief van ondernemers dat jonge mensen stimuleert om hun groene dromen waar te maken. Dat doen ze op een waanzinnige locatie: Utopia eiland bij Almere. De komende jaren gaan ze Nederland en de rest van de wereld laten zien hoe de stad van de toekomst er uit ziet, en jij kunt ze helpen! We spraken initiator en aanvoerder Boj van den Berg over dromen en werken op een onbewoond eiland.

Utopia eiland

Utopia eiland is onderdeel van de Floriade Almere 2022 en de ideale plek voor Boj en zijn team om aan de slag te gaan:

“De afgelopen jaren hebben we het eiland eerst goed bestudeerd en in kaart gebracht. Het eiland is 4 hectare groot en ligt midden in Almere. Het ademt de sfeer van wilde natuur. Het ligt in open water en kent een rijke combinatie van besloten plekken, uitkijkpunten, strandjes en grasland.”

“Sinds de aanleg heeft de natuur hier ongestoord haar werk gedaan. Het eiland heeft de naam Utopia. Je vindt er een aantal beschermde diersoorten, zoals een bever en een ijsvogel! Maar ook oude vlierstruiken en rietkragen waarin zwanen broeden.”

Utopia eiland Drijfveer door Koen Kaljee

Een groene stad

Nu zou je misschien denken dat je zo’n groen eiland met rust moet laten, maar Boj wil het eiland juist benutten om te laten zien hoe je steden kunt creëren waarin verstedelijking en natuur elkaar niet verstoren maar versterken:

“Utopia zal de spiegel worden van Almere op weg naar een Groene stad. Wij bieden hier de komende jaren een kans aan jonge ondernemers, dromers en dwarsdenkers om hun project of onderneming op te zetten en zo mee te werken aan de groene stad van de toekomst.”

“Wij zijn bijvoorbeeld al voorbereidingen aan het treffen voor een vergroening van het eiland met de aanleg van een voedselbos genaamd Weerwoud. Daar kan je straks je eigen lunch komen plukken en leren over voedselbossen. Ontwerpstudio Walden is bezig met het bouwen van zelfvoorzienende tiny houses.”

“Verder zal onze eerste en tevens helemaal bio-based gebouw van de Floriade er binnenkort aanmeren: de Drijfveer. (te zien op de afbeelding hier boven) Tot slot worden er diverse evenementen georganiseerd op Utopia. Het toppunt wordt ons jaarlijks terugkerende festival GROW! Een festival dat bijdraagt aan de sfeer, het milieu en de infrastructuur van het eiland.”

Utopia eiland Pakhuis

Bezoek Utopia eiland

Sta jij te trappelen om voet te zetten op Utopia eiland? Volgens Boj moet je dan naar de volgende evenementen komen:

“Op 1 juni organiseert Pakhuis de Zwijger een expeditie naar Utopia eiland. Daar kan je komen luisteren naar de plannen van Walden, Drijfveer, Weerwoud en Urban Greeners.”

“Op 24 juni houden wij het festival GROW. Hier kan je terecht voor een bijzondere line up en een living lab waar je de beste en groenste uitvindingen kunt komen bekijken. Tegen die tijd hebben wij ook onze werkplaats in de vorm van een kas bij de entree van het eiland geplaatst, dus vanaf dat moment is onze broedplaats officieel geopend.”

Mee doen

Wij zijn erg benieuwd hoe dit prachteiland zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Mocht jij daar mooie ideeën over hebben of zin hebben om een steentje bij te dragen dan hoort Boj graag van je:

“We kunnen nog wel een paar helpende handen gebruiken. Aanstaande maandag 29 mei t/m woensdag 31 mei gaan we een GAHT systeem onder onze kas aanleggen. Op 19 juni bouwen we een biomeiler die aansluit op onze kas. Wanneer er mensen zijn met een beetje ervaring met bouwen, kunnen ze met mij contact opnemen!”

“Utopia wordt steeds meer een plek van ontmoeten, delen van ideeën en met name samen bouwen. Wanneer er jonge ondernemers zijn met aanvullende projecten die het eiland mooier en groener maken, zijn zij van harte welkom om met ons in gesprek te gaan. Het eiland is 4 hectare groot dus er is nog genoeg plek voor experiment!”

Wil jij meer weten over Utopia eiland? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. De afbeeldingen bij dit stuk zijn (v.b.n.b.) van Pexels, Richard Terborg en Koen Kaljee.

Verder lezen?

Wil jij graag lezen over een andere held die de wereld mooier maakt? Klik dan op de onderstaande foto voor een interview met stadsboerin Suzanne.

Stadsboerin Suzanne Monnier