Het bedrijf Nerdalize is op een missie: gratis warmte voor iedereen én server-ruimte voor een prikkie. De crowdfundingcampagne die het bedrijf voor dit doel is gestart, heeft al meer dan een half miljoen euro opgehaald, meer dan het dubbele van het oorspronkelijke doel. Als je wilt, kun je nog meedoen aan de campagne, want Nerdalize streeft nu naar een bedrag €750.000.

De digitalisering van onze samenleving vraagt om grote bakken rekenkracht. Voor weersimulaties, medisch onderzoek, het maken van films, en nog veel meer. De computerservers die hiervoor nodig zijn produceren een hoop warmte die normaal gesproken verloren gaat. Maar als je die servers bij mensen in huis zet, sla je twee vliegen in een klap: je hebt rekenkracht voor bedrijven en huizen krijgen warmte.

Nerdalize introduceert de CloudBox

Op basis van dit slimme idee ontwikkelde Nerdalize een nieuw product CloudBox, zogenaamde ‚server-verwarming’. In dit apparaat zitten krachtige servers die je normaal gesproken in een datacenter tegenkomt. „Als we met deze servers gaan rekenen, worden ze flink warm”, legt Chris Mooiweer, Chief Strategy Officer van Nerdalize uit. „Deze warmte gebruiken wij om in een huis het water te verwarmen. De server-verwarming is aangesloten op de boiler, zodat mensen er bijvoorbeeld mee kunnen douchen of hun handen wassen. Hiermee bespaart een gezin ongeveer € 300 per jaar op hun gasrekening. Wij betalen natuurlijk voor de elektriciteit die de servers gebruiken.” De CloudBox valt ook goed te combineren met een warmtepomp. Dan krijgen huizen duurzame warmte en warm tapwater.

„Het rekenen op onze servers gebeurt door bedrijven en onderzoekers die veel rekenkracht nodig hebben”, vervolgt Mooiweer. „Voor hen zijn wij een provider van cloud rekenkracht, net zoals Amazon Web Services of Google Cloud Engine. Maar omdat wij geen duur datacenter hoeven te bouwen, zijn wij veel goedkoper en een stuk duurzamer. Het kostenvoordeel bij dezelfde performance kan oplopen tot wel 50%!”

Door twee markten met elkaar te verbinden, zorgt Nerdalize dat iedereen wint. Huishoudens krijgen jaarlijks voor €300,- gratis warmte. Bedrijven en onderzoekers kunnen voor de helft van de prijs rekenkracht inkopen. En bij elkaar opgeteld is dat goed nieuws voor het milieu: jaarlijks 3 ton CO2 besparing per huishouden.

Forse CO2-besparing

De succesvolle crowdfundingcampagne toont aan dat veel investeerders geloven in de server-verwarming van Nerdalize. Aanvankelijk wilde het bedrijf €250.000 ophalen om 20 huishoudens te voorzien van server-verwarming. Hiermee wil het bedrijf ook op grotere schaal bewijzen wat in een pilot al is aangetoond. Een datacenter verdeeld over verschillende locaties kan met een 10 Gbit/s verbinding minstens zo snel zijn als een datacenter op één locatie. Met dit als laatste stuk bewijs, kan Nerdalize de oplossing in heel Nederland introduceren.

„Doordat de campagne zo’n succes is, kunnen we nog meer huizen uitrusten met de CloudBox”, legt Mooiweer uit. „Hierdoor kunnen we veel meer CO2 besparen, jaarlijks tot wel 150 ton. Dat staat gelijk aan de uitstoot bij 1 miljoen autokilometers.”

Op de website Symbid kun je investeren in de crowdfunding-campagne van Nerdalize.