Het was lange tijd onzeker of het door zou gaan, maar eindelijk is het officieel bekend gemaakt: Haarlem-Schalkwijk krijgt in september tien zelfvoorzienende huisjes. De tiny houses vormen samen een duurzame mini-wijk op een braakliggend terrein aan de Zwemmerslaan. De bedoeling is dat de huisjes twee tot drie jaar gebruik mogen maken van het terrein, na die tijd gaat Haarlem op zoek naar een andere locatie. De huisjes mogen ten minste tien jaar door de stad trekken, aldus de gemeente.

Tiny TIM

Haarlem heeft gekozen voor tien Tiny TIM’s (Timber Independent Mobile). Deze huisjes zijn 100% duurzaam en autarkisch op het gebied van water en energie. Op het dak liggen zonnepanelen, ieder huisje heeft twee windmolens (één voor hoge snelheden en één voor lage snelheden) en de waterzuiverende groene buitenwand beschikt over een systeem voor hergebruik van het water. Dankzij een groot buffervat met 500 liter warm water is ook op kille winterdagen voldoende energie beschikbaar. hetkanWel had de eer om een nachtje te slapen in een Tiny Tim.

College van B&W

Het Haarlemse college van B&W heeft akkoord gegeven voor het tijdelijk gebruik van de leegstaande kavel aan de Zwemmerslaan. Het college stelt dat braakliggende terreinen meestal geen visitekaartje zijn voor de stad, maar met de tijdelijke invulling wordt het terrein door de bewoners onderhouden. Het terrein krijgt zo weer betekenis voor de buurt, zeker als de bewoners nog andere duurzame initiatieven gaan ontplooien, aldus het college. Met de komst van de huisjes genereert de gemeente huurinkomsten en wordt verdere verloedering van het terrein voorkomen.

Haarlem als koploper

De komst van de tiny houses is voor de gemeente heel interessant. Zo ziet Haarlem een tiny house als een interessante optie voor het groeiend aantal eenpersoonshuishoudens. Bovendien kan het de stad op de kaart zetten als koploper van vernieuwende woningbouwideeën. Tegelijkertijd is het project een onderzoek dat duidelijk moet maken of leegstaande terreinen op deze manier ingevuld kunnen worden.

Voor het terrein aan de Zwemmerslaan is een grootschalig bouwplan ontworpen dat mogelijk over twee tot drie jaar van start gaat. De stad heeft de toekomstige bewoners van de tiny houses gegarandeerd dat zij voor die tijd een nieuwe plek krijgen toegewezen én in totaal tien jaar door Haarlem mogen trekken.

Aanmelden voor dit project

Het project van Tiny Tim in Haarlem is erg gewild. Een aantal huisjes zijn beschikbaar om te huren, de rest is voor kopers. Inmiddels zijn de gehuurde huisjes voorzien van bewoners. Maar je kunt je nog aanmelden als je een plekje op de wachtlijst wilt. Mocht de huidige nummer één van het huisje afzien, krijgt de eerstvolgende op de wachtlijst een kans. De huisjes die bestemd zijn voor kopers zijn inmiddels ook voorzien van nieuwe bewoners. Tiny Tim laat weten dat zij genoeg aanmeldingen binnen hebben gekregen.

Andere projecten

De bedenkers van Tiny Tim hebben ook andere projecten lopen waarvoor nog bewoners gezocht worden, bijvoorbeeld in Den Helder en Almere Poort. Meer weten over de Tiny Tim? Dat kan hier!

Afbeelding: Tiny TIM

Verder lezen?

Veel mensen dromen van een leven in een tiny house, maar er zijn nog een hoop vragen over deze woonvorm. Hoe bouw je bijvoorbeeld een tiny house? Wat kost het en hoe vind je een locatie? hetkanWel heeft een aantal experts om advies gevraagd.