Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Dat doen ze o.a. door zoveel mogelijk bermen in te zaaien met allerlei soorten bloemenzaad. Zo is er voldoende nectar en stuifmeel voor de bijen om te kunnen overwinteren. Het afgelopen jaar creëerde dit prachtinitiatief al een hoop bloemrijke plekken maar ze zijn nog lang niet klaar!

We vroegen initiatiefnemer Deborah Post naar de toekomstplannen van Honey Highway. Uiteraard vroegen we ook hoe we hen daarbij kunnen helpen.

Deborah Post - Honey Highway

Deborah Post van Honey Highway

Honey Highway

Bijen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt. De bijen staan onder druk, maar volgens Deborah is de oplossing kinderlijk simpel:

“Er zijn genoeg bermen om wilde bloemen in te zaaien maar er zijn andere maairegels nodig. Met Honey Highway willen we op hier op grote schaal verandering in brengen. Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Een mooi, gezond en biodivers land vol met mooie bloemen.”

A4 Honey Highway

A4 Honey Highway 2017 door Wim van Meerendonk (de foto bovenaan dit stuk maakte hij in 2016)

Bermen vol bloemen

De eerste Honey Highway werd in 2015 gerealiseerd.Je kunt hem vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam. Inmiddels zijn er een aantal bermen vol bloemen bij gekomen. Deborah vertelt trots over deze oases voor bijen:

“We hebben de bermen van verschillende Rijkswegen, Provinciale wegen, spoorrails en waterdijken ingezaaid met meerjarig streekeigen wilde bloemenzaad. Dat bloemenzaad is afgestemd op de grondsoort zodat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. De bermen zijn uitermate geschikt omdat hier, op natuurgebieden na, geen kunstmest is.”

“Bij het inzaaien is het essentieel dat er goede afspraken worden gemaakt over het maaien. Het is namelijk belangrijk dat de bijen een zolang mogelijke periode stuifmeel en nectar kunnen verzamelen zodat ze goed kunnen overwinteren. Zo kunnen we de inheemse wilde bijen én de Nederlandse bijen behouden en terugbrengen.”

N237 Honey Higway

N237 Honey Higway

Zo kan jij helpen

Op dit moment zijn er al een hoop bermen ingezaaid. Daarnaast loopt er een grote crowdfunding campagne om een nóg grotere impact te maken. Jij kunt daarbij helpen! Volgens Deborah is dat hard nodig:

“Het is belangrijk dat mensen inzien dat de bijen het lastig hebben. Als we er nu niets aan doen dan is Nederland straks helemaal een groene woestijn! Er zijn nog steeds te weinig bloemen. Mensen kunnen de bijen helpen door daar verandering in te brengen.”

“Met deze crowdfunding campagne willen we enerzijds geld ophalen om meer plekken in te zaaien. Daarnaast willen we projectontwikkelaars vragen om grond beschikbaar te stellen. Alle kleine beetjes helpen! Mensen kunnen ons ook helpen door zelf zakjes Honey Highway bloemzaad te zaaien. Dat kan nog prima tot november. De eenjarige wilde bloemen komen dan waarschijnlijk in het vroege voorjaar op!”

Een kleurrijke bloemenzee

Je kunt de crowdfunding actie van Honey Highway nog tot 24 augustus ondersteunen. We vroegen Deborah om alvast wat verder de toekomst in te kijken en te vertellen hoe zij de toekomst van de bijen in ons land voor zich ziet:

“Onze missie is dat de Nederlandse bijen niet in leven worden gehouden door ze bij te voeren maar doordat ze genoeg voedsel hebben. We hopen dat de bijenvolken en inheemse bijen zich weer gaan vermeerderen”

“Onze droom is dat Nederland een lichtend voorbeeld wordt in het terugbrengen en behouden van honingbijen en inheemse wilde bijen. Om dat te bereiken willen we eenderde van Nederland aan bermen, dijken en braakliggende gronden inzaaien met streekeigen wilde bloemen. Zo wordt Nederland een kleurrijke bloemenzee en een écht bijenparadijs!”

Honey Highway - Waterdijk Korpershoek

Honey Highway – Waterdijk Korpershoek


Wil jij meer weten over Honey Highway? Klik dan hier voor de site en crowdfunding pagina. Alle prachtige afbeeldingen zijn eigendom van Honey Highway.

Verder lezen?

Een tijdje terug is er een boomregister in het leven geroepen om bijen te helpen. Bomen spelen namelijk een grote rol in de voedselvoorziening van de bij. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Boomregister bij