Marleen Hartog schreef een boek over mensen die kozen voor een minder gangbare manier van leven: Anders wonen. In dit boek kan je lezen over hun ervaringen en inspiratie opdoen om jouw woondroom waar te maken. We spraken Marleen over haar boek en de boodschap die zij daarmee wil uitdragen.

Bewuste keuzes maken

De drang die Marleen voelde om ‘Anders wonen’ te schrijven kwam voort uit een persoonlijke zoektocht:

“Ik ben onderdeel van een groeiende groep die niet langer klakkeloos wil meedoen aan de ratrace van meer, groter en sneller. Mensen die bewuste keuzes maken over hoe zij willen leven. Deze beweging is ook zeker gaande op woongebied. Kijk bijvoorbeeld naar de snelle bloei van de Tiny House-movement in Nederland!”

“Veel mensen weten niet waar ze moeten starten of denken dat het niet haalbaar is. Met dit boek wil ik laten zien dat het wél kan. Van de ervaringen van mensen die hun woondroom al hebben waargemaakt kun je zoveel leren. Het kan echt anders!”

Anders wonen tipi

De tipi waar Marloes Elbertse in woonde

Paradijsvogels

‘Anders wonen’ staat vol verhalen van mensen die hun woondroom hebben waargemaakt. Marleen noemt hen ‘paradijsvogels’ en interviewde hen over hun leven en de keuzes die zij maakten:

“Martin stapte bijvoorbeeld uit het systeem om in het bos in een tent te gaan wonen. Marloes woonde al eens in een tipi en in een yurt, maar haar nieuwste woonavontuur betreft een pipowagen. Sharon koos voor een woon-werkgemeenschap en Niels kocht voor tienduizend euro een bouwval met een stuk grond en knapt dit volgens permacultuurprincipes op tot een zelfvoorzienende plek.”

Anders wonen

Tijdens het schrijven van dit boek kwamen Marleen en haar man er achter dat zij zelf ook anders willen wonen:

“Uit alle verhalen bleek dat het niet een gebrek aan geld is wat mensen tegenhoudt, maar een gebrek aan actie. Als je het écht wilt dan krijg je dingen voor elkaar. Wij zijn begonnen met onderzoeken hoeveel wooncomfort we eigenlijk willen. In hoeverre willen we wel of niet zelfvoorzienend zijn? Met hoeveel ruimte kunnen we toe? Willen we binnen een minuut onder een hete douche kunnen staan of zijn we bereid hier wat meer moeite voor te doen? Door hierover na te denken is onze woonwens heel concreet geworden. Wij verlangen naar een klein, houten huisje in het bos met veel natuur en rust om ons heen.”

“Toen het eindelijk tijd was om actie te gaan ondernemen, liep ik binnen no time tegen regeltjes en financiële beperkingen aan. De eerste keer dat ik ‘nee, dat kan niet’ hoorde, was ik geneigd hier vrijwel automatisch in mee te gaan. Met behulp van de verhalen en adviezen van de geïnterviewden heb ik die knop om kunnen zetten.”

“Ik heb heel veel lijntjes uitgegooid. Na elke ‘nee’ ben ik door gegaan. Wat kan wél? Inmiddels zijn we zo ver dat we deze week opdracht hebben gegeven onze rijtjeswoning in de verkoop te zetten. Dat is heel spannend, want het is nog even afwachten of we rechtstreeks door kunnen naar ons droomplekje. Maar niets doen is geen optie meer, dan gebeurt het zeker niet.”

Het kan wel!

De boodschap die Marleen met haar boek wil uitdragen is er een waar wij heel vrolijk van worden:

“Het kan wel! Als jij je leven wil omgooien en het totaal anders wil gaan doen, dan kan dat. En nee, daar heb je niet per se veel geld voor nodig. Een portie lef is van veel grotere noodzaak. Hoe wil jij je voelen? Waar verlang je naar? Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat je met je leven doet. Durf dat ook te doen! Dat kan ook betekenen dat je zelf helemaal niet ‘anders’ wil wonen, maar ‘gewoon’ een positief boek voor levenslust en energie wil lezen!”

“Ik hoop dat steeds meer mensen keuzes durven te maken vanuit hun hart, en dat het qua regelgeving makkelijker wordt om ‘anders’ te mogen wonen. Wat mij betreft hoeft dat niet per se klein te zijn. Het gaat er om dat je je bewust bent van de keuzes die je maakt. Wanneer je vanuit je hart leeft, straal je dat ook uit. Op die manier kun je anderen raken en de wereld een stukje mooier maken.”

Wil jij meer weten over Marleen Hartog of het boek bestellen? Klik dan hier om naar haar site te gaan.

Verder lezen?

Een van de paradijsvogels uit het boek ‘Anders wonen’ is Alowieke. Wij interviewden haar al eens over wonen op 12 vierkante meter. Klik op de foto hier onder om naar het interview te gaan.

Afbeelding: woonwagen Alowieke

Afbeelding: De oude woonwagen Alowieke