blote voeten

Is lopen op blote voeten gezond?

Zie jij weleens iemand op blote voeten lopen? Je vindt het misschien vreemd, maar wist je dat lopen zonder schoenen heel gezond kan zijn? Pleun (25) woont in Den Haag en loopt nu drie maanden op blote voeten. Wat zijn haar ervaringen?

In onze huidige samenleving is het misschien gek om constant op blote voeten te lopen, maar een paar uurtjes per dag de schoenen uitdoen kan al gezondheidsvoordelen opleveren.

Voordelen van lopen op blote voeten

Geen schoenen dragen kan voor velen zowel geestelijk als lichamelijk gezond zijn:

  • Je kunt beter aarden, waardoor stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen kunnen verminderen.
  • Het geeft een gevoel van vrijheid. De variatie van de ondergrond in de natuur zorgt voor verschillende sensaties en bewegingen in je voeten.
  • Je voeten worden sterker. Als je op schoenen loopt, worden niet alle spieren in je voet gebruikt en na verloop van tijd worden de ongebruikte spieren lui en stijf. Door te lopen op blote voeten worden alle spieren gebruikt en getraind. Ook bijvoorbeeld de kuitspieren worden wakker geschud.
  • Het stimuleert de bloedsomloop.
  • Het voorkomt spataderen. Sterker nog, het versterkt de aderen en zorgt voor een betere verdeling van voedingsstoffen door je lichaam.
  • De gewrichten in je heup, knieën en enkels hebben er baat bij, omdat je anders loopt zonder schoenen. De klap van elke stap vang je op met een groter deel van de voet, in plaats van alleen met je hiel.

In de praktijk

Pleun hoorde goede verhalen van een vriendin over de effecten van lopen op blote voeten en besloot het een kans te geven. “Ik was benieuwd of het zou werken, of ik verschil zou merken.” Ze draagt nu drie maanden geen schoenen en heeft een Barefootworkshop gevolgd. “Ik heb geleerd wat de natuurlijke stand van de mens is en wat er kan gebeuren als je altijd op schoenen loopt.”
Bijna alle schoenen hebben een hak, ook sneakers. Pleun: “Je lichaam raakt uit balans en je rug probeert het te corrigeren. Vaak wordt de brug van de voet ook ondersteund. De spieren die daar zitten hoeven niks meer te doen en worden lui. Met andere ledematen werkt dat net zo. Als je iets niet gebruikt, wordt het stijf.”
Beklemmend
Pleun merkt al kleine verschillen na drie maanden blootsvoets lopen. “Mijn knieën zijn beter en ik heb minder last van mijn rug. Ik heb ook het idee dat mijn voeten sterker zijn geworden.” Haar oude schoenen voelen beklemmend. “Ik had laatst voor het eerst weer mijn oude schoenen aan. Aan het einde van de dag had ik blaren en deden mijn voeten zeer.”
Gevarieerde reacties
Als je op blote voeten loopt, krijg je veel scheve gezichten, aldus Pleun. “Veel mensen hebben vooroordelen en begrijpen niet dat ik geen schoenen draag. Anderen vinden het vies of zeggen dat het gevaarlijk is.” Maar ze krijgt ook leuke reacties. “Een net geklede man in pak riep laatst: “Ik ben jaloers!”.
Op blote voeten lopen brengt soms ook moeilijkheden met zich mee. “Ik mag niet overal komen. In de supermarkt werd ik er laatst op aangesproken. Als er bijvoorbeeld glas valt en ik sta daar met mijn blote voeten in, dan zijn zij verantwoordelijk. Dus ze hebben liever niet dat ik daar zonder schoenen boodschappen doe.”
In de winter
Pleun denkt niet dat ze de hele winter op blote voeten blijft lopen. “Dat is denk ik toch te koud. Ik wil wel proberen om het zo lang mogelijk vol te houden, maar als het nu regent krijg ik ook al gauw koude voeten.” Ze heeft inmiddels nieuwe schoenen in huis gehaald. Een paar dat beter is voor je voeten. “Dat zijn minimalistische schoenen zonder hak en met een flexibele zool. Zo hebben de spieren in mijn voeten genoeg vrijheid en ben ik beschermd tegen de kou. Maar terug naar volledig schoeisel ga ik niet meer, dit voelt veel te goed.”

Tips

Je kunt net als Pleun gewoon op blote voeten gaan lopen om te kijken hoe het bevalt. Maar als je gevoelige voeten hebt is het verstandig om het op te bouwen. Loop thuis op blote voeten, het strand is ook erg geschikt. Je kunt ook oefeningen doen om je voeten sterker en flexibeler te maken. Zo kun je het stapje voor stapje uitbreiden.
Op blote voeten lopen is niet voor iedereen geschikt. Veiligheid gaat voor alles. De kans dat je per ongeluk in een stuk glas stapt is groot. Als je een verminderd gevoel hebt in de voeten is blootsvoets niet aan te raden, omdat je niet merkt dat je ergens instapt. De kans op wondjes is daardoor groter. Bij mensen met diabetes kan dit tot problemen leiden, omdat de genezing van voetwonden dan vaak langer duurt.
Om kennis te maken met lopen op blote voeten, kun je een keer een wandelroute lopen op een speciaal blotevoetenpad. Het is een route met verschillende soorten ondergronden, zoals zacht gras, zand, schelpen, houtsnippers en grind. Hier vind je een aantal blotevoetenpaden in Nederland en België.
Loop jij weleens op blote voeten?

Verder lezen?

Misschien vind je lopen op blote voeten of minimalistische schoenen een stapje te ver, maar vind je het wel leuk om iets langer na te denken over welke schoenen je wilt dragen. Dan zijn deze bijzondere schoenen van ananasleer iets voor jou!
Blote Voeten

Over de schrijver

24 gedachten over “Is lopen op blote voeten gezond?”

  1. Blote voeten = gezonde voeten. Ik loop al 15 jaar, behalve op m’n werk altijd en overal op blote voeten. Ook in de winter en in de stad. Een sterke maar niet eens heel dikke eeltlaag beschermt tegen scherpe dingen en strooizout en een betere bloedsomloop tegen de kou. Als het voor jou normaal is valt het de meeste mensen niet eens op. Het geeft me een enorm gevoel van vrijheid en het is ook nog eens milieuvriendelijk en goedkoop. Best jammer dat ik meestal de enige ben

  2. Ik loop op speciale blotenvoeten schoenen van welsana echt top je voelt geen verschil of je blootsvoets loop of met de schoenen

  3. Erg goed dat je erop wees dat op blote voeten lopen niet voor iedereen geschikt is. Mijn zus heeft een diabetes, dus ik denk dat zo’n praktijk voor haar niet geschikt is. Ze heeft een platvoet, en ik denk dat ze naar een professionele orthopedist moet gaan omdat de standaardbehandeling bij haar niet werkt.

  4. Pingback: Is lopen op blote voeten gezond? | SJOSKE Media

  5. Hoi Wietske,
    Ten eerste wat goed dat je het probeert.
    En verder, geef het de tijd, een half uurtje per dag, en na een week een uur per dag.
    Het (weer) gaan lopen op blote voeten moet je zien als het weer gaan gebruiken van een arm of been nadat deze wekenlang in het gips gezeten heeft, dus begin rustig aan en forseer het niet.
    Hardlopers geef ik altijd mee dat van “normale” schoenen overstappen op minimalistisch of blotevoeten wel een jaar duurt. Van wandelen heb ik geen verstand maar je moet bedenken dat je voet ineens de ruimte krijgt , en dat pezen en spieren die nooit wat gedaan hebben nu wel moeten werken.
    Dus er veranderd veel en dat kost tijd, weken tot maanden, of een jaar voor de hardlopers onder ons.
    Succes.

  6. Bij mij werkt het niet, lopen op blote voeten. Ik weet dat het de gezondheid kan bevorderen en daarom heb ik eens een weekje (thuis) op blote voeten gelopen en kreeg mij toch een vreselijke pijn in de benen hiervan, zo erg, dat ik het nu niet meer durf te proberen!

  7. De voordelen van op blote voeten lopen gaan nog veel verder dan bovengenoemd is weergegeven.
    Namelijk als de bodem waarop je blootvoets loopt rijk aan voeding is. Bijvoorbeeld bosgrond. En je vraagt aan moeder aarde om je te voeden dat krijg je precies de voeding die je lichaam benodigd. Je heb minder behoefte aan voedsel.
    Mijn persoonlijke ervaring is dat je tijdens een boswandeling niet moe wordt.
    Dit heb ik verschillende keren uitgeprobeerd.
    Misschien kunnen jullie hier wat mee.

  8. Ik loop mijn leven lang al op blote voeten. Zeker in huis en ook rond het huis, in de tuin en met ramen zemen. Kreeg als kind al van mijn moeder te horen dat ik reuma zou krijgen van altijd maar op blote voeten lopen. Ik houd niet van schoeisel, ziet het als een noodzakelijk kwaad. Ik ben nu 73 en geen reuma of wat dan ook. Het is wel erfelijk denk ik. Een kleinzoon doet ook altijd zijn sokken en schoenen uit.

Reacties zijn gesloten.