Welke gewoontes zou jij graag willen doorbreken? Minder vlees eten, de auto vaker laten staan of alleen nog maar eerlijke kleding kopen? Wie weet heb je dan iets aan het nieuwe boek van Gretchen Rubin: The Four Tendencies. In dit boek deelt de auteur de wereld in in 4 types, die allemaal hun eigen manier hebben om hun gewoontes te doorbreken. In dit blog lees je meer over Gretchen Rubin en de verschillende types.

Gretchen Rubin

Gretchen Rubin besefte een paar jaar geleden dat zij alle reden had om gelukkig te zijn, maar dat ze het desondanks niet was. Daarom besloot ze zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Elke maand legde zij de focus op een onderdeel van haar leven en beschreef ze de dingen waar ze tegen aanliep. Deze zoektocht resulteerde in de wereldwijde bestseller: The Happiness Project. Inmiddels heeft deze gelukkige dame verschillende boektitels en podcasts op haar naam staan en ligt haar splinternieuwe boek in de winkel: The Four Tendencies.

The Four Tendencies

The Four Tendencies gaat over hoe verschillende mensen omgaan met verwachtingen en gewoontes. Daarbij gaat het zowel over verwachtingen van de buitenwereld (bijvoorbeeld een deadline of sociale verplichting) als over verwachtingen van de binnenkant (de wens om een boek te schrijven of te beginnen met sporten). Volgens Gretchen Rubin kun je de wereld indelen in de volgende vier verschillende typen mensen, die elk op hun eigen manier omgaan met verwachtingen:

De Upholder (volhouder/verdediger) – Dit type doet altijd zijn best om aan alle verwachtingen te voldoen zonder daarbij belangrijke dingen voorbij te laten schieten. Hij maakt to do lijstjes en vinkt ze vrijwel moeiteloos af.
De Obliger (plichtsgetrouwe) heeft geen moeite met deadlines, afspraken en regels. Hij vindt het alleen wel moeilijk om zelf opgelegde doelen te bereiken.
De Questioner (vragensteller) is het omgekeerde van de obliger (plichtsgetrouwe). Dit type vind het makkelijk om tijd te steken in eigen doelen en uitdagingen, maar heeft wat meer moeite met verzoeken van buitenaf.
De Rebel werpt alle verwachtingen, zowel van de buitenwereld als zichzelf, van zich af. Hij doet het liefst waar hij zelf zin in heeft en wordt een beetje opstandig als mensen dingen van hem verwachten.

Ben jij benieuwd welk type jij bent? Op de site van Gretchen Rubin staat een quiz met 12 vragen waarmee je er binnen 5 minuten achter komt.

Gewoontes doorbreken The Four Tendencies Gretchen Rubin

Gewoontes doorbreken

Het doorbreken van gewoontes is voor veel mensen erg moeilijk. We hebben namelijk allemaal onze eigen ingesleten patronen en manieren om te blijven doen wat we al deden. The Four Tendencies speelt in op deze patronen en manieren en geeft je, op basis van jouw type, praktische tips om jouw gewoontes te doorbreken. Wil jij bijvoorbeeld duurzamer leven, minder (over)werken, ontspullen of kamp je met een verslaving? Dan zou het boek van Gretchen Rubin je daar wel eens bij kunnen helpen.

In The Four Tendencies laat ze aan de hand van diverse onderzoeken, herkenbare voorbeelden en scherpe inzichten zien hoe jij dingen aanpakt. Vervolgens laat ze je zien hoe je jouw oude gewoontes kunt doorbreken en je nieuwe gewoontes eindelijk onder de knie krijgt.

Verder lezen?

Bij hetkanWel proberen we ook gewoontes te doorbreken. Zo proberen we deze maand zo plastic loos mogelijk te leven. Klik op de foto hier onder om daar meer over te lezen.
Plasticloos leven