Na hetkanwel-redacteuren Wyke en Gerda was het mijn beurt: ik mocht afgelopen week geen plastic gebruiken. Of in ieder geval niets nieuws kopen. Na de verhalen van mijn collega’s was ik van tevoren niet heel positief gestemd over een goede afloop. Maar ik ben nog best tevreden. 

Flinke boodschappenlijst

Mijn vriend en ik doen meestal dagelijks boodschappen, omdat de supermarkt om de hoek is. We vinden het lastig om al voor meerdere dagen te bepalen wat we gaan eten. Maar speciaal voor deze challenge heb ik het anders aangepakt. Op maandagochtend heb ik een flinke boodschappenlijst gemaakt. Ik nam mezelf voor om in ieder geval beleg, brood en groenten en fruit in de slaan voor de hele week. Voor groenten en fruit nam ik een eigen tas mee. Ik kocht een flink stuk kaas bij de kaasboer en ging voor een paar broden naar het Vlaamsch Broodhuys. Beleg zonder plastic kopen was nog knap lastig, dat is dan ook niet helemaal gelukt. Ik heb voor de gelegenheid een pot jam gekocht, daar zat in ieder geval geen plastic omheen!

Verpakkingsvrije winkel

Op woensdag ging ik op zoek naar een verpakkingsvrije winkel in Den Haag. Ik vond helaas geen winkel om de hoek, maar wel in Leiden. Dat kwam goed uit, want ik moest voor een afspraak in de buurt zijn. Vanuit Den Haag ben je met de trein binnen 12 minuten op het station van Leiden. In de verpakkingsvrije winkel heb ik onder andere lijnzaad, rozijnen, linzen, amandelen en couscous gehaald. Daar kon ik wel wat mee.

Koffie

We hebben in huis een Nespresso-apparaat, maar afgelopen week heb ik het filter-apparaat weer uit de kast getrokken. Ik las op internet dat je bij Simon Lévelt koffie mee kunt nemen in een busje of potje. Handig! En die filterkoffie smaakt heerlijk! Dat gaan we vaker doen.

De conclusie

Het was leuk om zo bewust bezig te zijn met wat je koopt. Het is ongelofelijk hoeveel plastic er in omloop is. Ik heb aan twee vriendinnen verteld dat ik plasticvrij moest leven en zij wilden het ook een keer proberen! Dus dat is alvast gelukt. Zoals mijn collega’s Wyke en Gerda ook al zeiden: het is mogelijk om heel weinig plastic te gebruiken, maar het kost veel tijd en je hebt een strakke planning nodig. Het is niet iets wat je ‘even’ doet, helaas. Maar ik stel voor dat we deze challenge jaarlijks voortzetten. Wat zeggen jullie ervan, Gerda en Wyke?

Verder lezen?

Lees ook de ervaringen van Gerda en Wyke voor nog meer tips! Las jij ook een plasticvrije week in? Succes!