Zoals je misschien al hebt gelezen, proberen hetkanwel-redacteuren Wyke, Gerda en ik (Sjoske) de hele maand geen of in ieder geval minder plastic te kopen. Dat gaat met vallen en opstaan, want het is moeilijker dan gedacht. Zo merkt Wyke dat je een strakke planning nodig hebt om plastic uit je leven te weren en probeer ik het overzicht te behouden middels een wekelijkse (ellenlange) boodschappenlijst. Maar wat hebben we ervan geleerd? We hebben een lijstje gemaakt met 6 tips, op basis van onze ervaringen én jullie fijne reacties.

1. Plannen, plannen, plannen

Wyke benadrukte het al in haar blog, maar een strakke planning doet wonderen. Of nou ja, wonderen… Het zorgt ervoor dat je niet onnodig van hot naar her fietst of voor dichte deuren staat. De openingstijden van verpakkingsvrije winkels kunnen nogal eens afwijken.

2. Speciaalzaken

Soms heb je producten nodig die écht niet zonder plastic eromheen te vinden zijn in de reguliere supermarkten, zoals haarproducten en koffie. Voor vlees en kaas kun je naar een speciaalzaak (dan bedoel ik dus gewoon de kaasboer en de slager), maar waarom doen we dat niet wat vaker voor andere producten? Bij veel kappers kun je haarproducten in glazen potten vinden van het merk Oway. En voor koffie ga je bijvoorbeeld naar Simon Lévelt, mét een eigen busje waarin je de koffie kunt vervoeren.

3. Zero-waste webshops

Onze collega’s van Het Zero Waste Project maakten een mooi lijstje van zero-waste webshops. En geloof me, ik was verbaasd over de hoeveelheid producten die worden verkocht. Denk bijvoorbeeld aan tandtabletjes (als alternatief voor tandpasta uit een tube) en make-up. Minder plastic dus!

4. Maak het zelf

Veel producten die we met z’n allen kopen in de supermarkt, kun je ook gewoon zelf maken. hetkanwel heeft een recept voor onder andere wasmiddel, tandpasta en gezichtsmaskers. Laat je ons weten of het is gelukt?

5. Koop producten in bulk

Het is verstandig om sommige producten in bulk te kopen, zo bespaar je verpakkingsmateriaal en gebruik je minder plastic. Het kan zijn dat er dan alsnog een plastic verpakking omheen zit, maar dit is altijd nog beter dan steeds opnieuw losse producten (mét plastic) te kopen. Nog beter: bij deze webshop kun je online bulk bestellen en vragen of ze de boel plasticvrij versturen. Win-win.

6. Gebruik de Use-Less Lijst

Samen met duurzaamheidsexperts en op basis van verpakkingsonderzoeken heeft Use-Less een lijst opgesteld met alternatieve producten en verpakkingen (met geen of minder plastic eromheen), zoals yoghurt, melk en sappakken zonder plastic dop.

Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten, dan vullen we de lijst aan.