De Onkruidenier wordt de eerste openlucht supermarkt

De Onkruidenier is druk bezig om de eerste openlucht buurtsupermarkt van Nederland te ontwikkelen. Deze groene supermarkt en proeftuin zal volop gaan bloeien op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Hier kunnen buurtbewoners alles komen leren over (wilde) planten en onkruiden, elkaar beter leren kennen en proeven van stadsnatuur. Zo wil De Onkruidenier laten zien dat duurzame voeding prima uit de stad kan komen. We spraken initiatiefnemers Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen over hun buurtsuper, stadsnatuur en toekomstperspectieven.

De Onkruidenier

De afgelopen jaren is de interesse voor groen in de stad flink toegenomen. De Onkruidenier ziet deze ontwikkeling als een belangrijke motor achter hun initiatief:
“De Onkruidenier zet zich sinds 2014 in voor een ander perspectief op bruikbare kruiden van Nederlandse bodem. Daarnaast zijn we bezig om lokale duurzame producten te ontwikkelen die een eigen verhaal vertellen over de omgeving. Door artistiek onderzoek te doen naar mogelijke toepassingen van planten die in onze leefomgeving voorkomen, willen we een nieuw perspectief bieden op de Nederlandse flora in relatie tot de stad.”
“Het doel van De Onkruidenier is om onkruid een waardevolle betekenis te geven in onze maatschappij door nieuwe toepassingen van onkruid in ons dagelijks leven te presenteren. Dit doen we door toepassingen van ongewenste planten te ontwerpen en te implementeren. Met de onkruiden doen we onderzoek naar de relatie tussen ongewenste natuur, mens, economie en landschap. Vervolgens maakt de Onkruidenier het onderzoek deelbaar en ervaarbaar voor een breed publiek.“

Een openlucht buurtsupermarkt

De Onkruidenier
Een van de manieren waarop De Onkruidenier onderzoek deelbaar en ervaarbaar maakt voor een breed publiek is de openlucht Buurtsuper. Deze bijzondere winkel wordt de allereerste openlucht buurtsuper van Nederland en zal te vinden zijn op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. De heren vertellen enthousiast:
“In buurtsuper ‘De Onkruidenier’ staan de toepassingsmogelijkheden van wilde planten in de stad centraal. Iedereen die geïnteresseerd is in lokaal geproduceerde levensmiddelen is welkom om planten te kweken, onkruiden te oogsten en te leren hoe we allerlei producten die we dagelijks in de supermarkt kopen, zelf kunnen produceren met planten die in de stad voorkomen.”
“Onkruiden zijn een geschikte bron van grondstoffen om in de dagelijkse levensbehoefte te voorzien. Daarom gaat de Onkruidenier park en perk in kaart brengen om te laten functioneren als een Buurtsuper. Met alle planten die we kunnen vinden, maken we een voorraadkast van levensmiddelen die in het dagelijks leven te gebruiken zijn.”

Een nieuw verhaal over stadsnatuur

De Onkruidenier
Met deze bijzondere Buurtsuper van De Onkruidenier willen de heren een nieuw verhaal vertellen over stadsnatuur:
“De openlucht Buurtsuper van De Onkruidenier zal een schakel vormen tussen vegetatie in de stad en het dagelijks leven. De kostprijs van de grondstoffen in de buurtsuper zullen bijvoorbeeld worden uitgedrukt in verschillende factoren als tijd, -beschikbaarheid van de plant (voorraad), concentratie van werkzame stoffen en oorspronkelijke herkomst van de plant.”
“Verder laten we plantsoenen vol onkruid functioneren als de schappen van de Buurtsuper, die tot leven komen door pluk- en maakdagen te organiseren waarbij de oogst in de mobiele werkplaats wordt verwerkt tot waardige supermarktproducten. Door het meegeven van recepten, verhalen en kennis, kan iedereen zelf aan de slag met de nieuw opgedane kennis, ook in eigen keuken. In de openlucht Buurtsuper ontwikkelen we een vernieuwend verhaal over stadsnatuur en delen we kennis over wilde planten.”

De toekomst van De Onkruidenier

De Onkruidenier Door Frouwkje Smit
De Onkruidenier Door Frouwkje Smit

De heren van De Onkruidenier zijn optimistisch gestemd over de toekomst:
“Momenteel leven we onze droom en trekken als nomaden door Nederland om verschillende landschappen in Nederland te leren kennen en te begrijpen door met verschillende gebruikers van het landschap te praten die economisch, cultureel of anderzijds verbonden zijn aan een landschap. Verder verblijven we op dit moment voor een jaar op de Jan van Eyck academie in Maastricht, waar we gebruik mogen maken van het Jac. P. Thijsse lab – een natuurwerkplaats voor kunstenaars.”
“We ontdekken dat veel wilde planten die we in Nederland aantreffen, een hele andere betekenis hebben in andere delen van de wereld. Het hardnekkige Japanse Duizendknoop bijvoorbeeld. Deze plant staat op nummer één als het gaat om hardnekkige onkruiden. Wat is de functie of betekenis van deze plant in delen van de wereld waar de plant oorspronkelijk vandaan komt? Eind 2018 staat een werkperiode van drie maanden in Azië op het programma om dit te onderzoeken.”
“Tot slot draaien er verschillende projecten in Nederland. In al deze projecten proberen we nieuwe verhalen te ontwikkelen over onkruid in ons land. Daarin zijn we nu nog alleen, maar wat ons betreft is onkruidenier een nieuw beroep voor de toekomst.”
Wil jij meer weten over De Onkruidenier? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Verder zijn ze van 15 t/m 25 november te vinden in Arnhem-Zuid voor het Ruimtekoers Festival. De Onkruideniers wordt gesteund door ontwikkeltraject Amsterdammers – Maak je Stad!
De prachtige afbeelding bovenaan dit stuk is gemaakt door Maurice Boyer.

Verder lezen?

Een tijdje terug spraken we stadsboerin Suzanne Monnier over permacultuur op Proeftuin Erasmusveld. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Stadsboerin Suzanne Monnier

Over de schrijver

1 gedachte over “De Onkruidenier wordt de eerste openlucht supermarkt”

  1. Pingback: Onkruid in je tuin? Zo kom je er op een natuurlijke manier vanaf

Reacties zijn gesloten.