“Mijn experiment is mislukt. Althans ik had gehoopt op een andere uitkomst. Dan was het leven een stuk makkelijker geweest. Afgelopen zondag onder toeziend oog van vriendin Annelies 3 stukjes kip in een pan gebraden. Alle drie de stukjes wogen vooraf exact 75 gram. Het ene stukje was afkomstig van een plofkip, de ander van een biologische kip en de derde zat er ergens tussenin: een 2 sterren scharrelkip uit Frankrijk. En ik wilde het gewicht van deze stukjes weten na bereiding.

Blindproeverij

De weegschaal bracht na 20 minuten uitsluitsel: alle 3 de stukjes wogen ook na het braden praktisch even veel: namelijk 50 gram. Mijn theorie dat je net zo goed biologisch vlees kunt kopen omdat goedkoop vlees is opgepompt met water ging jammerlijk in rook op.

De blindproeverij, die hier op volgde bracht wel verschil aan het licht: Annelies wees de scharrelkip uit Frankrijk aan als haar favoriet. Maar ja, weegt dat op tegen het prijsverschil?

Zielige zusje

Ik ben geen vleesfanaat maar toch geen vegetariër. Dieren vreten elkaar in de natuur ook op, is daarbij de gedachte. Vooral die kleine schattige jonkies zijn vaak de pineut. Alleen wil ik niet dat een beest vanwege mijn krenterigheid te lijden heeft (wie wil dat wel?). Het zou makkelijk geweest zijn als het qua kosten eigenlijk niet had uitgemaakt, maar dat is dus wel het geval. Een biokip kost minstens twee keer zoveel als haar zielige zusje. Ai, haar zielige zusje… dat bijt toch te veel.

Gezond voor jezelf

De prijs voor biologisch vlees is ook hoger omdat de dieren speciaal voer krijgen en geen preventieve antibiotica. Dat is vooral gezond voor jezelf. Maar ook bij vlees met 2 sterren Beter Leven wordt dit nauwelijks gedaan en dus een goed alternatief. Beter Leven is het streng gecontroleerde keurmerk van de Dierenbescherming en geeft precies aan onder welke omstandigheden de dieren leven. Hoe meer sterren, des te beter.

Ik ga eens rekenen: De 2-sterren scharrelkip kost € 11 per kilo, de plofkip € 8. Die 30 cent per ons maakt een wereld van verschil voor het beest. Eet ik elke dag 1 ons vlees, dan scheelt dat per maand nog geen tientje. Maak ik de porties wat kleiner, dan hef ik helemaal het prijsverschil op.

Even duur

Uitkomst brengt ook de wekelijkse nieuwsbrief van Wakker Dier: daarin staat welk goed vlees waar in de aanbieding is. Zo wordt de scharrelkip even duur als de plofkip en qua smaak het beste. Dan is de keus toch snel gemaakt?

Het wordt bij mij dus voortaan of goed vlees of geen vlees: maandag moest eerst die testkip op maar gisteren hebben we pompoen met geitenkaas gegeten: zo ontzettend lekker, zo ontzettend makkelijk, zo goed voor de lijn en zo ontzettend goedkoop! Daar kan geen stuk vlees tegenop.”

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in 1 jaar! Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze hier welke duurzame daad ofwel goede gewoonte ze in leven gaat opnemen. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook Duurzame daad nr 1: Gaan voor die banaan

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en onze aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je dat anderen ook? Kies dan voor Goede bedrijven uit de Goede Gids.