Misschien is het je al opgevallen: de plant-based restaurants poppen overal op en verfrissen het straatbeeld zonder dierenleed. Afgelopen maand was het World Vegan Month om die groeiende belangstelling verder te stimuleren.  Ondertussen vraag je je misschien toch af of veganisme wel zo gezond is of waarom veganisten eigenlijk geen melk, honing en wol gebruiken. Nu zijn er talloze redenen om voor veganisme te kiezen: voor jezelf, voor het milieu, voor dieren, voor de mensheid. Om het einde van de World Vegan Month te vieren ga ik de uitdaging aan veganisme zo kort mogelijk toe te lichten.

Wat is veganisme?

Veganisme is een levensstijl waarbij wordt afgezien van het gebruik van dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Veganisten eten dus geen vlees, vis, kaas, melk, honing of eieren en gebruiken geen wol, leer of bont. Ook het bezoek aan dierentuinen, en uitbuiting op andere manieren zoals dierproeven en (speciaal gefokte) huisdieren wordt vermeden.

Maar we hebben toch altijd vlees gegeten?

We mogen ondertussen aannemen dat mensen afstammen van apen. Apen zijn in principe herbivoren. Het feit dat wij dieren na het doden niet gelijk kunnen opeten zegt ook wel wat. Nu is plantaardig eten gezond, zolang je gevarieerd eet, B12 supplementen slikt en in de winter let op je vitamine D (net als de rest van de Nederlanders). Voor Omega 3 kan je zeewier eten, voor eiwitten zijn peulvruchten je beste vrienden. Kans op ziektes als kanker en diabetes wordt aanzienlijk verkleind met een plantaardig dieet, om nog te zwijgen over hart- en vaatziekten.

Waarom is het dan zo goed voor het milieu?

Van alle landbouwgrond wordt 76% gebruikt voor de vee-industrie. Denk aan het land waarop ze staan en het land dat gebruikt wordt voor hun voedsel. Hoe meer mensen dierlijke producten gebruiken, hoe meer land nodig is. Dit zorgt nog elke dag voor boskap in Zuid-Amerika en Azië. Een wereldgroot probleem voor biodiversiteit en een tekort aan CO2 opname. Daarnaast produceren de dieren veel CO2, ontstaan er deadzones door hun ontlasting en is er gigantisch veel water nodig voor, wederom, het produceren van hun voeding en hun eigen hydratatie.

Koeien produceren toch van nature melk en een kip legt toch altijd eieren?

Koeien produceren melk na het krijgen van een kalfje. In de vee-industrie, ook bij biologische bedrijven, wordt de koe kunstmatig zwanger gemaakt en wordt het kalfje gelijk na de geboorte bij de moeder weggehaald. Als het een stiertje betreft is hij niet nuttig in de zuivelindustrie en wordt hij geslacht. Een melkkoe wordt na haar productieve periode ook geslacht. Hetzelfde geldt voor kippen en eieren: haantjes worden gelijk versnipperd of vergast bij de geboorte en kippen worden zo gefokt dat ze op een onnatuurlijke frequentie eieren leggen. Óók in de biologische industrie.

Wat hebben andere mensen eraan?

Dieren eten aanzienlijk meer planten dan mensen. Hoe mooi zou het zijn als we dat eten voor de dieren die we gebruiken voor eten, zoals graan en soja, kunnen bieden aan mensen in hongersnood? Bovendien is er dan geen boskap meer nodig, mensen eten in kleinere mate planten dus is er minder ruimte nodig voor die planten, waardoor de planeet langer bewoonbaar blijft.

Maar ik kan niet zonder kaas!

De omslag kan groot zijn, maar je kunt het altijd een maandje proberen.  Voor mij hielp het veganistische kaasvervangers, vleesvervangers en zelfs visvervangers te kopen. De allerlekkerste en makkelijkste recepten vind je hier, met handig filmpje. Tot slot zal je merken dat je smaak verandert na een tijdje. Dierlijke producten worden vanzelf minder aantrekkelijk nadat je ze een tijdje niet eet. Dat is natuurlijk niet te garanderen, maar een hoop veganisten delen die ervaring! Ik was in elk geval opgelucht: je kunt gewoon pannenkoeken, pizza en burgers blijven eten.