Dit jaar geen volle papierbakken meer na Sinterklaas- of kerstavond, want wij doken vlak voor de feestdagen in de wereld van het duurzaam inpakken. We zetten een aantal simpele alternatieven voor inpakpapier op een rij, waar we een goede tutorial bij zochten en die we daarna zelf uitprobeerden. Succes verzekerd.

Zoek je op Pinterest of Google naar ideeën om duurzaam in te pakken, dan vind je de mooiste creaties. Helaas zijn de ideeën voor de minder getalenteerde creatieveling onder ons vaak ingewikkelder of tijdrovender dan je denkt. Of je hebt net niet de goede spullen in huis. Voordat de moed je in de schoenen zinkt en je naar de voorbedrukte FSC rol grijpt, lees wel even verder, want deze ideeën zijn echt snel uitvoerbaar, origineel en gemakkelijk.

Inpakken met krantenpapier

De krant van gister is oud nieuws, of niet? Je kunt een oude krant ook redden uit de papierbak en hem een tweede leven geven: als inpakpapier. Je kunt het cadeau gewoon traditioneel inpakken en er een mooi lintje omheen doen, of je kunt er in vijf minuten een simpele origami gift bag van maken.

Duurzaam inpakken met oude kranten

Duurzaam inpakken met oude kranten

Voor het inpakken met krantenpapier hebben we nog wel twee tips. De inkt waarmee de krant gedrukt is, geeft altijd nog een beetje af. Voor veel cadeaus is dat geen probleem, maar voor een witte knuffel is het minder geschikt. En kijk vooral goed welke pagina je gebruikt. Een beetje vrolijk nieuws, de horoscoop of een puzzel is leuker dan een natuurramp.

Inpakpapier van oude tijdschriften

Net als met krantenpapier is het inpakken van cadeaus met pagina’s uit tijdschriften eenvoudig en leuk. Vaak vind je in een tijdschrift mooie afbeeldingen, die het prima doen als pakpapier. Je plakt een paar pagina’s aan elkaar vast, inpakken, bloem of blad uit de tuin er op en klaar ben je. Je kunt ook een strik maken van het oude tijdschriften om nog op je cadeau te plakken, maar dat vonden wij eigenlijk al een beetje te ingewikkeld.

Inpakken in doeken

Furoshiki is een Japanse traditionele manier van inpakken. Als je iemand een cadeau geeft, verpak je het in een mooie doek. Dat kan bijvoorbeeld ook een sjaal zijn of iets wat je nog hebt liggen. De doek moet alleen niet te dik zijn. De traditie is dat de ontvanger het cadeau uitpakt en de doek weer teruggeeft aan de gever. Duurzamer dan dat wordt het niet.

Duurzaam inpakken met doeken

Duurzaam inpakken met doeken

Een leuk weetje is dat het cosmeticabedrijf Lush haar producten ook verpakt in Furoshiki’s, gemaakt van gerecyclede PET flessen. Op jaarbasis worden zo meer dan 50.000 plastic flessen hergebruikt en vervangt deze methode duizenden kilo’s inpakpapier.

Herbruikbaar synthetisch cadeaupapier

Naast doeken kun je cadeaus ook inpakken in een synthetisch materiaal dat tyvek heet. Tyvek lijkt op papier. Je kunt het beschrijven en bedrukken, maar het scheurt niet, is vloeistofdicht en waterdamp doorlatend. Van tyvek maakt YURR studio prachtig vormgegeven cadeaupapier met een missie. Je pakt een cadeau in en de ontvanger bewaart het papier. Hij of zij geeft het daarna weer door met een volgend cadeau, het cadeaupapier is onverwoestbaar en krijgt zo een eigen leven en een eigen verhaal.

Wat verder nog handig is om te weten

Inpakken kan eigenlijk in alles wat je thuis voor handen hebt. Denk bijvoorbeeld ook aan doosjes die je met de post hebt ontvangen, wc-rollen, keukenrollen, papieren tasjes van winkels en nog veel meer. Met een kleine tekening, een veer, een lief kaartje, een blad van een boom, een bloem of een strik maak je overal iets origineels van.

duurzaam inpakpapier

Lees ook:
Sinterklaas gaat dit jaar voor zero-waste: tips voor betaalbare cadeaus
7 tips om de feestdagen betaalbaar te houden