De stroom in Nederland wordt steeds groener. Althans dat lijkt op het eerste gezicht zo als je kijkt naar het onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise. In de jaarlijkse energieranking die in oktober verscheen, scoort Qurrent voor het vierde achtereenvolgende jaar het hoogst met een 10. Dat is ver boven het gemiddelde dat de Nederlandse energieleveranciers dit jaar scoorden, namelijk een 6,1.

Dat gemiddelde cijfer lijkt misschien helemaal niet slecht, want het is voldoende. Toch verduurzaamt het totale energie aanbod in Nederland niet. Dat komt omdat veel energieleveranciers hun grijze stroom, van bijvoorbeeld kolencentrales, hebben weg gestopt in aparte ondernemingen. Hierdoor lijken deze bedrijven groener, maar zijn ze het in feite niet.

Misschien is dat ook de reden dat Nederland nog steeds slecht scoort in de lijstjes van Eurostat als het gaat om groene energie. Daar stond Nederland in 2015 bijna helemaal onderaan met 5,8%, net boven Luxemburg en Malta. In 2016 was de score met 5,9% niet veel beter.

Nederland heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 14% van de verbruikte energie duurzaam op te wekken. Op dit moment is ons land, samen met landen als Frankrijk, nog het verst verwijderd van hun eigen doelstelling. En dat terwijl inmiddels elf Europese landen hun doelstelling voor 2020 nu al gehaald hebben, zo bleek uit cijfers van Eurostat. Nederland moet dus aan de bak en wij kunnen daarbij helpen door over te stappen op échte groene stroom.

Er zijn een paar kleine bedrijven, die een 10 scoren in de jaarlijkse energieranking. Qurrent is daarvan de enige, die door de Consumentenbond officieel het predikaat van de groenste heeft gekregen. Volgens hoogleraar Prof. Dr. Annelies Huygen van TNO ligt bij deze bedrijven dan ook de toekomst. “Innovatie komt eigenlijk altijd van nieuwe, kleine bedrijven,” zegt ze in een tv-uitzending van Radar. En met die innovatie komt de broodnodige verandering als het gaat om het winnen van energie.

Wij geven je drie goede redenen om de overstap naar deze bedrijven te wagen:

1. Je bespaart tot 4 ton CO2

Als je overstapt van grijze stroom naar volledig groene stroom van een goede leverancier bespaar je tot 4 ton CO2 per jaar. Dat klinkt misschien wat abstract, want wat is 4 ton CO2? Laten we het zo zeggen: voor 1 ton CO2 uitstoot moeten 50 bomen een jaar lang groeien en moet een 2.3MW windmolen 2,5 uur draaien. Je stoot 1 ton CO2 uit als je 7 keer naar Parijs vliegt, 319 liter diesel verbrandt of 16.000 kilometer met de trein reist. En dat dus keer vier.

2. Je helpt mee om Nederland te verduurzamen

Je betaalt je energierekening voortaan bij een bedrijf dat meehelpt om Nederland te verduurzamen. Als steeds meer mensen overstappen naar een écht duurzame energieleverancier, winnen deze bedrijven aan slagkracht. En dat betekent automatisch dat de bedrijven, die nu (ook) nog in kolencentrales investeren, het moeilijker gaan krijgen.

3. Groene stroom is goed betaalbaar

Groene stroom is tegenwoordig even duur of zelfs goedkoper dan grijze stroom, stelt milieuorganisatie Wise. Dat blijkt ook uit het feit dat steeds meer Nederlanders overstappen naar groene stroom: sinds 2015 is dit percentage met ruim tien procent gestegen naar 69%. Helaas gaat het hier nog vaak om de ‘groene’ bedrijven, die nog weinig duurzaam zijn. Echte winst kunnen we dus boeken door ons aan te sluiten bij een leverancier als Qurrent, die vorige maand door de Consumentenbond voor de vierde keer op een rij werd uitgeroepen tot de allergroenste van Nederland.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Qurrent.

 

Lees ook: Een energieneutraal huis hoeft niet duur te zijn en 6x koken op zonne-energie