Je kledingkast opruimen is een dankbare klus. Je creëert overzicht in je garderobe en kunt al je kledingstukken eens kritisch bekijken. Wat draag je vaak en wil je houden? Wat draag je nooit en welke kleding kun je beter wegdoen? 

Natuurlijk verdienen de items die je wegdoet wel een tweede leven. Wij geven je zes tips waar je jouw kleding kunt verkopen of kunt doneren. Van het designerjasje dat eigenlijk nooit lekker zat, tot je volledig versleten lievelingsspijkerbroek.

Designerkleding verkopen

The Next Closet is een marktplaats voor tweedehands designerkleding. Je kunt er items van de beste kwaliteit kopen, of verkopen. Het verkopen van items is heel gemakkelijk.

Je checkt eerst de merkenlijst en de criteria. Voldoet het? Dan fotografeer en beschrijf je jouw item(s), uploadt ze in de shop en promoot ze. Iets verkocht? Dan verstuur je het pakketje gratis naar de koper en ontvang je 80% van de opbrengst op je rekening. Nieuwe eigenaar blij, jij blij.

Ook via United Wardrobe kun je (designer)kleding verkopen.Het platform heeft als doel om het kopen van tweedehands kleding de standaard te maken, want waarom zou je iets nieuws kopen als er al zo veel mooie items beschikbaar zijn?

De tweedehands kledingwinkel

Heb je mooie kleding, die niet van een high-end merk is? Verkoop het dan via een tweedehands kledingwinkel bij jou in de buurt, of in een van de grote steden. Tweedehands kledingwinkels doen mee met de seizoenen. Het is dan ook slim om eerst te vragen wanneer ze zomer- en winteritems innemen. Dat voorkomt teleurstellingen.

Ook nemen sommige winkels alleen kleding in op afspraak. Je ontvangt meestal 50% van de opbrengst van de verkoop. Worden je items niet verkocht, dan kun beslissen of je ze terugkrijgt, of dat ze naar een goed doel mogen.

kleding kopen of verkopen

Marktplaats

Je kleding verkopen via marktplaats is ook reuze eenvoudig, maar kost misschien iets meer tijd. Het voordeel is, dat je niet betaalt voor het platform of de winkel. Je fotografeert de items, uploadt ze en plaatst je advertentie online. Je kunt er voor kiezen om de items op te sturen, of de koper komt ze bij je afhalen.

Vergelijkbaar met marktplaats is de app Letgo. Via de app kun je je kleding ook razendsnel verkopen aan mensen bij jou in de buurt. Je kunt de app ook nog koppelen aan je (social media)contacten, zodat ook al je vrienden zien wat je in de aanbieding hebt.

De modeketen

Bij H&M en Hunkemöller kun je kleding inleveren in speciale bakken. Dit hoeft niet van het merk zelf te zijn. Bij Hunkemöller kun je ook broeken, truien en t-shirts inleveren. In ruil voor jouw inbreng, ontvang je een kortingsvoucher en Hunkemöller recyclet jouw kleding.

Bij H&M sorteren ze de inbreng in meer dan 350 verschillende categorieën. Kleding die er goed uitziet, wordt als tweedehandskleding gedistribueerd. Andere stukken krijgen een tweede kans als textielvezels, of eindigen als isolatiemateriaal. H&M profiteert zelf niet van de verkoop van het textiel. De opbrengst gaat naar een goed doel.

De kringloopwinkel

Wil je iemand blij maken met jouw kleding, zonder dat je er iets voor terug wil? Dan is de kringloopwinkel een prima plek om jouw kleding naar toe te brengen. Elke gemeente heeft een kringloopwinkel. Ook hier is het verstandig om eerst te bellen om af te spreken of je langs kunt komen. Heb je heel veel? Dan komen sommige winkels het zelfs bij je thuis ophalen.

kleding kopen of verkopen

Doneer aan dress for success

Heb je nette kleding, die je zelf niet meer draagt? Doneer die dan aan Dress for Success. Dress for Success helpt werkzoekenden met een minimuminkomen aan gratis representatieve kleding en praktische adviezen om te solliciteren. De organisatie heeft winkels verspreid door heel Nederland.

De kledingbak

In kledingbakken kun je niet alleen kleding doneren, maar ook handdoeken, schoenen, tassen of knuffels. Alles is welkom, zolang het schoon en droog is. De bakken staan in elke gemeente. Alle inbreng wordt door Sympany geselecteerd. De kleding die van goede kwaliteit is, wordt via kringloopwinkels of (inter)nationale partners verkocht. Met de opbrengst van de verkoop, steunt Sympany projecten in Afrika en India.

De kleding die niet meer bruikbaar is, wordt gesorteerd en gerecycled tot poetslappen, isolatiemateriaal of bijvoorbeeld de vulling van autostoelen. En steeds vaker worden gerecyclede vezels ook in nieuwe stoffen verwerkt.

We hopen dat deze tips je helpen om je kleding op de juiste plek te brengen. Heb je nog aanvullingen? Laat het ons vooral weten. Wil je iets nieuws kopen? Check dan hoe je een duurzaam item herkent.

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –