Kast opruimen? Hier verkoop of doneer je jouw kleding

Je kledingkast opruimen is een dankbare klus. Je creëert overzicht in je garderobe en kunt al je kledingstukken eens kritisch bekijken. Wat draag je vaak en wil je houden? Wat draag je nooit en welke kleding kun je beter wegdoen? 
Natuurlijk verdienen de items die je wegdoet wel een tweede leven. Wij geven je zes tips waar je jouw kleding kunt verkopen of kunt doneren. Van het designerjasje dat eigenlijk nooit lekker zat, tot je volledig versleten lievelingsspijkerbroek.

Designerkleding verkopen

The Next Closet is een marktplaats voor tweedehands designerkleding. Je kunt er items van de beste kwaliteit kopen, of verkopen. Het verkopen van items is heel gemakkelijk.
Je checkt eerst de merkenlijst en de criteria. Voldoet het? Dan fotografeer en beschrijf je jouw item(s), uploadt ze in de shop en promoot ze. Iets verkocht? Dan verstuur je het pakketje gratis naar de koper en ontvang je 80% van de opbrengst op je rekening. Nieuwe eigenaar blij, jij blij.
Ook via United Wardrobe kun je (designer)kleding verkopen.Het platform heeft als doel om het kopen van tweedehands kleding de standaard te maken, want waarom zou je iets nieuws kopen als er al zo veel mooie items beschikbaar zijn?

De tweedehands kledingwinkel

Heb je mooie kleding, die niet van een high-end merk is? Verkoop het dan via een tweedehands kledingwinkel bij jou in de buurt, of in een van de grote steden. Tweedehands kledingwinkels doen mee met de seizoenen. Het is dan ook slim om eerst te vragen wanneer ze zomer- en winteritems innemen. Dat voorkomt teleurstellingen.
Ook nemen sommige winkels alleen kleding in op afspraak. Je ontvangt meestal 50% van de opbrengst van de verkoop. Worden je items niet verkocht, dan kun beslissen of je ze terugkrijgt, of dat ze naar een goed doel mogen.
Kleding Kopen Of Verkopen

Marktplaats

Je kleding verkopen via marktplaats is ook reuze eenvoudig, maar kost misschien iets meer tijd. Het voordeel is, dat je niet betaalt voor het platform of de winkel. Je fotografeert de items, uploadt ze en plaatst je advertentie online. Je kunt er voor kiezen om de items op te sturen, of de koper komt ze bij je afhalen.
Vergelijkbaar met marktplaats is de app Letgo. Via de app kun je je kleding ook razendsnel verkopen aan mensen bij jou in de buurt. Je kunt de app ook nog koppelen aan je (social media)contacten, zodat ook al je vrienden zien wat je in de aanbieding hebt.

De modeketen

Bij H&M en Hunkemöller kun je kleding inleveren in speciale bakken. Dit hoeft niet van het merk zelf te zijn. Bij Hunkemöller kun je ook broeken, truien en t-shirts inleveren. In ruil voor jouw inbreng, ontvang je een kortingsvoucher en Hunkemöller recyclet jouw kleding.
Bij H&M sorteren ze de inbreng in meer dan 350 verschillende categorieën. Kleding die er goed uitziet, wordt als tweedehandskleding gedistribueerd. Andere stukken krijgen een tweede kans als textielvezels, of eindigen als isolatiemateriaal. H&M profiteert zelf niet van de verkoop van het textiel. De opbrengst gaat naar een goed doel.

De kringloopwinkel

Wil je iemand blij maken met jouw kleding, zonder dat je er iets voor terug wil? Dan is de kringloopwinkel een prima plek om jouw kleding naar toe te brengen. Elke gemeente heeft een kringloopwinkel. Ook hier is het verstandig om eerst te bellen om af te spreken of je langs kunt komen. Heb je heel veel? Dan komen sommige winkels het zelfs bij je thuis ophalen.
Kleding Kopen Of Verkopen

Doneer aan dress for success

Heb je nette kleding, die je zelf niet meer draagt? Doneer die dan aan Dress for Success. Dress for Success helpt werkzoekenden met een minimuminkomen aan gratis representatieve kleding en praktische adviezen om te solliciteren. De organisatie heeft winkels verspreid door heel Nederland.

De kledingbak

In kledingbakken kun je niet alleen kleding doneren, maar ook handdoeken, schoenen, tassen of knuffels. Alles is welkom, zolang het schoon en droog is. De bakken staan in elke gemeente. Alle inbreng wordt door Sympany geselecteerd. De kleding die van goede kwaliteit is, wordt via kringloopwinkels of (inter)nationale partners verkocht. Met de opbrengst van de verkoop, steunt Sympany projecten in Afrika en India.
De kleding die niet meer bruikbaar is, wordt gesorteerd en gerecycled tot poetslappen, isolatiemateriaal of bijvoorbeeld de vulling van autostoelen. En steeds vaker worden gerecyclede vezels ook in nieuwe stoffen verwerkt.
We hopen dat deze tips je helpen om je kleding op de juiste plek te brengen. Heb je nog aanvullingen? Laat het ons vooral weten. Wil je iets nieuws kopen? Check dan hoe je een duurzaam item herkent.
– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –

Over de schrijver

11 gedachten over “Kast opruimen? Hier verkoop of doneer je jouw kleding”

  1. Pingback: Global Recycling day: welke producten kunnen we recyclen?

  2. Goed om de mogelijkheden op een rijtje te zien! In onze omgeving (Rotterdam) en volgens mij ook wel in andere delen van het land zijn ook kledingbakken van het Leger des Heils. Hier kan ook van alles in gedoneerd worden en wordt gebruikt om allerlei mensen van werk en kleding te voorzien, juist ook in Nederland. Die bijv. Leven onder de armoede grens of een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

  3. Hi! Wat een leuk artikel. En erg leuk om te zien dat jullie ons hebben benoemd. Zo kunnen we met z’n allen de industrie een beetje duurzamer maken.
    Groet,
    Tess van The Next Closet

  4. Nog een mogelijkheid is de “weggeefwinkel”.
    Vind ik fijner dan de kringloop, omdat bij de laatste de artikelen worden verkocht, en dat zijn toch weer kosten.
    De weggeefwinkel werkt echter zo: men mag per dag 3 dingen meenemen, helemaal gratis.
    Kun je t missen, dan geef je een symbolisch bedrag van 50 ct. Mag ook meer. Daar wordt aan de gemeente de huur van t pand weer van betaald.
    Vind t een geweldig systeem en iedereen wordt er gelukkig van!

    1. Ik heb kleding te koop dat gaat per kilo prijs en mijn vraag is hoeveel u mij per kilo wilt geven. Mijn naam is josip en mijn nummer ia 0630885253. Mvg josip

  5. Beste Heidy dank je wel voor je reactie en je toelichting. Ik zal het in de tekst ook benadrukken en misschien is het interessant om een keer het hele proces te beschrijven in een aparte blog. Er is zo te lezen veel om over te vertellen.
    Groet Asceline

  6. Beste Asceline,
    Mooi artikel! Aandacht voor hergebruik van textiel is altijd wenselijk voor organisaties als Sympany. Het is een misvatting dat wij alleen graag de versleten kleding ontvangen. Van alleen versleten kleding kan een goed doel als Sympany niet overleven. Wij verkopen namelijk de kleding die in de textielcontainers wordt gedoneerd en met de opbrengsten steunen wij projecten in Afrika en India en in Nederland hebben wij 5 sorteercentra waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Wij accepteren de versleten kleding wel als dit met overige kleding, schoenen en accessoires dat geschikt is voor hergebruik in onze containers wordt gedoneerd, maar bij voorkeur dus niet alleen maar de versleten kleding. Ook voor ons is het nog zoekende naar geschikte oplossingen om van het niet herdraagbare deel nieuwe materialen te maken. Dit is helaas nog niet op grote schaal gelukt. Wij hopen hierin het komende jaar een doorbraak te hebben.
    Met vriendelijke groet, Heidy Winkel – Sympany

Reacties zijn gesloten.