We kijken allang niet meer op van mode-items van ananasschillen, cellulose, PVC of gerecyclede PET-flessen, maar de schoonheid van sommige items blijft ons verrassen. We zetten vijf tassenmerken voor je op een rij die duurzame grondstoffen of afval omtoveren in oh zo mooie producten.

Waarschuwing vooraf: als je gaat lezen, is er een grote kans dat je heel hebberig wordt.

Lijkt op leer

De tassen van Uashmama lijken op leer, maar zijn eigenlijk gemaakt van papier. Het basismateriaal is cellulose. Dit is een natuurlijke grondstof die door een proces vergelijkbaar met het looien van leer, wordt omgetoverd tot een supersterk en wasbaar product.  Het materiaal wordt onder de Toscaanse zon met de hand ‘gestretched’ en daarna gekleurd.

duurzame tas

Restjes van de meubelindustrie

In 2006 startten twee ontwerpers het merk Itiya. Het uitgangspunt van dit duo is dat ze van tassen houden, maar ook van de planeet. Daarom is alles wat ze maken en verkopen uniek en duurzaam. Het leer dat ze voor hun eigen tassenlijn gebruiken, is afkomstig van restanten van de meubelindustrie. Verder verkopen ze in hun winkel in Utrecht en via de webshop ook tassen van andere duurzame merken.

duurzame tas

Brandslang met een verhaal

De tassen, rugzakken en accessoires van Feuerwear zijn gemaakt van gerecyclede brandslagen en zijn bestendig tegen elk soort weer. Elke tas is uniek en heeft een eigen verhaal, want alle brandslangen zijn intensief gebruikt door de brandweer. Ook in Nederland vinden brandweerslangen, oude postzakken, plunjezakken, brandweerjassen of zeilen een nieuw leven in een tas van het merk LuPéLo.

duurzame tas

Puur plantaardig

De oprichter van het merk MATT & NAT woonde in Montreal en wilde een maand leven als veganist. Hij vond het aanbod vegan producten wat beperkt en besloot om diervriendelijke schoenen en tassen te produceren. De naam MATT & NAT staat voor Mat(erial) and Nat(ure). Het merk laat zien dat stijlvolle mode geen dierlijke producten nodig heeft en maakt gebruikt gerecyclede flessen, gerecycled nylon of kurk. Voor het maken van ‘vegan leather’ tassen, gebruiken ze Polyurethane (PU) of Polyvinylchloride (PVC) waarvan PU minder schadelijk voor het milieu is.

duurzame tas

Tassen van reclamedoeken

Nukak is een ontwerpstudio in Barcelona. In 2001 startten zij met verschillende producten, zoals accessoires en meubels van gerecyclede materialen, waaronder handgemaakte tassen van reclamedoeken van bedrijven en van gesneuvelde kites. Elke tas is met zorg gemaakt en is uniek. Met deze werkwijze geven ze weggegooide materialen weer een nieuw leven. Inmiddels maken ze ook tassen van gesneuvelde kites.

duurzame tas

 

Hergebruikte autogordels

Het bedrijf Pekelharing maakt unieke tassen van oude autogordels. De tassen zijn allemaal anders en met de hand gemaakt in Amsterdam. Van een elegante clutch, tot een lekkere ruime tas voor naar je werk, alles is mogelijk. Zelfs een bestelling op maat.

duurzame tassen

Dit is een kleine selectie van duurzame tassenmerken, maar we zien dat het aanbod blijft groeien. Er is echt voor iedereen en voor elke gelegenheid een duurzame tas te vinden. Ben je op zoek naar een mooi overzicht van ? Check dan onder andere ook de webshop van more than hip of Itiya