Misschien heb je dat ook wel, dat je voor je kledingkast staat en geen idee hebt wat je aan moet trekken. Ook al ligt er genoeg. Of dat je bij belangrijke gelegenheden een veilige combinatie aantrekt, of iets nieuws koopt. Nergens voor nodig, volgens style coach Chiara Spruit. Als zij jouw kledingkast heeft uitgepluist, hoef je bijna niet meer te winkelen.

Chiara is style coach met een duurzaam hart. Ze helpt haar klanten om hun eigen stijl te ontwikkelen. Niet door ze volgens de laatste trends ‘aan te kleden’. Terwijl ze met haar klanten in hun eigen kledingkast winkelt, laat ze de onbeperkte mogelijkheden van elke garderobe zien. Met een paar kledingstukken maakt zij met gemak tientallen outfits, waarmee je er elke dag waanzinnig uitziet, zonder concessies te doen. Hoe doet ze dat?

Ik vroeg of Chiara haar geheim met ons wilde delen. We deden een mini-sessie en die leverde me nieuwe combinaties met onmogelijke kledingstukken op, een super vrolijke bui, een bak inspiratie en een hele hoop zelfvertrouwen. De belangrijkste tips die Chiara mij gaf, deel ik graag met je:

1. Ontdek je persoonlijke stijl

Kleding is een communicatiemiddel. Wat je draagt, bepaalt de boodschap die je wilt uitdragen. Met je outfit laat je zien wie je bent. Bedenk eerst voor jezelf waar je van houdt! Wat voor kledingstukken draag je graag? Houd je van prints of juist niet? Van welke kleuren word je blij en welke stoffen vind je fijn? Het kan allemaal, in elke combinatie. En bedenk ook, je persoonlijke stijl is constant in beweging. Is je liefde de deur uit? Krijg je een baby? Word je 50? Dan is de kans groot dat je het tijd vindt om het eens over een andere boeg te gooien. Grijp die kans en ontdek opnieuw wat er in je eigen kast hangt.

2. Kijk naar de stof, niet naar het kledingstuk

Soms heb je een mooie, maar te korte, jurk in de kast hangen. Tien jaar geleden kon dat nog prima, maar nu voel je je er niet lekker in. Dat is zonde. Kijk daarom niet naar het kledingstuk, maar naar de stof en de kleur. Kun je er een top van maken, door de onderkant er af te knippen? Of kun je het als tuniek dragen met een legging of spijkerbroek er onder? En dat bloesje met dat leuke printje? Waarom maak je daar geen haarband van? Denk niet te eenzijdig over de kledingstukken die je in je kast hebt hangen.

style coach

3. Losweken van de emotie

Een garderobe bouw je op en bestaat uit kledingstukken uit verschillende periodes in je leven. Veel kledingstukken hebben een verhaal. De jurk die je aanhad, toen je je diploma kreeg. Of de jas, die je droeg toen je relatie uitging. Door de koppeling van kledingstukken aan herinneringen, draag je misschien bepaalde kledingstukken niet. Probeer de emotie los te weken van het kledingstuk, door het anders te dragen, of te laten veranderen bij de kleermaker. Dan heb je weer iets nieuws in handen.

4. Doe iets extra’s

Soms heb je een hele simpele grijze trui in je kast hangen. Basic, zit lekker, maar doet niets voor je. Naai er dan eens een gouden knoop aan. Bijvoorbeeld onderaan de boord. Draag er opvallende glimmende oorbellen bij en ineens wordt je saaie outfit heel spannend. Een klein detail, zoals een knoop, kan het verschil maken. Datzelfde geldt voor nagellak. Combineer je een roze rok met een zwarte top en schoenen? Lak dan een van je nagels roze en de rest in een neutrale tint. Je zult zien wat voor effect het heeft. Je maakt een outfit af met accessoires en kleine details.

style coach

5. Speel met pasvormen

Heb je een mooie spijkerbroek, in de perfecte kleur, die je elke keer teleurstelt als je hem aantrekt? Dan komt het misschien doordat de pijpen te lang zijn. Rol de pijpen een paar keer op en kijk hoe hij dan staat. Datzelfde geldt voor jasjes, jurken, truien en vesten. Draag ze open, knip er een stuk af of rol de mouwen op. Net zolang tot je de perfecte verhouding hebt gevonden.

6. Omarm je onzekerheden

Iedereen heeft onzekerheden over zijn lijf. Vind je je billen te groot, je borsten te klein, je armen te dik of je kuiten te kort? Get over it, want waarschijnlijk ben jij de enige die erop let. Wees trots op je lijf. Zorg dat je kleding optimaal voor je werkt, dan zie je er geweldig uit.

7. Met een knipoog

Houd je van minimalistische kleding, maar wil je wel opvallen? Of is er een strakke dresscode op je werk? Kijk dan eens of je een mooie basic jurk kunt combineren met een opvallende panty met een printje, een netkous of glittersokken. Iets dat je een tikkeltje rebels gevoel geeft waardoor je er perfect uitziet, met een glimlach op je gezicht.

style coach kleding advies

8. Neem de tijd

Neem eens de tijd om zelf te winkelen in je kast. Het kost je misschien een dag, maar daar heb je de rest van het jaar of seizoen plezier van. Pas alle combinaties voor een grote spiegel met goed licht en fotografeer ze meteen. Niet alleen van voren, maar ook van achteren en opzij. Zo heb je een goed beeld van hoe het er echt uitziet. Plak alle foto’s aan de binnenkant van je kast. Dit maakt een einde aan de keuzestress in de ochtend. Werkt veel beter dan ’s avonds je kleding klaarleggen.

Wil je aan de slag met Chiara

Heb je behoefte aan een helpende hand met het samenstellen van je eigen outfits? Dan kun je Chiara inhuren. Haar bedrijf heet ‘Indiaan in je kast’. Meer informatie over persoonlijke sessies, workshops of lezingen en uitleg van haar werkwijze vind je op haar website.