We kiezen steeds vaker bewust voor duurzaam, bij eigenlijk bijna álles wat we kopen. We kopen minder, maar slimmer. Ook bij de inrichting van ons huis is het goed om na te denken over de lange termijn. Dematerialiseren met minder spullen én goede keuzes maken in het gebruik van materialen. Zo is laminaat uitstekend geschikt als duurzame vloerbedekking. Waarom? Dat leggen we je graag even uit.

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Laminaatvloeren blinken uit in duurzaamheid. De vloer is opgebouwd uit een aantal lagen die samen worden geperst tot één stevig geheel. De bovenste laag bestaat uit een harde, transparante slijtlaag, waardoor de vloer goed tegen een stootje kan. Ideaal in een huishouden waarin volop wordt geleefd en kinderen en/of huisdieren over de vloer rennen. Dankzij de gesloten voegen krijgt stof bovendien geen kans. Je zuigt stof en vuil zó op met de stofzuiger. Eventuele vlekken heb je ook in een handomdraai verwijderd. Het materiaal kan niet goed tegen langdurig contact met vocht, maar het vochtig reinigen van de vloer is geen probleem.

 

Steeds meer laminaat gemaakt uit FSC-hout

Iedere minuut verdwijnt er ergens op aarde zo’n 36 hectare grond. Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Zo mag in een tropisch oerwoud per hectare oppervlakte maximaal eens per 30 jaar een beperkt aantal bomen gekapt worden. Dan kan het bos zich altijd voldoende herstellen en in sommige gevallen wordt het bos hierbij geholpen door het bijplanten van bomen.

Koop je laminaat? Koop het dan uit FSC-hout. Beter voor de planeet, dus ook beter voor jou!

Dikker laminaat = langere levensduur = duurzamer

Over het algemeen geldt, hoe dikker het laminaat, hoe beter de kwaliteit. Dus hoe langer het ook mee gaat. En gaat het langer mee? Dan is het natuurlijk duurzamer. Nu is de benodigde dikte ook afhankelijk van je leefstijl. In minder vaak belopen ruimtes volstaat laminaat met een dikte vanaf 6mm. In de woonkamer, woonkeuken en andere ruimtes die veel worden belopen, kies je het beste voor laminaat met een dikte van 8mm à 10mm. Zet je zware meubels op de vloer? Dan kies je het beste voor een dikte van circa 12mm.

Goed te hergebruiken

Het verlijmen van laminaat aan je ondervloer? Dat is écht uit de tijd. Tegenwoordig is vrijwel alle laminaat kliklaminaat. Het grote voordeel? Dat je het gemakkelijk kan gebruiken als je wilt. Dus doe je je laminaat weg? Dan is er vast wel ergens in Nederland iemand die jouw vloertje wil hergebruiken. Win-win-win!

Dit blog werd gemaakt in samenwerking met Kwantum.