Appels met een beurse plek, yoghurt die de houdbaarheidsdatum heeft bereikt, of de left-overs van een etentje met vrienden; wat doe jij met voedselresten? Eet je ze op, of gooi je ze in de vuilnisbak? Bij het gemiddelde Nederlandse huishouden belandt elk jaar zo’n 40 kilo voedsel in de vuilnisbak.

In Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, hadden ze hetzelfde probleem. Tot de overheid besloot dat het anders moest. Ze ontwikkelden een systeem om voedselverspilling tegen te gaan en voedselresten te recyclen. Het resultaat? De inwoners van Seoul gooien minder eten weg en de stad bespaart geld.  Zou dit ook in Nederland kunnen?

10 miljoen inwoners

Seoul is een wereldstad met 10 miljoen inwoners. In de afgelopen decennia werden de inwoners steeds rijker en nam ook de voedselverspilling toe. De restjes gingen samen met het huisvuil de vuilnisbak in en belandden in zogenaamde ‘landfills’. De troep was niet te overzien en er moest iets veranderen.

In 2005 kwam er een verbod op het dumpen van voedselresten in ‘landfills’ en besloot de stad voedselresten te gaan recyclen. Dit systeem zou niet alleen de vervuiling tegengaan, maar ook kosten besparen.

Betalen voor je voedselresten

Vanaf 2013 werd het voor elke inwoner van Seoul verplicht om voedselresten te scheiden van restafval, maar dat was niet alles. Elk huishouden ging ook betalen voor het weggooien van voedselresten. Er kwamen speciale vuilniszakken en machines, die dit mogelijk maakten.

De machine werkt heel eenvoudig. Openen gaat met een speciale kaart. Vervolgens weegt de machine hoeveel eten wordt weggooid en berekent de prijs. Elke maand ontvangen alle huishoudens een rekening. Scheid je het afval niet? Dan kun je een boete krijgen.

Vijf fabrieken recyclen de voedselresten tot diervoeding. De biogassen die bij dit proces vrijkomen, gebruiken ze direct als energievoorziening voor de fabriek.

300.000 kg minder afval per dag

Vier jaar na de invoering van het systeem, is het effect goed zichtbaar. De inwoners gooien 10 procent minder etensresten weg, wat neerkomt op 300.000 kg per dag. Door de inwoners te laten betalen voor hun afval, bespaart de stad ook nog eens heel veel geld. Inmiddels gebeurt dit ook in 16 andere steden en provincies in Zuid-Korea.

Zou dit ook in Nederland werken?

Van de beslissing om voedselverspilling tegen te gaan en te recyclen in speciale fabrieken, tot de uitvoering, ging natuurlijk niet van de ene op de andere dag. In Nederland zijn we ook al behoorlijk ver met het verwerken van voedselafval. Bijvoorbeeld in compost voor landbouw of plantsoenen. Toch worden er nog steeds etensresten bij het gewone afval weggegooid en verbrand. Dat is toch zonde. Zou deze aanpak ook in Nederland kunnen werken?