Ze promoot al jaren de plantaardige keuken en is co-founder van The Dutch Weed Burger. Momenteel onderzoekt Lisette Kreischer de geneeskrachtige werking van kruiden en planten voor haar nieuwe boek The Plant Pharmacy. HetkanWEL sprak met Lisette.

Van vegetarisch naar veganistisch

Sinds haar tiende is Lisette vegetarisch. Ze kon simpelweg niet bedenken waarom het wél goed zou zijn om dieren te eten. Het zijn immers onze vrienden. Ze ging als normale puber door het leven, maar verdiepte zich steeds meer in de rest van de vegetarische keuken. “Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat in heel veel producten varkensvet verwerkt zit, bijvoorbeeld in brood. In brood! Dat vond ik zo’n onzin. Maar ook wat er in de zuivelindustrie gebeurt. Ik kon het niet meer aan mezelf verkopen om nog zuivel te consumeren”, vertelt Lisette. “Op mijn twintigste ben ik daarom veganistisch gaan eten. De gerechten die mijn moeder vroeger maakte ben ik gaan transformeren. Ik at dus nog gewoon wat ik lekker vond, maar dan met nieuwe ingrediënten, vanuit nieuwe normen en waarden. Dat doe ik nu al bijna 17 jaar.”

kruiden en planten

Lisette Kreischer

Voordelen plantaardige keuken

Naast dat de plantaardige keuken misschien wel de meest vriendelijke keuken is voor alle wezens op aarde, heeft deze manier van koken volgens Lisette nog meer voordelen. “Het kan een antwoord zijn op de grote wereldse problematieken, zoals CO2-uitstoot, water- en voedselschaarste en het onnodig kappen van kostbare jungles en amazones. Als iets vriendelijk is voor moeder aarde, is dat het ook voor de mens. Bovendien is er bij plantaardig eten geen sprake van dierenleed. Dat is voor mij eigenlijk de belangrijkste reden.”

Planten kunnen voeden én genezen

Met haar nieuwe boek gaat Lisette een stapje verder in de wereld van kruiden en planten. “Ik realiseerde me dat ik al heel lang geen chemische medicatie gebruik. Tijdens griep ondersteun ik mezelf met extra planten en kruiden.” Doordat de plantaardige keuken de laatste jaren steeds meer erkend wordt, zag Lisette ruimte ontstaan voor een ander belangrijk thema op het gebied van planten. “Planten kunnen niet alleen voeden, ze staan ook aan de basis van de huidige geneeskunde. Ik vind het belangrijk dat we daar meer naar gaan kijken.”

“Ik ben heel dankbaar voor hoe ver we zijn gekomen als mensheid, we hebben heel veel kennis over ons eigen lichaam”, gaat Lisette verder. “Maar we zijn de geneeskrachtige werking van kruiden en planten vergeten en tegelijkertijd hebben we dieren gebruikt om kennis te vergaren. Ik hoop dat we opnieuw naar genezing gaan kijken, vanuit een holistisch perspectief, en dat we planten weer meer gaan inzetten om ons te helpen.” Lisette zit nu in het vierde en laatste jaar van de opleiding Kruidengeneeskunde. Naarmate de opleiding volgde, groeide bij haar het idee om een boek te schrijven en haar kennis te delen.

13 kruiden en planten

Dat heeft geresulteerd in het nieuwe boek The Plant Pharmacy, waarin 13 kruiden en planten belicht worden die nu vaak als onkruid worden gezien. Lisette: “In het boek leg ik de focus op planten en kruiden die bij veel mensen in en om de tuin groeien, zoals paardenbloem, madelief en brandnetel.” Ze deelt recepten en biedt ondersteuning bij lichamelijke kwaaltjes, zoals griep en keelpijn. “Je kunt heel veel zelf doen als je griep hebt of verkouden bent.”

Griep en verkoudheid

Volgens Lisette is luisteren naar je lichaam stap één bij griep. “Het is belangrijk om het gewoon toe te laten. Het is heel vervelend, maar je krijgt niet voor niks koorts.” Uitzieken is dus de beste remedie, maar je kunt jouw lichaam ook een beetje helpen. Lisette: “Drink kruidenthee, zoals saliethee of gemberthee met een beetje citroen. Snijd de gember in kleine stukjes en laat het 10-15 minuten trekken met een deksel erop. Dan komen de goede stoffen vrij en heb je er echt iets aan.”

kruiden en planten

Toekomst

Lisette blijft (boeken) schrijven over de plantaardige keuken, maar zal zich de komende jaren ook verder verdiepen in de geneeskrachtige werking van planten en kruiden. The Plant Pharmacy (Kosmos Uitgevers) is vanaf 6 maart verkrijgbaar via on- en offline boekhandels.