‘Geen idee, werkelijk geen idee’. Dit is het opbeurende antwoord als ik mijn gemeente bel met de vraag ‘hoe dat nu werkt met die oplaadpalen’. Ik wil elektrisch gaan rijden, maar zie wel tal van hobbels en kuilen. Vandaar dit veldonderzoek.

Hartverwarmend initiatief

Gelukkig ben ik dus niet de enige ‘no-know’. De ambtenaar aan de telefoon is echter niet voor één gat te vangen: ‘Ik wil het nu ook wel eens weten’ en ze gaat speuren op de website van de gemeente. Dat had ik natuurlijk ook al gedaan maar een antwoord op een aantal essentiële vragen kon ik er niet vinden. Ik neem immers aan dat ik niet gratis mag ‘tanken’. Dus, hoe betaal je voor je stroom? Gaat dat contant of betaal je met je bankpas? De ambtenaar en ik zoeken samen verder. En dan gaat er een wereld voor ons open via oplaadpalen.nl.

Oplaadpalen.nl is een hartverwarmend initiatief, waarschijnlijk ooit opgezet door een wizzkid op een zolderkamer. Een website, waarbij bezoekers wordt gevraagd een steentje bij te dragen. Iedereen kan laadpaallocaties toevoegen, reviews schrijven over de kwaliteit van de laadpaal, foto’s van de laadpaal uploaden (waarom zou je dat willen?) etc. Zo geeft de simpel ogende website alle nodige informatie. Ik bestudeer de website uitvoerig, bekijk het instructiefilmpje – met geduldige uitleg van de wizzkid – en zoek in mijn omgeving naar de laadpalen. Het klopt, bij mij om de hoek zijn er net vier aangelegd.

De pas die altijd past

In de pop-up van deze laadpalen verschijnt essentiële informatie: welke stekker past, wat de stroom kost en hoe je kunt betalen. Nog een wereld gaat voor mij open via op laadpas.com. Via deze site kun je van diverse aanbieders een laadpas aanvragen. De ANWB heeft er één maar ook de Nuon of aanbieders met mooie namen als Ecotap of EVbox. Alle garanderen dat je met elke laadpas bij elke laadpaal in Nederland, België en zelfs in de rest van Europa kunt betalen. Wat een geweldig systeem!

Als ik deze blog schrijf, zie ik op laadpalen.nl dat alle locaties in mijn omgeving vrij zijn. Ik loop even naar buiten en het klopt inderdaad. Een handige aanvulling is de ‘social charging-app’, waarmee ik in contact sta met mijn buurtgenoten. Zijn alle laadpalen bezet, dan overleg je heel eenvoudig met elkaar wie wanneer gaat ‘tanken’.

Deelgenoot van een geheim genootschap

Langzaam bekruipt mij het opwindende gevoel dat ik deelgenoot word van een geheim genootschap. Het genootschap van ev-rijders. Er zijn nu nog maar 120.000 elektrische of hybride auto’s in Nederland. Een druppel vergeleken met de 7 miljoen gewone auto’s op de weg. Stiekem zou je willen dat het bij zo’n klein aantal blijft, dat gebruik kan maken van alle privileges: altijd een parkeerplek, nooit meer op zoek naar een benzinestation, een volle tank voor een habbekrats én een schoon geweten. Maar nee, hoe meer elektrische auto’s des te beter. Het opladen kan het struikelblok niet zijn, bedenk ik me. Dat is zo veel aangenamer dan benzine tanken. Op naar de volgende vraag: hoeveel kost zo’n karretje eigenlijk?

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn eerdere blog over dit onderwerp: Hallelujah´s voor de zelfrijdende elektrische auto

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd en volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je anderen dat ook? Kies dan voor bedrijven uit degoedegids.nl.