Dit is de volgende trend uit Japan: Shinrin-Yoku

Misschien heb je er al eens van gehoord: Shinrin-Yoku, oftewel ‘bosbaden’. Dit is in Japan al jaren hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te leven. Door Shinrin-Yoku maak je op allerlei manieren weer verbinding met de natuur. Van mindful in het bos wandelen tot even pauze nemen in het park. Maar ook door op blote voeten door je eigen tuin te lopen en meer kamerplanten in huis te nemen.

De effecten van ‘bosbaden’

De Japanse dokter Qing Li is internationaal gezien dé expert op het gebied van deze zogenaamde bosgeneeskunde. Met zijn onderzoek aan de Nippon Medical School Tokyo toont hij aan dat bewust tijd in de natuur doorbrengen je bloeddruk kan verlagen, je stress kan verlichten en je immuunsysteem kan versterken. Ook kan ‘bosbaden’ je energie, creativiteit en concentratie stimuleren, zo stelt hij.

Het onderzoek van dokter Qing Li

“In Japan hebben we een hele lange geschiedenis voor de Shinrin-Yoku,” vertelt hij in een film van Kirsten Dirksen. “Maar wat betreft het wetenschappelijke aspect zijn we veertig jaar geleden begonnen met onderzoeken. Er werd al veel onderzoek gedaan naar de slechte gevolgen van bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden in de natuur, maar niemand deed nog onderzoek naar de positieve effecten van de natuur of naar het verband tussen de natuur en je gezondheid.”

Li Qing E1521038318405

Langzaam lopen en diep ademen

Volgens Qing Li gaat het bij het ‘bosbaden’ niet alleen maar om een wandelingetje in het bos, maar om een langzame wandeling in het bos. “Diep ademhalen is heel belangrijk en langzaam lopen,” vertelt hij. De dokter gaat met groepen mensen het bos in en neemt voor en na het ‘bosbaden’ bloedmonsters af om de activiteit van de NK-cellen, de natural killer cells, te meten. Deze cellen spelen een grote rol in ons immuunsysteem en worden door hem de ‘lichaamspolitie’ genoemd.
Met zijn onderzoek toont hij aan dat de effecten van het ‘bosbaden’ tot wel zeven dagen zichtbaar zijn in de activiteit van deze NK-cellen. “De hypothese is dat als je één keer per maand een wandeling in het bos maakt je de kans op kanker verkleint, omdat de activiteit van de NK-cellen wordt gestimuleerd. ‘Bosbaden’ werkt dus als preventieve geneeskunde,” wordt in de film uitgelegd.

Het gaat echt om de natuur

Uit het onderzoek van dokter Qing Li blijkt ook dat een lange wandeling door de stad bijna geen effect heeft op de activiteit van de NK-cellen. “Het gaat dus niet om de fysieke activiteit van het wandelen, maar echt om het wandelen in de natuur,” legt hij uit. Het wandelen in een bos heeft het sterkste effect, maar wandelen in een stadspark kan ook. “Dat moet je dan wel dagelijks doen en hoe meer bomen er in het park staan, hoe groter het effect zal zijn.”

Rsz Bosbaden E1521038262458

Forest therapy stations

In Japan zijn er 60 ‘forest therapy stations’, zoals ze genoemd worden. Hier is de boomdichtheid hoog en is een wandeling uitgezet van ongeveer 5 kilometer. “Je moet heel langzaam wandelen: over die 5 kilometer, moet je ongeveer vier uur doen. Je kan dus volop pauzeren om iets te drinken, te eten, om je heen te kijken, naar de vogels te luisteren, het bos te ruiken, te ademen of bijvoorbeeld een beetje tai chi te doen.” Het idee is om al je zintuigen te stimuleren terwijl je in het bos bent.
Het boek Shinrin-Yoku van dr Qing-Li is vanaf vandaag verkrijgbaar in Nederland. In april komt de auteur naar ons land.

 

Over de schrijver