Er zijn mensen die met een kleine tas op reis gaan, en er toch elke dag uitzien alsof ze hun hele garderobe hebben ingepakt. Hoe doen ze dat toch? Wij denken dat we het weten en geven je 5 tips om voortaan als een (praktisch) minimalist te reizen. 

Voordelen van minimalistisch op reis

Met de lente in aantocht, krijgen de meesten van ons reiskriebels. Boek je een stedentrip, wandelvakantie of zomervakantie? Wat neem je dan mee? Minimalistisch op reis heeft veel voordelen. Je hoeft geen zware koffer te tillen en dat scheelt een hoop frustratie en gesjouw. Je bent zo klaar met in- en uitpakken en dat is vooral fijn als je niet op één plek verblijft. En veel belangrijker nog, je hebt minder stress over wat je aandoet, dus houd je zeeën van tijd over.

De volgende vijf tips helpen je met minimalistisch inpakken.

1. Wat heb je echt nodig?

Denk eens na, wat je echt nodig hebt als je op reis gaat. Je paspoort, geld, een creditcard, je telefoon en een oplader. Eigenlijk is dat het, want daarmee kun je de hele wereld over, maar ideaal is het niet. Neem minimaal ook schoenen mee waar je goed op kunt lopen, een tandenborstel, deodorant, zonnebrand, zeep, een trui of jas en dan natuurlijk nog wat extra kleding. Maar hoeveel is ‘wat extra kleding’?

2. Kies voor comfort

Hoeveel kleding heb je nodig op vakantie? Dat hangt af van de temperatuur in het land waar je heen gaat. Vooral als de temperatuur wisselt, heb je iets meer nodig dan bij een vakantie aan het strand. Hoe lang je ook op reis gaat; pak maximaal voor een week kleding in.

3. Selecteer op kleur

Ga bij het inpakken van je kleding en schoenen grondig te werk. Kies eerst de items die je echt nodig hebt en maak setjes. Gebruik daarvoor een kleurenpalet, zodat alles bij elkaar past. Wat je leuk vindt, maar niet matcht, laat je thuis. Je zult het echt niet missen. Zoek vervolgens accessoires uit, die het mogelijk maken om eenzelfde outfit een andere stijl te geven.

minimalistisch op reis

4. Pas je beautyregime aan

Natuurlijk wil je mooi voor de dag komen op vakantie, maar wat heb je nou echt nodig? Op vakantie ben je ontspannen en zie je er vanzelf al stralend uit, dus vergeet je make-up, stijltang, föhn en krulspelden. Ga je naar het strand, dan zit je haar altijd goed door het zout en de wind en je huid krijgt een oppepper van de zon. Ga je naar een stad? Dan vind je in een hotel wel een föhn. En in de natuur? Daar pas je je aan en ga je natuurlijk naturel door het leven.

minimalistisch op reis

5. Gebruik hervulbare, kleine verpakkingen

Shampooflessen, bodylotion en tubes tandpasta nemen onnodig veel ruimte in je tas in. Giet ze daarom over in kleine herbruikbare verpakkingen. Dat scheelt veel ruimte. Misschien heb je nog kleine flesjes staan uit hotels, maar anders kun je hervulbare verpakkingen bij de drogist kopen, die je keer op keer kunt gebruiken.

Na elke vakantie kun je checken wat je wel en niet hebt gebruikt. En wat je echt hebt gemist. Schrijf het op, of onthoud het voor je volgende reis. Dan weet je hoe je nog verder kunt minimaliseren.

Goede reis en ben je zelf een minimalist op reis? Deel dan graag jouw ervaringen, die kunnen we goed gebruiken.