Wat doe jij met lege flessen, plasticverpakkingen, kapotte kleding of oud papier? Waarschijnlijk scheid je het en gooi je het weg in de juiste container. Maar wat doe je met een oud koffiezetapparaat, dat het plotseling begeeft? Of met een plastic koffiebeker? Kun je die wel, of niet recyclen? En waar gooi je het weg?

In Nederland scheiden we ongeveer de helft van al ons afval, maar dat kan natuurlijk beter. Daarom vragen we op Global Recycling Day aandacht voor recycling, met een overzicht van producten, die je met gemak kunt laten recyclen.

Wereldwijd gooien we elk jaar 2.12 miljard ton afval weg. Een groot deel daarvan bestaat uit kostbare grondstoffen, die vaak niet gerecycled worden. Dat is zonde, want door hergebruik, besparen we grondstoffen, CO2 en beschermen we de aarde.

Alle beetjes helpen, dus scheiden maar!

1. Aluminium bakjes en drankenkarton

Aluminium bakjes, lege blikjes tomatensaus, deksels van blik, of plastic horen bij het PMD afval en zijn goed te recyclen. Net als een pak appelsap of Icetea. PMD staat voor Plastic – en Metalen verpakkingen en Drankkartons. In sommige gemeenten mag al het PMD afval bij elkaar, in anderen niet. Daar moet het metaal bijvoorbeeld apart. Op de site van jouw gemeente vind je hier informatie over.
Dun aluminiumfolie van de rol, kan helaas niet hergebruikt worden en gooi je weg bij het restafval.

2. Plasticverpakkingen

Er is veel discussie over het recyclen van plastic. Is het zinvol om te scheiden, of niet? Het antwoord is ja, maar niet alle soorten plastic kunnen hergebruikt worden. Dunne plastics, zoals folies om sausbakjes af te dekken, of zogenaamde ‘single use’ plastics, zoals rietjes, kun je niet recyclen. Harde verpakkingsplastics, zoals shampooflessen en PET flessen zijn goed te recyclen. Die kun je kwijt bij het PMD afval.

3. Glas

Glazen flessen, of potjes gooi je gesorteerd op kleur in een glascontainer. Het glas wordt opgehaald, gesorteerd en schoongemaakt en is vervolgens heel goed te recyclen. Lampen kun je niet kwijt in de glasbak, maar kun je inleveren bij supermarkten of bouwmarkten. Drinkglazen gaan bij het restafval, want die hebben een andere samenstelling.

4. Elektrische apparaten

Elektrische apparaten kun je inleveren bij de leverancier en die kan het voor je afvoeren, maar je kunt kleine apparaten ook weggooien in speciale inzamelbakken bij bouwmarkten, elektronicawinkels en in sommige supermarkten. Of bij de milieustraat van de gemeente. Daar kun je ook je oude wasmachine of strijkijzer kwijt.

5. Kleding en textiel

Kleding en textiel kunnen goed hergebruikt worden. Je kunt ze verkopen, weggeven of in de kledingbakken gooien. De kleding uit de kledingbakken wordt gesorteerd. Is een item nog te dragen, of niet? Wat niet meer gedragen kan worden, wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de vulling van autostoelen.

6. Papier en karton

Papier en karton zijn heel goed te recyclen. Papiervezels kunnen ongeveer 6 keer gerecycled worden, voordat ze te slap worden. Belangrijk is wel dat je alleen schoon en droog papier kunt inleveren bij het oud papier. Als het vies is, kan het niet hergebruikt worden. Gebruikt keukenpapier en pizzadozen kunnen daarom bij het restafval.

Afvalscheidingswijzer.nl

Dit zijn een aantal voorbeelden van producten die we allemaal veel gebruiken, maar op de site van Milieu Centraal vind je de afvalscheidingswijzer, die precies aangeeft waar je welk product kunt weggooien. Zo zit je altijd goed.

In Nederland zijn we goed bezig, maar we kunnen een voorbeeld nemen aan Zweden. Daar repareren en recyclen ze zo goed, dat slechts 1% van het Zweedse huishoudelijke afval op de stortplaats belandt. Zal het in Nederland ook zo ver komen?