Hoe bewust ben jij van jouw watergebruik? Je drinkt de hele dag (warm) water uit de kraan, spoelt de wc door na ieder toiletbezoek en laat de douchekraan alvast lopen zodat het water lekker warm is als je eronder stapt. Het is allemaal vanzelfsprekend, maar het kan ook heel makkelijk een tikkeltje zuiniger. Het is vandaag dan ook niet voor niks Wereld Water Dag. Draag jouw steentje bij door deze tips in de praktijk te brengen. En geloof me, ze zijn eigenlijk heel simpel. Doe je mee?

Per persoon gebruik je gemiddeld 120 liter water per dag. Tijdens het douchen verbruik je gemiddeld 39 liter, het doorspoelen van het toilet kost dagelijks ruim 36 liter, voor voedselbereiding heb je ongeveer 2 liter nodig en dan hebben we het nog niet eens gehad over handen wassen, de wasmachine gebruiken en de planten water geven. Je begrijpt; besparen is hard nodig.

Douchen

De dagelijkse schoonmaakbeurt onder de douche is de grootste boosdoener op het gebied van watergebruik. Het ligt voor de hand dat het beter is om minder lang te douchen of te kiezen voor om de dag douchen. Als iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kun je met jouw gezin op jaarbasis 6000 liter (!) water besparen. Daarnaast kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop, bijvoorbeeld van de Nederlandse merken Upfall en Hamwells. Ter vergelijking: door een normale douchekop stroomt bijna 9 liter water per minuut, bij een waterbesparende douchekop is dat 5 liter.

Laat jij de douchekraan alvast lopen, zodat het water lekker warm is als je eronder stapt? Vang het koude water op in een emmer, een handige manier van besparen! Het opgevangen water kun je dan weer gebruiken voor alledaagse huishoudelijke handelingen, zoals de planten water geven.

besparen

Toiletteren

Ben je het met mij eens als ik zeg dat het eigenlijk heel gek is dat wij de toilet doorspoelen met schoon drinkwater? Zonde! Gelukkig kun je jouw dagelijkse toiletbezoeken een stuk zuiniger maken.

  • Oude wc’s hebben een veel groter waterreservoir dan nieuwe potten, de wc vervangen kan dus een hoop schelen.
  • Vang regenwater op of gebruik grijs water (‘afvalwater’ afkomstig van huishoudelijke handelingen) om de toilet mee door te spoelen.
  • Gebruik een spoelonderbreker. Dit is een gewichtje dat je aan het spoelmechanisme hangt, zodat de spoeling stopt als je de knop loslaat. Veel wc’s beschikken hierover, maar je kunt het ook zelf monteren.

Vlees eten

De vee-industrie is de grootste verspiller van water. Het is daarom goed om minder vlees te eten. Als je wél af en toe vlees eet, is het goed om na te denken over welk stuk vlees je koopt. Voor de productie van één kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, voor varkensvlees is dat 6000 liter en kip komt ‘het beste’ uit de bus met 4300 liter water per geproduceerde kilo.

Overig

Als je vanwege onderhoud een dagdeel geen water kunt gebruiken, merk je pas hoe vaak je voor iets kleins de kraan openzet. Zet een speciaal waterbesparend mondstukje of inlegringetje op je kraan, zo voorkom je dat er onnodig veel water uit de kraan komt. Je kunt ook een elektronische kraan aanschaffen. Deze hebben een ingebouwde detector die de kraan automatisch opent als je er een glas onder houdt en direct stopt als je het glas weer weghaalt.

Heb jij nog handige tips op het gebied van waterbesparing? Laat het ons weten in een reactie!