Het is bijna zomer! Het weer werkt nog niet altijd mee, maar de winkels liggen vol met nieuwe collecties die je betere tijden beloven. De kans is groot dat je je laat verleiden om een paar nieuwe sneakers te kopen om de lente mee in te luiden, maar dan wil je natuurlijk wel een duurzaam paar. Wij zochten zes eerlijke merken voor je uit, die de mooiste sneakers maken van natuurlijke materialen, zoals boomschors, natuurrubber en biokatoen.

EKN

Het Duitse EKN heeft een heldere slogan ‘walking clean in a dirty world’. Ze produceren de sneakers in Portugal, waar elk onderdeel handgemaakt wordt van biologische en gerecycled materialen. Een deel van de collectie is vegan.

duurzame sneaker

Ethletic

De sneakers van het Franse merk Ethletic zijn allemaal vegan, dus gemaakt zonder dierlijke oliën, vetten, lijm of kleurstoffen. Wat gebruiken ze dan wel? Alleen biologisch katoen en natuurrubber met een fair trade keurmerk en soms gerecyclede materialen.

duurzame sneaker

Veja

Ook Veja komt uit Frankrijk en produceert fair trade en duurzaam. Ze gebruiken biologisch katoen, fair trade natuurrubber en plantaardig gelooid leer. Ze produceren basic modellen, maar hebben ook sneakers in allerlei kleuren. Daarnaast zijn er ook verschillende vegan exemplaren te koop.

duurzame sneaker

Rombaut

Het Belgische Rombaut is een vegan designermerk en produceert in Portugal. Ze maken duurzame en fair trade sneakers van natuurlijke materialen. Bij de productie komen er geen chemicaliën aan te pas en ze experimenteren met materialen van steen, boomschors, natuurlijk rubber en kokosvezel.

duurzame sneaker

Matt & Nat

Al eerder roemden we Matt & Nat om de vegan tassen, maar ze maken ook vegan schoenen van kunstleer. Dit wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het merk is PETA-approved.

duurzame sneaker

Allbirds

Turns out, comfort grows on trees’. Je raadt het al, Allbirds maakt schoenen van gecertificeerde bomen en wol. De schoenen zijn gemaakt van Tencel Lyocell van een duurzame bomenkwekerij in Zuid-Afrika.

duurzame sneaker

 

Dit zijn natuurlijk niet alle sneakermerken. Ook Native, Good Guys, Filippa K, Zespa en Acne Studios maken te gekke sneakers. Voor ieder wat wils. Dus dans de lente maar tegemoet.