Bananenschil, eierschalen, koffieprut. Waar moet je er mee naartoe als je op drie hoog in de stad woont? Een composthoop op je balkon om dat kleine beetje gft-afval van je avondmaal te verwerken, is misschien wat veel van het goede. Gelukkig zijn er meer opties, al klinkt het misschien niet zo lekker: wormen.

Wormen zijn uitermate handige beestjes die al het organisch afval voor je verorberen en er een bruikbare grondstof van maken. Daarom worden ze vaak gebruikt in compostbakken. Nou kun je zo’n wormen-compostbak zelf thuis heel makkelijk maken en wormen zijn geen moeilijke huisdieren.

Wormen-compostbak

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. De wormenbak moet donker zijn, met genoeg luchtgaten en een gevarieerde en gelaagde bedding die niet te droog of te nat is. Als de wormen een beetje gewend zijn, kun je beginnen met ze GFT-afval te voeren. Zorg dat de temperatuur van de bak tussen de 4 en 27 graden is en overvoer de wormen niet. Ze passen zich geleidelijk aan.

Wormenhotels

Vind je dit nog wat teveel gedoe? In bijvoorbeeld Amsterdam zijn er ook wormenhotels! Dit zijn meestal wat grotere bakken (vermomd als bijvoorbeeld een bloembak) die in de wijk staan en door de gemeente worden beheerd. In Amsterdam zijn er al aardig wat te vinden en andere steden beginnen het ook op te pikken, zoals Delft en Groningen.

Buurtcompost

Elk wormenhotel heeft een beheerder die verantwoordelijk is voor de wormen en zorgt dat er goed mee om wordt gegaan. Als je je er voor aanmeldt krijg je een sleutel en loop je op zondagochtend zo met je emmertje naar het dichtstbijzijnde hotel. De buurtwormen krijgen wat lekkers, jij bent van je GFT-afval af en het compost dat uit het hotel komt, kan je weer gebruiken voor de planten op het balkon of de bloemen in je perkje.

Je kan je aanmelden via de site van de gemeente of via buurtcompost.nl