Op 4 april startte Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell, met als doel ze te laten stoppen met het veroorzaken van klimaatverandering. Ruim 10.000 Nederlanders hebben zich inmiddels aangemeld als mede-eiser. Veelal mensen die zelf hun best doen om klimaatverandering te stoppen en zich ergeren aan het feit dat Shell, de grootste vervuiler van Nederland, niets doet.

Shell vindt eigen plannen groen genoeg

Shell zegt dat het ‘t klimaatakkoord omarmt, maar daar blijkt in de praktijk weinig van. Ondanks het feit dat er in Parijs is afgesproken dat zoveel mogelijk olie en gas in de grond moet blijven zitten, blijft het bedrijf investeren in het vinden van niéuwe olie- en gasbronnen.

Uit onderzoek van Shell bleek in de jaren ‘80 al dat olie en gas rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de toekomst. Sindsdien is het bedrijf alleen maar méér olie en gas gaan opboren. En dat niet alleen. Het geeft jaarlijks 22 miljoen euro uit aan lobbygroepen, die twijfel zaaien over het klimaat tot een kunst hebben verheven. Een blik in de boeken van Shell leert ons dat het in 2015 250 miljoen euro uitgaf aan  marketing en slechts  200 miljoen aan duurzaamheid. De praatjes van Shell zijn ontzettend groen, maar de daadwerkelijke investeringen allesbehalve.

Doe mee met deze rechtszaak

Shell gaat niet uit eigen beweging veranderen. Daarom startte Milieudefensie deze rechtszaak.  Zodat een rechter Shell dwingt van koers te veranderen. Doe mee. Maak van klimaat ook jouw zaak en word mede-eiser. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om deze rechtszaak tot een groot succes te maken? Kijk dan op de website.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Milieudefensie.