Het lijkt een kleine stap: van vegetariër naar veganist, maar toch blijkt dit in de praktijk lastiger dan gedacht. Alle documentaires als What the health en Cowspiracy ten spijt. Ik houd namelijk van kaas. Maar echt! En een leven zonder kaas lijkt me gewoon, nou ja, niet zo leuk. Bovendien maak ik me zorgen over alle vitaminen en mineralen, die ik mogelijk tekort kom in een veganistisch dieet. Want hoewel ik van koken houd, komt het er in de praktijk nogal eens op neer dat ik er eigenlijk geen tijd voor heb. En als je gezond veganistisch wilt leven, hoort daar uiteraard een uitgebalanceerd dieet bij. En daarover gesproken: hoe ga ik ooit nog bij vrienden aankloppen om gezellig een vorkje mee te prikken? Ik zie de stressvlekken al in hun nek opkomen…

Maar toch. Er klinkt al jaren een stemmetje in mijn achterhoofd dat het eigenlijk niet bij mijn principes vindt passen om wel boter, kaas en eieren te eten. En hoewel ik al lang geleden ben overgestapt op plantaardige melk en ik eieren eigenlijk alleen maar bij vlagen eet, bleef het daarbij. Tot ik deze week op een ochtend wakker werd en besloot het gewoon te gaan doen.

De vegan revolutie

En daarin ben ik niet de enige, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Veganisten. Zij schatte het aantal vegans in ons land begin dit jaar op 100.000.  Nog nooit hadden er zoveel mensen meegedaan aan de Vegan Challenge als vorig jaar. En nog nooit kwamen er zoveel vegan eettentjes bij als in 2017.

Uit onderzoek van de Koninkijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat 70% van de horeca ondernemers zegt dat gasten steeds vaker om vegan gerechten vragen. In het vakblad Entree vertelt culinair trendwatcher Anneke Ammerlaan dat er in ‘normale’ restaurants veel meer met vegan gerechten geëxperimenteerd wordt. Een aantal sterrenrestaurants heeft zelfs een volledig vegan menu naast de gewone kaart. Maar ook de vegan kookboeken vlogen de winkel uit het afgelopen jaar.

Vegan Celebrities

En dan heb ik het nog niet eens over al die celebrities, die uit compassie en dierenliefde volledig veganistisch zijn gaan eten. Denk aan Miley Cyrus, Ariane Grande, Jennifer Lopez, Beyoncé, Woody Harrelson, Ellen Degeneres, Anne Hathaway, Bill Clinton, Brad Pitt, de zujes Serena en Venus Williams… Afijn, je snapt mijn punt. Vegan is hip & happening. Sterker nog: er lijkt een ware vegan revolutie gaande te zijn en daar wil ik graag aan meedoen.

Redenen om veganist te worden

Daarom heb ik me nog één keer verdiept in alle redenen om over te stappen op een vegan dieet. Kort gezegd: het is beter voor je gezondheid, de dieren, het milieu en je medemens. Dat zit zo:

  • Dieren worden gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdig gedood. En dat allemaal zodat wij voor een redelijke prijs elke dag een lap vlees op ons bord kunnen leggen. Op mijn 18e besloot ik daarom al vegetariër te worden, maar voor boter, kaas en scharreleieren hoefde niemand dood. Dacht ik. Toch werden bokjes en haantjes rucksichlos naar de slacht gebracht, omdat ze niet ‘nuttig’ zijn. Ook worden kalveren bij hun moeder weggehaald, zodat wij de koemelk kunnen consumeren. Daar klopt toch iets niet. Dieren zijn tenslotte geen product, maar levende wezens, die je met respect moet behandelen. En waarom zou je dat wel bij je hond en kat doen, maar niet bij een koe of geit?
  • Voor de productie van vlees wordt op grote schaal soja geproduceerd. Om één kilo vlees te produceren heb je meerdere kilo’s veevoer nodig. Om de honger in de wereld te lijf te gaan, zou het dus efficiënter zijn om deze grond te gebruiken als landbouwgrond voor mensen in plaats van soja voor dieren. Nog helemaal los van het feit dat er regenwoud gekapt wordt voor deze veevoer-velden.
  • Kaas heeft een grotere impact op het milieu dan ik dacht. Milieucentraal stelt dat het vergelijkbaar is met dat van rundergehakt of lamsgehakt. In dit gehakt worden ook restproducten en melkkoeien verwerkt, dus de impact van het gehakt is minder groot dan dat van rundvlees en lamsvlees (de grootste boosdoeners volgens Milieucentraal). Maar toch: het effect is er.
  • Maar ook voor je gezondheid kan een vegan dieet voordelen hebben. Vegans hebben vaak een goed cholesterol gehalte, een prima bloeddruk en minder kans op obesitas. Maar dat kan ook komen, omdat vegans over het algemeen bewuster leven, niet roken en meer bewegen. Het is, kortom, niet bewezen dat de gezondheidsvoordelen puur en alleen het gevolg zijn van een vegan dieet. Maar zelfs het voedingscentrum adviseert om meer plantaardig te eten.

Galgenmaal

Ondanks alles voelt het een beetje alsof ik mijn galgenmaal aan het bereiden ben als ik mijn koelkast leeg trek. Van mijn laatste kaas en eieren maak ik mijn favoriete preitaart en wentelteefjes. Daarna is het klaar. Zou het klaar moeten zijn. Want nog geen dag later bestel ik per ongeluk een Griekse salade met feta bij mijn vegetarische gerecht. Oeps…nog even inkomen dus.

De komende weken ga ik op zoek naar vegan adresjes, recepten, tips om het vol te houden, apps om daarbij te helpen en vooral ook naar advies om gezond vegan te eten. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik straks een tekort aan eiwitten, ijzer en B12 opbouw als ik niet elke dag een uur in de keuken sta.

Heb je tips voor me? Laat dan vooral een bericht achter.