2018 is alweer hard op weg warmterecords te verbreken. En dan moeten juli en augustus nog komen. Het is soms niet vol te houden in de zomerhitte, maar een peperdure en energieverslindende airco installeren gaat ook weer ver. Hoe kun je je huis op een energiezuinige manier toch afkoelen? Er zijn gelukkig tal van manieren om de zomer door te komen op een energiezuinige manier. Wij geven je vijf tips voor groene oplossingen tegen de hitte in je huis.

Laat de lucht circuleren

Een beetje slim nadenken over de luchtstromen in je huis kan wonderen doen. Midden op de dag is het normaal gesproken het heetst en houd je ramen en deuren bij voorkeur gesloten, om de warme lucht buiten te houden. Maar wanneer het ’s avonds afkoelt, gooi dan gerust alles open. Het is vooral slim om, als je woning meerdere verdiepingen heeft, zowel boven als beneden ramen te openen. De koele lucht stroomt beneden het huis in, stijgt binnen op en blaast zo de hete lucht boven het huis weer uit.

Nog een optie: schaf een plafondventilator aan. Deze kosten misschien wel wát energie, maar véél minder dan een airco-installatie. Een plafondventilator verlaagt de temperatuur niet, maar zorgt er wel voor dat de bewegende lucht koeler aanvoelt. Let op: zorg dat de ventilator tegen de klok in draait. Op deze manier trekt de ventilator koele lucht van de grond aan en verspreidt deze door de ruimte.

Bedek de ramen

Een even simpele als effectieve tip: houd dat zonlicht buiten! Een effectievere remedie tegen zonlicht dan het sluiten van de gordijnen is er waarschijnlijk niet. Al is die duisternis natuurlijk ook wat deprimerend. Een goed alternatief is zonwerende raamfolie. Deze folie laat weliswaar nog wel licht door, maar houdt de hete zonnestralen buiten. Slim nadenken over de schaduw van bomen in de tuin helpt natuurlijk ook een handje.

Kook kouder

Grote warmtebronnen waar je in de zomer wellicht minder bij stilstaat staan in de keuken: je fornuis en oven. Beide produceren logischerwijs grote hoeveelheden hitte. Probeer op hete dagen het gebruik van deze apparaten in huis zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door de oven in de garage of tuinhuis neer te zetten. Of buiten te koken, bijvoorbeeld met een zonneoven.

Een andere simpele oplossing is natuurlijk om helemaal niet te koken en voor een lekker zomerse salade te gaan. Wie heeft er op een hete dag nu ook zin in een warme maaltijd?

Let op de lampen

Ben je al langer van plan om over te stappen op energiezuinige LED-verlichting? Dan is de zomer hét moment. Gloeilampen zetten een groot deel van hun energie om in hitte. Daarmee dragen ze bij aan de opwarming van je woning. Naast een energiebesparing, voorkomt LED-verlichting dus dat je huis op zwoele zomeravonden nóg verder opwarmt.

Lampen zijn overigens niet de enige apparaten die veel warmte produceren. Je doet er goed aan om de was in de koele ochtend of avond te doen, want ook bijvoorbeeld je wasmachine en strijkijzer verhogen de temperatuur.

Verkoel niet je huis, maar jezelf

Waarom hard je best doen om de temperatuur in je woning te verlagen, als je ook zélf het hoofd koel kunt houden? Een natte doek uit de koelkast of diepvries doet wonderen rond je nek, voorhoofd of voeten. Of verander je doucheritme. Veel mensen beginnen de dag met een douche. Waarom niet juist aan het eind van de middag of ’s avonds een douche nemen, wanneer je lichaam al is opgewarmd? Na een koude douche kun je vervolgens heerlijk afgekoeld in bed kruipen.

Hebben jullie nog meer duurzame verkoelingstips? Post het dan in de comments!