Het is tijd voor een kledingdieet

De mode-industrie is na de olie-industrie de grootste vervuiler van de wereld. Naar schatting is textiel verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde CO2-uiststoot. Omdat de kleding in het Westen zo goedkoop is, is de productie in tien jaar tijd (1994 – 2014) met maar liefst 400% toegenomen.

De Nederlandse consument koopt per jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken en doet er 40 weg. Gemiddeld hebben we 173 stukken in de kast hangen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Daarvan liggen zeker 50 stuks al langer dan een jaar ongebruikt in de kast. Ik zou zeggen: neem de proef op de som en check je eigen kledingkast. Hoeveel stuks (nieuw en vintage) heb jij? En hoeveel daarvan draag je al langer dan een jaar niet?

Kledingdieet

Onderzoeker Irene Maldini laat in een interview met de NOS weten dat we niet van de kledingindustrie hoeven te verwachten dat zij de kledingberg kleiner zullen maken. “Uiteindelijk wil de industrie groeien en dat betekent meer kleding verkopen. Daarom is er voor de consument een belangrijke rol weggelegd om kledingverspilling te verminderen.”
Het is tijd voor een kledingdieet, vindt ook Milieu Centraal. Want minder kleding kopen, scheelt tonnen CO2. Als iedere Nederlander één kledingstuk per jaar minder koopt, heeft dat hetzelfde effect als dat heel Rotterdam een jaar lang vegetarisch eet. Als iedere Nederlander drie kledingstukken minder koopt, scheelt dat zelfs 950 kiloton CO2.

Love your clothes

Minder kleding kopen lijkt de enige manier om de kledingberg te laten krimpen. De campagne Love your clothes van Milieu Centraal laat zien hoe je zo lang mogelijk van je kleding kan genieten. Zo vind je er tips om kleding van goede kwaliteit te herkennen, maar ook hoe je goed voor je kleding kan zorgen,  hoe je vervelende vlekken van bijvoorbeeld zonnebrand kan verwijderen en hoe je je kleding kan repareren.

Refashionista

Mocht je toch behoefte hebben aan ‘nieuwe’ kleding in je kast, dan kan je je kleding natuurlijk altijd ruilen of tweedehands iets nieuws op de kop tikken. Je kan natuurlijk ook een beroep doen op je creativiteit door je kleding te vermaken, nieuwe combinaties te zoeken of je look te vernieuwen met andere accessoires. Online zijn verschillende sites te vinden van zogenaamde ‘refashionista’s’, die laten zien hoe je je kleding kan vermaken tot een geheel nieuw en geliefd kledingstuk.

Project 333

Wil je het extremer aanpakken en grondig minimaliseren? Dan kan dat door de uitdaging van Project 333 aan te gaan. Mensen die hieraan meedoen dragen drie maanden lang maximaal 33 kledingstukken. Uit ervaringen van deelnemers blijkt vooral dat het niet zo onmogelijk is als het in eerste instantie lijkt (het lukt op vakantie ten slotte ook). Bovendien word je er veel creatiever van. Omdat je er toch niet elke dag hetzelfde uit wil zien, word je gedwongen om nieuwe combinaties te maken en dus creatiever om te gaan met je 33 kledingstukken.
Hoe verlaag jij de ecologische voetafdruk van je kledingkast? Tips zijn altijd welkom!

Over de schrijver

11 gedachten over “Het is tijd voor een kledingdieet”

  1. Ik denk dat ik minder kleding koop dan de ” gemiddelde” Nederlander .
    Maar wel altijd nieuw in een winkel en van goeie kwaliteit.
    De meeste kleding draag ik tot het echt uit elkaar valt.
    Vorige week, lievelings, prachtige wollen trui, met tranen in m’n ogen weggegooid.
    ( Opeens echt door, gelukkig zag ik het op tijd, zou naar theater!)
    Wat ik niet zo graag draag, gaat naar kringloop.
    Maar laten we toch niet alleen tweede hands promoten, het is toch ook heerlijk om te genieten van mooie dingen in mooie winkels?
    We moeten ons ook realiseren dat ook de creatievelingen die aan de basis alles bedenken, betaald moeten worden.
    Ik probeer elk jaar 1 duur ding te kopen, waar ik eindeloos mee combineer!
    Probeer de weggooi kleding te vermijden , ga in ieder geval voor kwaliteit !

  2. Pingback: Kleding verven met CO2 bespaart jaarlijks miljarden liters water - hetkanWEL

  3. Pingback: Deze pioniers veranderen de mode - hetkanWEL

  4. Pingback: Vijf tips om je eigen kledingkast te verduurzamen - Wyke Potjer

  5. Pingback: Vijf tips om je eigen kledingkast te verduurzamen - hetkanWEL

  6. Pingback: Deze digitale personal shopper combineert on- en offline winkelen

  7. Zelf kleding maken scheelt in ieder geval in de onbetaalde arbeid. Stoffen gekocht op de markt zijn tegenwoordig (helaas) meestal in China geproduceerd maar dan heb je in ieder geval het aspect van maken zelf in de hand. Daarnaast kun je een zelfgemaakt kledingstuk aanpassen aan je eigen wensen (model, stof, kleur) wat bij mij als resultaat heeft dat ik kledingstukken 5-10 jaar! kan dragen. Het aantal kledingstukken dat wordt genoemd, daar kan ik mij NIETS bij voorstellen. Ik heb een soort van basic garderobe, vrijwel alles zelf gemaakt en om die reden (als je het zelf maakt moet je daar eerst tijd voor maken) niet groot in omvang. Daarnaast repareer ik kleding tot die echt op de draad versleten is. Wanneer er meerdere reparaties aan 1 kledingstuk zijn geweest dan draag ik de kleding bij het werk in de moestuin. Zo heb ik een “garderobe” van moestuin kleding en “dagelijkse kleding” en nettere kleding. Met daarnaast afhankelijk van het weer warmere (zelfgemaakte) shirts of gewone T-shirts.

  8. Denk niet eens dat ik aan de 33 stuks kleding kom met mn hele kledingkast bij elkaar. Op sokken en ondergoed na. En kan me niet herinneren wanneer ik iets nieuws gekocht heb.. Hahaha ? blijkbaar nog milieu bewuster dan ik zelf dacht.

  9. Goed stuk. Ik probeer al anderhalf jaar alleen maar tweedehands te kopen, en op een handjevol dingen na lukte dat prima. Tweedehands kopen is veel leuker, want je hebt originele stukken, die vaak van betere kwaliteit zijn en het is goedkoper. Maar ik heb toevallig laatst geteld, maar ik kom ver boven de 173: nl 337 (waarvan 51% tweedehands). En dat was nog zonder onderbroeken en sokken 😉 oja trouwens: 1994-2014 is 20 jaar en geen 10. Ja echt

  10. Allemaal leuk en aardig, maar CO2 is geen milieuvervuilend gas. Integendeel, wij allemaal ademen CO2 uit. Planten voeden zich met CO2. Meer CO2 betekent dus vergroening van het milieu. Kassenbouwers blazen CO2 hun kassen in om hun gewassen sneller te laten groeien.
    Ik wil hiermee niet zeggen dat we meer kleren moeten kopen of zoiets, ik wil alleen maar een misverstand uit de weg helpen.

    1. Dat de Aarde groener is geworden als gevolg van de toename van CO2 is een wetenschappelijk bewezen feit. Waar jij de fout ingaat is dat CO2 daarom ongevaarlijk zou zijn. Ten eerste is CO2 is een broeikasgas dat dus niet alleen plantenvoedsel is, maar tevens de temperatuur op Aarde doet toenemen, met alle gevolgen van dien. Ten tweede wordt CO2 niet alleen opgenomen door bomen en planten, maar ook door oceanen die als gevolg daarvan verzuren, met het afsterven van koraalriffen tot gevolg. Wie terugkijkt in de geschiedenis zal zien dat vrijwel alle grote uitstervingsgolven gepaard gingen met een drastische toename van broeikasgassen. De huidige CO2 toename verloopt bovendien ongeveer een factor 10 sneller dan die van de klimaatveranderingen uit het verleden. Wat de gevolgen daarvan zullen zijn kan geen mens voorspellen. Wat we wél zeker weten is dat een dergelijk snelle omwenteling nog nooit in de geschiedenis van onze planeet heeft plaats gevonden. Klimaatactiviste Greta Thunberg zegt het heel goed: “We can’t solve a crisis without treating it as a crisis.” Daarmee slaat zij de spijker op z’n kop.

Reacties zijn gesloten.