Al duizenden jaren gebruiken mensen leer. Voor kleding, in huis en voor gereedschap. Leer is een bijzonder materiaal. Het is onverwoestbaar, mooi en comfortabel, maar ook heel dier- en milieuonvriendelijk én anno 2018 volledig overbodig. Er zijn genoeg alternatieven, waar geen dier aan te pas hoeft te komen. Wij zetten er 5 voor je op een rij.

Leer is een winstgevend bijproduct van de vleesindustrie. In de totale leer-industrie gaat 200 miljard dollar om en sterven 100 miljard dieren onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Ook het looien van het leer heeft grote impact op het milieu en op de gezondheid van de mensen, die in de industrie werken.

Leerlooien is een intensief proces

Om van een dierenhuid leer te maken, is het nodig om het leer te looien. Dit proces duurt met natuurlijk looizuur ongeveer 3 maanden. Er wordt dan gebruik gemaakt van een plantaardig zuur dat bestaat uit planten, schors, takken, bladeren en soms zelfs vruchten. Voor veel modemerken gaat dat proces veel te langzaam. Zij versnellen het proces door gebruik te maken van synthetische looimiddelen en die zijn giftig. Tijd om deze vervuilers aan de kant te schuiven voor de volgende alternatieven.

Paddenstoelen gaan het verspreiden van bacteriën tegen

Je kunt leer kweken van paddenstoelen. Het is een levend materiaal en daarom moet je wel een beetje geduld hebben. Het groeit ongeveer 2,5 centimeter per week. Het resultaat is een zacht, suède-achtig, materiaal dat 100 procent biologisch en afbreekbaar is. Het is heel geschikt om schoenen van te maken, die je met blote voeten kunt dragen, want het materiaal gaat het verspreiden van bacteriën tegen.

Gerecycled rubber gaat voor altijd mee

Rubber komt tegenwoordig zelden meer van de rubberboom, maar is volledig synthetisch en daardoor onverwoestbaar. Gerecycled rubber is daarom een goede optie als leervervanger. Het heeft een zelfde uitstraling, weinig onderhoud nodig en kan op verschillende manieren worden toegepast. En nog mooier het was in een vorig leven bijvoorbeeld een autoband of brandweerslang.

Kurk is licht en waterafstotend

Kurk is een geweldig materiaal. Het komt van de schors van de kurk eik. Elke tien jaar wordt de schors van de boom gehaald, waarna de boom doorgroeit. Hierdoor is het een heel milieuvriendelijk product. We gebruiken kurk al decennia voor bijvoorbeeld vloeren, maar het is nu ook een gewild product voor kleding en accessoires. Dat is niet zo gek, want kurk is sterk, waterafstotend en volledig te recyclen. Daarnaast is het heel licht en blijft het lang mooi. Je kunt er prachtige tassen van maken, die een goed alternatief voor leer zijn.

Leer van bladeren

Je verwacht het niet, maar de bladeren van bomen zijn ook een goed alternatief voor leer. De bladeren worden bewerkt met een polymeer, waardoor ze mooi blijven en verwerkt kunnen worden tot bijvoorbeeld een tas. Het is gemakkelijk om de bladeren te plukken en ze kunnen helemaal natuurlijk worden bewerkt.

Kweekleer groeit uit een reageerbuis

Naast de natuurlijke varianten wordt er op dit moment ook hard gewerkt aan bio-leer. Dit leer wordt gekweekt. Het proces gaat heel snel en is milieuvriendelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om het leer specifieke eigenschappen te geven, waardoor je het voor kleding, meubels of andere toepassingen kunt gebruiken.

De toekomst van de alternatieven voor leer ligt helemaal open, maar een ding is zeker: we hebben er geen dieren meer voor nodig.