We willen allemaal een gezond, fit en gelukkig leven, maar kan dat wel in grote steden? Fijnstof, weinig groen en druk verkeer zijn niet per se de pluspunten van de stad. Een lijst met 89 wereldsteden laat zien waar je wel goed kunt wonen en Nederland staat hoog in de ranglijst.

Blue zones

Uit onderzoek blijkt dat er in de wereld vijf gebieden zijn waar mensen gezond, fit en gelukkig oud worden. Dit zijn de zogenaamde ‘blue zones’ Je vindt deze ‘blue zones’ in Okinawa in Japan, Sardinie in Italie, Loma Linda in California, Nicoya in Costa Rica en Icaria in Griekenland.

Gezonde lifestyle

De mensen in deze ‘blue zones’ hebben een vergelijkbare manier van leven. Ze hebben veel sociale contacten, ze roken niet, ze eten in hoge mate plantaardig en ze bewegen regelmatig. Daarnaast krijgen ze genoeg zon, hebben ze weinig stress en geloven ze in een hoger doel in het leven.

Gezond leven in de stad

Een stressvrij bestaan klinkt goed, maar hoe doe je dat in een wereldstad met veel verkeer, mensen en continue prikkels? Kun je daar deze levensstijl (deels) overnemen, waardoor je ook in een niet zo heel erg blue zone gezond oud kunt worden?

Onderzoek naar 89 steden

Het bedrijf SpotAHome deed onderzoek in welke grote steden het leven goed is. Deze steden kregen een ‘gezondheidsscore’ op basis van 10 criteria die van invloed zijn op je gezondheid. Het resultaat is een ranglijst van 89 wereldsteden.

Data verzamelen

De onderzoekers gebruikten beschikbare data, uit betrouwbare bronnen, om de steden een score te geven. Zo raadpleegden ze de OECD, de Central Intelligence Agency World Factbook, de World Health Organisation, of de Numbeo Pollution Index. Ze keken daarbij naar 10 criteria, die voor een deel gerelateerd kenmerken van de levensstijl in de blue zones hebben. Uiteindelijk resulteerde dit in een totaalscore.

De tien criteria

De tien criteria zijn:

  1. Bewegen: de onderzoekers keken naar de aanwezigheid van sportscholen. Hoe toegankelijker een sportschool is, hoe groter de kans is, dat je er gebruik van maakt.
  2. Zon: het aantal uren zon per jaar heeft invloed op je gezondheid.
  3. De levensverwachting bij geboorte.
  4. Gezond eten: Hoe meer fast food restaurants per 100.000 inwoners hoe lager de score, want daardoor kom je eerder in de verleiding om ongezond te eten.
  5. Gezond eten: het aantal mensen met overgewicht van 18 jaar en ouder.
  6. Stress: het aantal vakantiedagen van werknemers, met aftrek van de nationale feestdagen.
  7. Stress: de work-life balance van werkenden. Is overwerk normaal, werken mensen meer dan 50 uur per week?
  8. Omgeving: De kwaliteit van de lucht en het water.
  9. Omgeving: Het aantal groene ruimten en parken. Groene ruimten zorgen voor ontspanning, verkoeling en gezonde lucht in een stad.
  10. Vervoer: Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s

Amsterdam en Rotterdam

In de lijst staat Amsterdam op nummer 1, gevolgd door Oslo, Munchen, Rotterdam en Berlijn. Nederland scoort met twee steden in de top 5 dus heel hoog. Toch is er best iets aan te merken op de lijst. Wat vind jij? Ben je het eens met de criteria? En wat vind jij dat er ontbreekt of overbodig is? Laat je het ons weten.