Eens moest de eerste keer zijn: samen met een heleboel anderen heb ik afgelopen zaterdag het strand tussen Monster en Kijkduin opgeruimd. Het was één van de Boskalis Beach Cleanup Tour-etappes, dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door Stichting De Noordzee. We hebben in totaal 5,2 kilometer gewandeld over het strand en héél (HEEL HEEL HEEL) veel afval verzameld. Ik vroeg een aantal deelnemers ’t hemd van het lijf en maakte een paar mooie kiekjes.

Nog even alles op een rij

Ik hoef natuurlijk niet te vertellen waarom de Boskalis Beach Cleanup Tour zo belangrijk is. Het moge duidelijk zijn dat het strand vol ligt met rommel. Per 100 meter strand liggen gemiddeld 370 stuks afval, waarvan 90 procent bestaat uit plastic. Jaarlijks stroomt ongeveer 8 miljoen ton plastic de oceanen in. Vogels en vissen raken vervolgens verstrikt in netten, visdraad en touwen. Stichting De Noordzee doet al vele jaren onderzoek naar het afval op de Nederlandse Noordzeestranden en publiceerde onlangs het rapport ‘Wat spoelt er aan op het strand?’. Het zijn de resultaten van twaalf jaar onderzoek naar strandafval.

Monster – Kijkduin

In totaal lopen 150 vrijwilligers met een prikker en vuilniszak van Monster naar Kijkduin: een route van 5,2 kilometer. Om 11:00 uur staan we klaar in een lange rij, zodat het héle strand onderzocht wordt op afval.

Het is goed om te zien dat veel families met kleine kinderen meedoen. “Opa, moet je kijken hoeveel ik al heb gevonden! Alle beetjes helpen, toch?”, roept een meisje van 12. Maar ook veel enthousiaste twintigers en dertigers doen mee, zoals Sarah (26). “Ik kom regelmatig op het strand en verbaas me elke keer weer over de bende die er ligt. Dit jaar wilde ik mijn steentje bijdragen.”

Het valt Dorrie (59) op dat er vooral veel plastic voorwerpen tussen het zand liggen. “Die stukken plastic zijn al helemaal uit elkaar gevallen, waardoor er talloze kleine stukjes plastic op het strand liggen verspreid.”

De finish is rond 15:00 uur. Alle vuilniszakken worden op een grote berg gegooid. Eindresultaat? Ruim 700 kilo, omgerekend zo’n 4,5 kilo per persoon. Een mooie eindscore, toch?

Strandafval in beeld

Ook meedoen?

De Boskalis Beach Cleanup Tour duurt in totaal twee weken. Na zeven dagen opruimen stond de teller op 4.297 kilo afval. Wil jij ook een steentje bijdragen? Tot en met 15 augustus wordt iedere dag een etappe georganiseerd waarvoor je je nog kunt inschrijven via de website.