Laatst interviewde ik cabaretier Jacques Bral. Over duurzaamheid. ‘Ik ben super duurzaam’, claimde hij, ‘ik heb geen kinderen gemaakt’. Deze had ik nog niet gehoord. Inderdaad, overbevolking is een van de grootste bedreigingen van deze aarde. Maar om nu iedere ouder hierop aan te spreken.

3 generaties

Bovendien komt de bevolkingsexplosie niet alleen door de vele geboortes en minder kindersterfte. We worden steeds ouder; leefden er vroeger nauwelijks 2 generaties tegelijkertijd, nu zijn dat er makkelijk 3 of 4. Maar om 70-plussers daarom het graf in te kijken…? Zo kent het duurzaamheidsvraagstuk vele kanten en draagt iedereen op zijn of haar manier bij aan de klimaatverandering. Is dan de ene bijdrage slechter dan de ander? Gezien de reacties op mijn twee laatste blogs, lijkt dat inderdaad het geval. Vliegen is volledig uit den boze, Nespresso-koffie een doodzonde.

Pondje aluminium

Ook al is er een alternatief in de vorm van een FairTRade biologische composteerbare koffiecups, de Nespresso variant is toch veel minder erg dan doorgaans wordt gedacht, althans als het gerecycled wordt. Als ik de capsule leegschut, weegt íe net 1 gram. Ik drink nooit meer dan 2 koppen koffie per dag, doorgaans minder. Ik schat mijn aluminiumverbruik dus op 500 gram per jaar. Hoeveel energie kost dat? Op Wikipedia kun je dat opzoeken: ‘De winningsenergie van aluminium uit bauxiet bedraagt 155 MJ/kg. De herverwerkingsenergie bedraagt slechts 5% daarvan. Mijn pondje aluminium kost dus 7,75 MJ. Voor wie Joules weinig zegt: dat is ongeveer 2 kWh. Wikipedia concludeert dan ook: Aluminium is hierdoor erg interessant voor hergebruik. Het materiaal kent nagenoeg geen degeneratie en het is praktisch 100% herbruikbaar.

Fluitketel

Mijn oproep aan Nespresso om hergebruik veel enthousiaster te stimuleren is met die wetenschap toch zeker zinvol. En ik ben er nu eenmaal van overtuigd dat het makkelijker is om mensen aan het recyclen te krijgen dan hen over te halen weer de fluitketel en filterhouder tevoorschijn te toveren.

Jazeker, ons energieverbruik moet naar beneden en het moet vergroenen. Overigens hoeft het helemaal niet naar beneden als het volledig groen is. Dus de ontwikkeling van groene energie is naar mijn idee prioriteit nummer 1. Sceptici riepen vroeger dat windmolens op subsidie draaiden en de lifecycle van een Prius even abominabel was als van een Hummer. Inderdaad correct, maar deze prototypes waren absoluut noodzakelijk om nu rendabele windmolenparken op zee te kunnen bouwen of een Citroën Zero te kunnen ontwikkelen.

Vliegverbod

Hetzelfde geldt naar mijn idee voor vliegen op biofuel. Het is niet realistisch om te wensen dat we minder het vliegtuig zullen pakken. Uiteraard kunnen we tegenwoordig teleconferenties houden maar dat scheelt slechts een fractie. Als de ruim 4 miljard burgers in Azië rijker worden, zullen ze net zoals wij vaker en verder met vakantie gaan. Mogen ze dat niet? Terwijl wij hen jaren onbeperkt zijn voorgegaan? De enige oplossing is vliegen op biofuel of een aanverwante duurzame energiebron. De eerste generatie kwam inderdaad uit palmolie, waarvoor oerwoud gekapt moest worden. De volgende generatie is al van verantwoord geteelde gewassen. De volgende generatie zal uit algen komen en waarschijnlijk wordt er nog een slimmere brandstof uitgedacht. Mijn suggestie om consumenten ook de gelegenheid te bieden biofuel-tickets te kopen, zal deze ontwikkeling alleen maar stimuleren en eerder voor een schone luchtvaart zorgen dan een boycot.

Zwarte-kousen-kerk

Het is zo makkelijk om de ander te veroordelen zonder te vragen wat zijn of haar motief is. Ik denk ook dat mensen afhaken als niets meer mag. Dan wordt duurzaamheid nog erger dan de zwarte-kousen-kerk. Volgens mij is het al lovenswaardig genoeg als iemand bewust is van de gevolgen van zijn of haar handelen en dan een eigen keuze maakt wat hij/zij wel of niet (meer) doet. Dat is de reden dat ik deze blogs schrijf over duurzame daden, ter informatie en inspiratie. Onder het genot van een kop koffie.

Annemarie de Raadt

Lees ook mijn vorige blog: Nespresso moet aan de bak 

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.