Is een ‘friends’ appartement de oplossing voor twintigers, die moeilijk aan betaalbare woonruimte in grote steden kunnen komen? Het lijkt er wel op, want steeds meer jongeren willen in de stad wonen, waar de ruimte beperkt is en de prijzen blijven maar stijgen. Wonen in een ‘friends’ appartement waarbij iedere bewoner een eigen slaapkamer heeft, maar keuken, woonkamer en andere faciliteiten deelt, lijkt een goede oplossing. 

Schaarse woonruimte in de grote stad

Door de schaarste van beschikbare woningen is de prijs van appartementen in grote steden zo hoog, dat huur- of koopwoningen slechts voor een kleine groep jongeren is weggelegd. Het is dan ook niet gek dat woontrends uit wereldsteden, zoals New York en Tokyo, ook in Nederland steeds vaker als oplossingen worden aangedragen.

Co-living voor twintigers

In steden, zoals New York, is het heel normaal om in een micro-appartement of co-living space te wonen. De co-living space, ook wel adult-dorm genoemd, richt zich op werkende, met name alleenstaande, twintigers in grote steden. Zij werken veel, switchen regelmatig van baan, zijn niet graag alleen en zien de stad als hun huiskamer. Als gevolg daarvan brengen ze weinig tijd thuis door, maar zoeken wel een huis met flexibiliteit en een community gevoel.

Wonen in een ‘friends’ appartement

Het ‘friends’ appartement, of adult-dorm, is daarom een ideale plek om te wonen. Deze woonvormen geven je privacy, maar ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en ze bieden vaak extra faciliteiten zoals een sportschool, een stomerij, een bar en deelfietsen of -auto’s. We vroegen ons af wanneer deze trend zou overwaaien uit Amerika en dat is nu het geval, want in Rotterdam worden twee woontorens gebouwd met een vergelijkbaar huurconcept voor Young Professionals.

Friends-appartementen in Rotterdam

De appartementen worden gebouwd in Katendrecht in Rotterdam. Er is voldoende aandacht voor de individuele woonruimte, die in tegenstelling tot de Amerikaanse variant een stukje groter is. De woningen zijn tussen de 38 m2 en 70 m2. In een appartement van 38 m2 kun je alleen wonen. De grotere appartementen zijn ‘friends’ appartementen die je met je vrienden kunt delen. Iedereen heeft dan een eigen slaap- en badkamer, maar de rest van het huis wordt gedeeld. Ook in Rotterdam staat het community gevoel centraal. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners, zoals een kookstudio, dakterras of bibliotheek, maar ook services zoals deelauto’s en -fietsen.

Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven

De woontorens zijn ontworpen door Rijnboutt een bedrijf dat duurzaamheid ziet als integraal onderdeel van het gehele ontwerpconcept.

Wat denk jij? Is het een goede ontwikkeling dat dit soort woontrends ook in Nederland vorm krijgen?