Waar bak jij in? Een goede keuze maken blijft lastig, want overal kleven nadelen aan. Niets is écht goed, lijkt het wel. Om je op weg te helpen, somt hetkanWEL de voor- en nadelen op van verschillende bak- en braadproducten. Aan jou de uiteindelijke keuze.

Het probleem met bakken zit ‘m in het verhitten. Gezonde oliën en vetten kunnen bij een verhoogde temperatuur ineens giftig worden. En dat willen we natuurlijk niet. Helemaal niet meer bakken is geen optie, dus moeten we op zoek naar de meest gezonde variant. Dat is moeilijker gezegd dan gedaan.

Kokos

Kokos wordt door velen de hemel ingeprezen. Steeds meer mensen bakken in kokosvet of -olie, vaak vanwege de smaak. Nadeel: het bestaat bijna volledig uit verzadigd vet en is dus niet de meest gezonde keuze.

Roomboter

Heel vet, maar ook heel lekker. Het bestaat bijna volledig uit verzadigde vetten, maar dat moet af en toe gewoon kunnen. Het nadeel van roomboter is alleen dat het bij een lage temperatuur al gaat oxideren ofwel verbranden, waarbij giftige stoffen vrij kunnen komen.

Lijnzaadolie, visolie en sojaolie 

Deze oliën oxideren vrijwel meteen. Bij zonnebloemolie duurt het iets langer, maar ook deze olie oxideert snel. Je hebt dan te maken met een giftig pannetje.

Extra vierge olijfolie, walnootolie en sesamolie

De smaak van deze oliën verdwijnt tijdens het bakken. Het is dus eigenlijk vooral heel zonde als je deze oliën verhit, want je proeft er niks van.

Geraffineerde olijfolie, maisolie, arachide-olie en raap- en koolzaadolie 

Dit zijn de betere oliën om in te bakken. Ze oxideren pas op een hoge temperatuur.

Rijstolie

Deze olie lijkt de beste optie voor een avondje bakken en braden. Het oxideert vrijwel niet. Enige nadeel: het is duur. Dus afwisselen met geraffineerde olijfolie of maisolie is een aanrader.

Andere tips

Bak en braad jij vaak op hoge temperaturen? Het is een stuk gezonder om dat niet te doen. Bij lage temperaturen oxideren oliën een stuk minder snel of zelfs helemaal niet. Wil je meer weten over bakken en braden? Het programma Broodje Gezond zocht het tot op de bodem uit.