De grote schoonmaak van Boyan Slat is begonnen!

Na vijf jaar testen, is het dan eindelijk zover! De Ocean Cleanup van de Nederlander Boyan Slat is begonnen met het opruimen van het plastic afval in de Stille Oceaan. Een U-vormige buis van 600 meter met daaronder een scherm dat tot drie meter onder het oppervlak komt, moet het plastic verzamelen.

Great Pacific Garbage Patch

De plasticsoep die Boyan met z’n team gaat opruimen, wordt ook wel de Great Pacific Garbage Patch genoemd. Het gebied is ongeveer drie keer zo groot als Spanje. Er drijft zeker 80.000 ton plastic in zee. Dat is naar schatting 1,8 biljoen stukjes plastic. Veel van dat plastic wordt door de kracht van de zee en de zon afgebroken tot stukjes, die kleiner zijn dan 5 millimeter. Dit wordt ook wel microplastic genoemd.

Binnen vijf jaar de Plasticsoep halveren

De Ocean Cleanup richt zich vooral op de grotere stukken plastic, die dichtbij het wateroppervlak drijven. Boyan denkt de plasticsoep binnen vijf jaar tot de helft te kunnen terugbrengen. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten er uiteindelijk minstens zestig plasticvangers in de oceaan komen te liggen. Dat moet rond 2020 gerealiseerd zijn.
De plasticvanger werkt zo:

Oceanen plasticvrij in 2040?

Wetenschappers voorspellen nu dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan te vinden is. Al dat plastic zorgt ervoor dat dieren verstrikt raken en stikken. Ook krijgen vissen veel microplastics binnen, die uiteindelijk op ons bord en dus ook in ons lijf terecht komen.
“De zee moet schoon. Ik stop niet voordat de oceaan leeg is van het plastic,” zei Boyan vorig jaar in een interview met Business Insider.  De Ocean Cleanup wil proberen om de wereldzeeën in 2040 plasticvrij te hebben gemaakt. Of dat lukt, is natuurlijk de vraag. Want voor het opvissen van microplastics is nog geen oplossing gevonden.

Nieuw plastic

Er komt constant nieuw plastic afval bij dat vanaf de kust de oceanen in stroomt. Ook daar moet iets aan gedaan worden, omdat het anders onmogelijk is om de oceanen plasticvrij te houden. De Ocean Cleanup overweegt dan ook om in de toekomst plasticvangers vlak voor de kust te leggen.
Gelukkig zijn er meer organisaties, die zich inzetten om te voorkomen dat plastic de zee in drijft. Zo meldden we al eerder dat de Trashpacker een ware rage heeft veroorzaakt door met kinderen afval op te ruimen op het strand. De Plastic Soup Surfer vroeg eerder dit jaar ook al aandacht voor al het plastic dat via de rivieren de zee in stroomt met zijn documentaire From source to sea. Het Deense bedrijf RanMarine Technology maakte de Wasteshark, een drone die al het afval in de havens opzuigt. De drone werd een paar jaar geleden al getest in de haven van Rotterdam. En twee Australische surfers willen met de Seabin afval én olie uit het water halen. De jachthaven van Almere had de Nederlandse primeur om dit te testen.
Wil je zien hoe de plasticvanger morgen van San Fransisco naar de Great Pacific Garbage Patch wordt gesleept? Kijk dan live op de site van de Ocean Cleanup en laat ons weten wat je ervan vindt…

Over de schrijver

5 gedachten over “De grote schoonmaak van Boyan Slat is begonnen!”

  1. Pingback: Plastic in de Waddenzee: je hoeft geen Boyan Slat te zijn om op te ruimen - hetkanWEL

  2. Pingback: Plastic opruimen met een bellenscherm: dat werkt zo... - Wyke Potjer

  3. Pingback: Met deze Nederlandse uitvinding kunnen we het plastic uit de rivieren opruimen - hetkanWEL

  4. Een goede publicitaire stunt om het onderwerp op de kaart te zetten. Echter, de actie zal een beperkt gevolg hebben, gezien de grilligheid van water- en windbewegingen op oceanen.
    Veel meer aandacht is nodig voor verbeteringen in afval-infrastructuren, vooral in ontwikkelingslanden. Zoniet, dweilen we verder met kraan open.

  5. Een goed en interessant artikel én een fantastische vinding van Boyan – om als Nederlanders zeer trots op te zijn. Nu nog massaal aan gedragsverandering doen door aanzienlijk minder of, liever nog, géén plastic te kopen. En het al zéker niet op straat of in de natuur gooien.
    Dragen landen eigenlijk financieel bij aan deze techniek en onderneming? Het zou mij heel goed lijken als er daarvoor een verplichting zou zijn.
    Zet hem op Boyan!

Reacties zijn gesloten.