Bomen en planten hebben een positieve werking op onze gezondheid, daar kunnen we niet meer omheen. De resultaten van een nieuw onderzoek zijn het zoveelste bewijs dat een groene omgeving goed voor je is. Toch wonen nog heel veel mensen in steden met weinig groen. Het aanleggen van een stedelijk bos zou dé oplossing moeten zijn. Hoe groen woon jij?

Bosbouw in de stad is essentieel voor een leefbare en duurzame stad, stellen de onderzoekers van University College Londen. Bomen kunnen een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering, omdat zij koolstof kunnen opslaan. Uit het onderzoek blijkt dat gebieden met stedelijke bosbouw evenveel koolstof kunnen opslaan als een regenwoud.

CO2 in bomen

University College Londen maakte voor het onderzoek gebruik van openbare data van de Britse Environment Agency. Met behulp van zogenaamde LiDAR (Light Detection and Ranging)-technieken kan worden gemeten hoeveel CO2 in bomen is opgeslagen. En wat blijkt? In het grote park Hampstead Heath is 178 ton koolstof per hectare opgeslagen. In een tropisch regenwoud is dat gemiddeld 190 ton koolstof per hectare.

Alle bomen in kaart gebracht

Het onderzoeksteam heeft uiteindelijk de grootte en vorm van elke boom in Camden in kaart gebracht, zowel groepen bomen in parken als individuele bomen in tuinen. Met die informatie konden zij vervolgens meten hoeveel koolstof in de bomen is opgeslagen en beoordelen of zij dienst doen als leefgebied voor insecten en vogels. Volgens de leider van het onderzoeksteam is het kunnen laten zien van stedelijke bomen in verschillende soorten en omgevingen één van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. De bedoeling is dat het onderzoeksteam ook aan de slag gaat in Londen, andere Britse steden en zelfs internationaal.

Tiny forests

In Nederland zijn we al een aardig stukje op weg. Dit jaar nog wordt in 12 gemeenten een tiny forest aangelegd: een dicht begroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De bomen in zo’n tiny forest kunnen vervolgens een heleboel koolstof opslaan, maar een klein bos zorgt ook voor biodiversiteit, luchtzuivering en verkoeling op warme dagen.

Woon jij in een natuurrijke omgeving?