Voor mensen met dementie kan het leven heel erg stressvol zijn. Vroeger kregen ze vooral medicijnen, tegenwoordig is er veel meer aandacht voor ontspanning. Door mensen met simulaties, muziek, beelden of uitstapjes terug te laten gaan naar hun verleden, kunnen zij zich veel beter ontspannen.

Wat cijfers op een rij

Dementie komt in Nederland veel voor, in totaal zijn er 270.000 mensen met dementie. Dat is 8.4 procent van de Nederlanders van 64 jaar en ouder. De verwachting is dat dit aantal in de komende 25 jaar verdubbelt. En dat vraagt om een vernieuwende aanpak om het mensen zo fijn mogelijk te maken.

Geen medicijnen maar ervaringen

In de jaren ‘80 was dementie vooral een ziekte, die behandeld werd met medicijnen en rust in bed. Dit bleek voor de patiënten heel stressvol te zijn. Er waren te weinig prikkels en de omgeving was kil en koud. Met de komst van de snoezelruimte, een plek die de zintuigen op alle mogelijke manieren prikkelt, veranderde dat. In deze ruimtes kwamen er heel veel emoties vrij en het stressniveau daalde. Dat zette de toon voor een nieuwe, warme, opvang voor mensen met dementie en dat zorgde voor minder behoefte aan medicatie en minder stress. In the New York Times stond een interresant artikel over de Nederlandse aanpak.

Herbeleven van het verleden

Het bleek dat het herbeleven van herinneringen uit de jeugd, prikkelingen van de zintuigen en fijne muziek mensen helpt om te ontspannen. Tegenwoordig zijn verzorgingstehuizen daar heel goed op ingespeeld en zij verzinnen creatieve manieren om dit te realiseren.

Een bus- of fietsritje

In een verzorgingstehuis in Doetichem kunnen bewoners een paar keer per dag een ritje met de bus maken. Het is een simulatie met drie televisieschermen, waardoor het lijkt alsof ze door dorpen en het platteland rijden. In Moerkapelle fietsen bewoners met een simulatie door de stad waar ze vroeger woonden.

Een dagje naar het strand

In een verzorgingstehuis in Haarlem is er een strand nagebouwd. Er staan fijne stoelen in een kamer, er ligt zand op de grond, een grote poster van het strand hangt aan de muur en je kunt er zelfs een ijsje eten. De bewoners gaan zo zonder zorgen een dagje naar het strand en gebruiken de plek om te ontspannen en een praatje te maken.

Muziek, keuken of kroeg uit de jeugd

Ook muziek heeft een positief effect op de gemoedstoestand van mensen dementie. Sommige verzorgingstehuizen organiseren een avondprogramma met muziek uit de jeugd van de bewoners, of zorgen voor muziek in de kamers. Ook een keuken uit de jaren vijftig, of een kroeg compleet met kleedjes op de tafels, laat mensen wegdromen naar het verleden.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat verzorgingstehuizen doen om het leven van mensen met dementie te verbeteren. Er zijn er vast nog meer. Weet jij welke? Deel je ze dan met ons?