We vinden het nu heel vanzelfsprekend dat auto’s op verschillende soorten brandstof rijden. Diesel, benzine, LPG, … Maar zodra het over de toekomst van mobiliteit gaat, wordt al snel gedacht dat er nog maar een type motor zal zijn. Voor de een rijdt de auto van de toekomst op stroom, voor de ander op waterstof. Maar volgens mij is het niet of-of, maar en-en. Waterstof en stroom zijn allebei schone beloften, maar wel in heel verschillende ontwikkelstadia.

Op dit moment rijden er ongeveer 40 waterstofauto’s rond in Nederland. En bijna 30237 volledig elektrische auto’s. Als je het zo bekijkt, lijkt het duidelijk: de consument kiest voor elektrisch rijden. Maar met die snelle conclusie doe je de potentie van waterstof tekort. Want er zijn wel degelijk voordelen aan rijden op waterstof, waardoor je daar straks misschien toch voor wilt kunnen kiezen. Je kunt met een volle waterstofauto verder rijden en het kost veel minder tijd om te tanken dan een accu op te laden.

Waterstof tankstations

Daar staat tegenover dat je op dit moment pas op drie plaatsen waterstof kunt tanken en daar komen snel minimaal elf tankstations bij. Een landelijk dekkend netwerk van waterstof tankstations – ongeveer 50 – zal er waarschijnlijk pas tegen 2025 zijn. Dan ben je met een elektrische auto al veel beter af. Hoewel er nog witte vlekken zijn op de kaart van Nederland, waar laadpalen ontbreken, kun je toch al op duizenden plaatsen opladen bij publieke laadpunten.

Ook de keuze in elektrische modellen is al veel groter dan bij waterstof. Maar dat is logisch: zonder tankstations geen vraag naar waterstofauto’s, dus ook weinig aanbod. Maar waarom zouden we als overheid eigenlijk nog investeren in een netwerk van tankstations voor waterstofauto’s als stekkerauto’s al zoveel verder zijn in hun ontwikkeling?

Keuzevrijheid

Allereerst vind ik het als liberaal goed als er iets te kiezen valt. Keuzevrijheid is vaak een belangrijke prikkel voor innovaties waar consumenten van profiteren. Maar er is nog een belangrijke reden. Als we van fossiele brandstof af willen, dan kunnen we niet al te kieskeurig zijn in onze keuzes voor schone alternatieven. De kans is groot dat elektriciteit en waterstof naast elkaar zullen bestaan als energiebron.

Net als stroom kent waterstof veel mogelijke toepassingen. Op dit moment wordt er in The Green Village in Delft al geëxperimenteerd met koken op waterstofgas in een huishouden. Daarnaast kan waterstof worden gebruikt bij fabrieksproccessen en om huizen te verwarmen. Experts zien waterstof bovendien als een heel kansrijke brandstof voor zwaarder transport, over langere afstanden, bijvoorbeeld met een vrachtwagen of een schip.

Energie-opslag

Waterstof is overigens ook geen energiebron, maar een vorm van opslag. Het is daarmee heel geschikt om grote hoeveelheden windenergie, bijvoorbeeld van wind op zee, om te zetten in waterstof en goedkoop te transporteren naar het vaste land. Dat is goedkoper dan wanneer je de energie transporteert via een stroomkabel. De aanleg van een elektriciteitskabel is 40 keer zo duur als een waterstoflijn.

Als we straks dus waterstof gebruiken in ons huis en onze fabrieken, voor onze schepen en vrachtwagens, dan kunnen we er net zo makkelijk onze personenauto’s op laten rijden. De waterstofauto kan daarmee heel goed naast de stroomauto bestaan. Het is vervolgens aan consumenten om de auto te bepalen die het beste bij hen past.

Echt schoon

Voor zowel stroom als waterstof vind ik het wel belangrijk om er op te letten dat ze echt schoon worden geproduceerd, met zonne- of windenergie, en niet met aardgas of kolen. Mij maakt het dus niet uit, of iemand straks een waterstofauto of elektrische auto rijdt, zolang het het maar op groene stroom of waterstof is.