Zeg het met bloemen! Bestaat deze kreet nog? Het is in ieder geval een oeroude reclameslogan, die ons Nederlanders destijds aan moest zetten om elke gelegenheid luister bij te zetten met een bosje tulpen, rozen of chrysanten. Het is gelukt. In geen enkel land ter wereld wordt zoveel geld aan snijbloemen uitgegeven.

Lap plastic

Ook ik vul elke week 1 of 2 vazen. Het fleurt de woonkamer op. Komt mijn moeder logeren, dan staat er ook altijd een bosje op haar kamer. En gaan we bij vrienden eten dan nemen we toch 9 van de 10 keer een mooi boeket mee. Ik behoor dus zeker tot de Nederlanders die veel geld uitgeven aan bloemen. Zo kwam ik van het weekend terug van boodschappen doen met 4 bossen onder mijn arm. En opeens viel het me op: ook 4 keer een lap plastic en 4 keer een zakje Chrysal, gevuld met chemicaliën.

Fleurig

Niet alleen daarom zijn bloemen eigenlijk weinig duurzaam. Volgens Royal Flora Holland, het grote veilingbureau van Nederland, komen praktisch alleen nog tulpen van de Hollandse koude grond. De rest wordt gekweekt in verwarmde kassen of wordt ingevlogen vanuit Afrika of Azië. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden grootscheeps ingezet bij de teelt en last but nog least zijn de arbeidsomstandigheden bij de kwekers in het buitenland vaak om te huilen. Ai, zo fleurig is een bosje bloemen dus feitelijk niet.

Ambitieus

Ooit kon je bij de supermarkt Hivos-rozen kopen. Deze bloemen waren gegarandeerd uitbuitingsvrij. Helaas zijn ze niet meer in de handel. Ook het initiatief FairflowersFairplants komt niet echt van de grond. Meer blijdschap biedt de woordvoerder van Royal Flora Holland mij: het streven is dat in 2020 90% van alle snijbloemen, die de veiling verhandelt gecertificeerd zal zijn volgens het Floriculture Sustainability Initiative. Dit is een bijzonder ambitieus initiatief om de bloemen- en plantensector duurzamer te maken door eisen te stellen op het gebied van milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Nu is nog maar 33% gecertificeerd en 2020 is nabij. Toch is de woordvoerder optimistisch en hoop ik met hem.

Verschil

Tot die tijd kan ik als consument bij mijn aankopen dus niet echt het verschil maken. Maar om niet helemaal stil te zitten, kan ik de bloemist wel vragen om mijn bloemen in papier te verpakken én ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk mee gaan. Zo heb ik dubbel profijt en kan ik toch mijn zegje zeggen met bloemen.

Op verschillende websites heb ik ontdekt hoe ik bloemen tot wel 2 keer zo lang vers kan houden:
1. Met stip op nummer 1 staat een schone vaas en vers water. Afhankelijk van de bloemsoort moet het water koud (de meeste) tot warm (zonnebloemen) zijn. En hoort er veel (rozen) dan wel weinig (tulpen) water in de vaas, Een goede bloemenman geeft je spontaan instructies.
2. Het zakje plantenvoeding zorgt ervoor dat het water langer schoon blijft; het doodt bacteriën. Maar andere toevoegingen zijn ook mogelijk, zoals een drupje chloor of een dopje jenever!
3. Blad in het water gaat rotten en dat verstikt de bloemen, dus die moeten er af.

Zuipschuiten

4. Snijbloemen zijn zuipschuiten. Met schuin afgesneden stelen gaat water slurpen het makkelijkst. Wel een scherp mes of een snoeischaar gebruiken want rafelrandjes verstoppen.
5. Bloemen houden van ‘bewegingsvrijheid’, ook dan zuigen ze makkelijker water op. Met een ruime vaas vallen ze ook mooier, dus pas de vaas aan aan de bloemen en niet andersom.
6. Snijbloemen zijn als een prinses op de erwt: uit de zon, uit de tocht, uit de buurt van fruit gedijen ze het best. Oh ja, even acclimatiseren doet ook wonderen. Dus na thuiskomst eerst een uurtje of twee op een koele donkere plek in een emmer water. Wel al goed afgesneden zodat ze lekker kunnen drinken.
7. Heb je zin en tijd dan heeft het zeker zin om de vaas ook ’s nachts terug te zetten in die koele donkere plek.
8. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kunnen ze toch gaan zielentogen. Meestal komt dat door troebel water. De hele cyclus herhalen is de beste remedie: schone vaas, vers water, stelen schuin afsnijden en de verlepte exemplaren verwijderen.

Annemarie de Raadt

Lees ook mijn vorige blog: Poedelen aan de kraan
 
50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.