Duurzame daad 38/50 – Zeg het met bloemen

Zeg het met bloemen! Bestaat deze kreet nog? Het is in ieder geval een oeroude reclameslogan, die ons Nederlanders destijds aan moest zetten om elke gelegenheid luister bij te zetten met een bosje tulpen, rozen of chrysanten. Het is gelukt. In geen enkel land ter wereld wordt zoveel geld aan snijbloemen uitgegeven.

Lap plastic

Ook ik vul elke week 1 of 2 vazen. Het fleurt de woonkamer op. Komt mijn moeder logeren, dan staat er ook altijd een bosje op haar kamer. En gaan we bij vrienden eten dan nemen we toch 9 van de 10 keer een mooi boeket mee. Ik behoor dus zeker tot de Nederlanders die veel geld uitgeven aan bloemen. Zo kwam ik van het weekend terug van boodschappen doen met 4 bossen onder mijn arm. En opeens viel het me op: ook 4 keer een lap plastic en 4 keer een zakje Chrysal, gevuld met chemicaliën.

Fleurig

Niet alleen daarom zijn bloemen eigenlijk weinig duurzaam. Volgens Royal Flora Holland, het grote veilingbureau van Nederland, komen praktisch alleen nog tulpen van de Hollandse koude grond. De rest wordt gekweekt in verwarmde kassen of wordt ingevlogen vanuit Afrika of Azië. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden grootscheeps ingezet bij de teelt en last but nog least zijn de arbeidsomstandigheden bij de kwekers in het buitenland vaak om te huilen. Ai, zo fleurig is een bosje bloemen dus feitelijk niet.

Ambitieus

Ooit kon je bij de supermarkt Hivos-rozen kopen. Deze bloemen waren gegarandeerd uitbuitingsvrij. Helaas zijn ze niet meer in de handel. Ook het initiatief FairflowersFairplants komt niet echt van de grond. Meer blijdschap biedt de woordvoerder van Royal Flora Holland mij: het streven is dat in 2020 90% van alle snijbloemen, die de veiling verhandelt gecertificeerd zal zijn volgens het Floriculture Sustainability Initiative. Dit is een bijzonder ambitieus initiatief om de bloemen- en plantensector duurzamer te maken door eisen te stellen op het gebied van milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Nu is nog maar 33% gecertificeerd en 2020 is nabij. Toch is de woordvoerder optimistisch en hoop ik met hem.

Verschil

Tot die tijd kan ik als consument bij mijn aankopen dus niet echt het verschil maken. Maar om niet helemaal stil te zitten, kan ik de bloemist wel vragen om mijn bloemen in papier te verpakken én ervoor zorgen dat ze zo lang mogelijk mee gaan. Zo heb ik dubbel profijt en kan ik toch mijn zegje zeggen met bloemen.

Bloemen3

Op verschillende websites heb ik ontdekt hoe ik bloemen tot wel 2 keer zo lang vers kan houden:
1. Met stip op nummer 1 staat een schone vaas en vers water. Afhankelijk van de bloemsoort moet het water koud (de meeste) tot warm (zonnebloemen) zijn. En hoort er veel (rozen) dan wel weinig (tulpen) water in de vaas, Een goede bloemenman geeft je spontaan instructies.
2. Het zakje plantenvoeding zorgt ervoor dat het water langer schoon blijft; het doodt bacteriën. Maar andere toevoegingen zijn ook mogelijk, zoals een drupje chloor of een dopje jenever!
3. Blad in het water gaat rotten en dat verstikt de bloemen, dus die moeten er af.

Zuipschuiten

4. Snijbloemen zijn zuipschuiten. Met schuin afgesneden stelen gaat water slurpen het makkelijkst. Wel een scherp mes of een snoeischaar gebruiken want rafelrandjes verstoppen.
5. Bloemen houden van ‘bewegingsvrijheid’, ook dan zuigen ze makkelijker water op. Met een ruime vaas vallen ze ook mooier, dus pas de vaas aan aan de bloemen en niet andersom.
6. Snijbloemen zijn als een prinses op de erwt: uit de zon, uit de tocht, uit de buurt van fruit gedijen ze het best. Oh ja, even acclimatiseren doet ook wonderen. Dus na thuiskomst eerst een uurtje of twee op een koele donkere plek in een emmer water. Wel al goed afgesneden zodat ze lekker kunnen drinken.
7. Heb je zin en tijd dan heeft het zeker zin om de vaas ook ’s nachts terug te zetten in die koele donkere plek.
8. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, kunnen ze toch gaan zielentogen. Meestal komt dat door troebel water. De hele cyclus herhalen is de beste remedie: schone vaas, vers water, stelen schuin afsnijden en de verlepte exemplaren verwijderen.

Annemarie de Raadt

Lees ook mijn vorige blog: Poedelen aan de kraan
 
50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Over de schrijver

5 gedachten over “Duurzame daad 38/50 – Zeg het met bloemen”

  1. Chloor…dat wist ik, maar ik ben blij dat je er jenever bij noemt. Een veel betere optie.
    Verder is het ook een idee om je bloemen ‘van de straat’ te halen: niet dat je overal het moois meteen weg moet plukken, maar met wat er tussen de tegels, op braakliggende veldjes en ook in je groentetuin groeit, kun je vaak de prachtigste dingen maken. Jaren geleden leerde ik dat van bloemkunstenaar Geer pouls, maar ook mijn zoon kwam een keer , 5jaar oud was hij,met een klein tapijtje uitgebloeide paardebloemen: prachtig, al die zilveren pluizebollen, trots en blij binnen kwam. Het heeft nog een week gestaan op een schoteltje wat ik telkens van water voorzag. Ik moest lachen toen ik , jaren later , weer pluizebollen van honderden gefixeerde paardebloemen omgekeerd hangend aan een plafond zag in museum de Pont; mijn zoon was niet de enige die oog had voor de schoonheid van die uitgebloeide bloemen.
    Oog krijgen voor de fraaiheid van minder gebruikelijk groen, helpt ook om duurzamer je huis op te leuken. Een schaal met fraai gekleurde herfstbladeren kan net zoveel plezier geven als een duur gekochte bos .

  2. Pingback: Zelfs voor het meest ingewikkelde milieuprobleem is een oplossing - hetkanWEL

  3. Leuk artikel echter de chloor-tip verbaast mij een beetje… Super slecht voor het milieu toch? En we willen juist onze impact op het milieu toch allemaal verkleinen?

  4. Dank je wel voor je artikel .
    Toch kun je meer verschil maken dmv.je keuzes bij de aanschaf van bloemen ,
    dan je denkt :
    1-Vraag bijv. bij de bloemist of deze ook onbespoten en of fair trade bloemen
    verkoopt , hoe vaker we vragen en aangeven dat dat onze wens is als consument en wereldburger,hoe beter onze wensen begrepen zijn !
    Ik woon in Groningen en bij bloemist ” Het stekje ” in aldaar heeft men
    een hele mooie lijn van prachtige grote biologische rozen in het assortiment in diverse kleurscharkeringen ,die heel lang staan.
    En tegenwoordig zijn er ook bloemisten ,die deels biologische bloemen verkopen ,bijv. voor 30 procent ( het vraagt wel een hele andere bedrijfsvoering , die veel van de bloemist vraagt.)
    2- Maar desondanks zijn er al bloemisten die helemaal duurzaam zijn ,in Groningen is dat bijv. de bloemist ” Ín de Roos ” , die naast een ruimte aan het Overwinningsplein nu ook aan de Vismarkt in Groningen is te vinden .
    Hij kan van elke bloem vertellen of een bepaalde bloem , fairtrade ,bio of onbespoten is ,het is een complexe materie want een bloem kan onbespoten zijn maar niet bio , omdat deze bijv.in een kas gekweekt is.
    Zelf vind ik een onbespoten bloem een groot goed,en ik ben ontzettend blij met mensen , die ons de mogelijkheid geven gifvrije bloemen in ons leven te kiezen . En wat heel prachtig is : ons koningshuis heeft hem afgelopen voorjaar gekozen om het Koningsconcert in de Oosterpoort aan te kleden en omdat men daar zo blij mee was, werd hij ook nog gevraagd de boeketten van Maxima en anderen te maken op Koningsdag in Groningen. Zo wilde het koningshuis zijn keuzes voor duurzaamheid honoreren en koos daarmee zelf ook zeer bewust voor duurzaam ,wat een hele mooie voorbeeldfunctie geeft.
    3- Dit artikel is geplaatsd op de faceboekpagina van” De Wiershoeck” te Groningen ,een ecologisch tuinen -en dagbestedingsproject ,waar men ook dagelijks al vele vele jaren , de prachtigste onbespoten boeketten maakt en verkoopt en in de winter hele mooie kransen van uit de tuinen gedroogde bloemen.
    Er komen steeds meer ecologische samenwerkings projecten,waar men onbespoten groente fruit en bloemen verkoopt en dus als je uitzoekt waar zoiets moois zich in jouw omgeving bevindt ,kun je ook een schone boeketkeuze maken en zeer geinspireerd raken door hoe de mensen bezig zijn op zulke plekken .
    4 – Verder zijn er ook biologische winkels die hier en daar onbespoten bloemen verkopen .
    5 – Tot slot kun je ook op internet zoeken naar biologische kwekerijen bij jouw in de buurt ,ook daar zijn er veel meer van dan we misschien beseffen en daar onbespoten bloeiende planten kopen , die gifvrije bloemen geven,
    zodat je schone bloemen uit jouw tuin kunt halen,of er in de tuin vankan genieten en de vlinders ,bijen en andere honingdieren een groot plezier doen !
    In een snel tempo is er veel meer mogelijk op het gebied van gifvrije bloemen
    en als wij met velen sturend worden met onze keuzes,dan zullen deze keuzes niet onopgemerkt blijven is mijn overtuiging.
    Ik heb veel respect en bewondering voor mensen die hier zo mooi mee bezig zijn en ze verdienen onze steun enorm !
    Met hoopvolle groet van Paula E De Vries,
    Groningen.

Reacties zijn gesloten.