Duurzame daad 40/50 – Een vraag voor Sybrand

Ik heb niet echt een duurzame daad deze week, wel een vraag. Een nieuwsgierige vraag, geen beschuldigende vraag, ook al kan hij wellicht zo overkomen. Mijn vraag is gericht aan Sybrand Haersma Buma, voorman van het CDA, het Christen Democratisch Appèl. Mijn vraag kwam bij mij op toen ik vorige week naar de Algemene Beschouwingen keek.

Beste jongetje

Het Klimaatakkoord werd behandeld en Haersma Buma betoogde vol verve dat het toch niet de bedoeling kan zijn dat Nederland het beste jongetje van de klas wordt. Volgens de CDA-leider is er daarom geen haast om een Klimaatakkoord te sluiten. Stel je voor dat wij ons inzetten en de rest van de wereld er de kantjes van af loopt, is daarbij z’n redenering: ‘Zo zadelen we Nederlanders op met hoge energiekosten. En volgend jaar zijn er belangrijke verkiezingen.’ Dat laatste zei hij er net niet bij, maar ik kan me die gedachte voorstellen. Prima, elke politicus is immers bang om kiezers te verliezen. Ook klimaatminister Wiebes wil vooral voorkomen dat hij de rekening van het klimaatakkoord bij de burger legt, die in maart moet gaan stemmen.

Vandalen

Maar op de een of andere manier kan ik deze houding over dit onderwerp toch beter voorstellen bij VVD’er Wiebes dan bij CDA’er Buma. Daarom heb ik een vraag of eigenlijk twee vragen: ‘Als Jezus destijds zo gedacht had of zijn eerste volgelingen, wat was er dan ooit van het Christendom terecht gekomen?’ Belangrijker voor mij is echter de vraag: hoe kan het toch zijn dat u meent dat God de aarde heeft gemaakt en dat wij mensen zijn ‘levenswerk’ mogen vernielen? Als u achter uw huis met hart en ziel een moestuintje aanlegt, dan vindt u het toch ook niet normaal als vandalen uw worteltjes of boerenkool bepissen? Of als u gasten uitnodigt voor een gezellig etentje; dan verwacht u toch ook dat ze uw servies heel laten?

Eigendom

Het is geen flauwe vraag: het intrigeert me echt. Er zijn volgens goede inschattingen toch zeker 4 miljard mensen op deze wereld, die oprecht geloven dat hun God de aarde heeft gemaakt en dus volgens onze menselijke maatstaven zijn eigendom is. Natuurlijk heeft deze God door laten schemeren via een aantal geschriften dat wij mensen als aardige gasten zeker welkom zijn in zijn huis of als goede rentmeesters zijn landgoed best mogen gebruiken maar heeft hij daarbij ook aangegeven dat we het naar ons believen aan gort mogen slaan?

Oproep

Waarom loopt u niet voorop, mijnheer Buma, om het eigendom van uw God beter te beschermen? Misschien bent u niet zo dapper als Jezus, maar achteraanlopen is toch zeker het andere uiterste. Dan kunt u zich toch geen leider noemen van het Christen Democratisch Appèl. Want staat Appèl niet voor de oproep om samen als Christen te handelen?

Beter plan

Het zijn ondertussen heel veel vragen geworden. Vragen die u wellicht niet allemaal kunt beantwoorden. Daarom ga ik weer terug naar de belangrijkste en ik stel u deze echt uit oprechte belangstelling. Ik zou zo graag van u willen weten hoe het toch kan dat u als gelovige in God en het Scheppingsverhaal niet een voorvechter bent van het Klimaatakkoord? Of heeft u stiekem nog een beter plan? Ik wacht met spanning een berichtje af.

Annemarie de Raadt

Lees ook mijn vorige blog: Wat van ver komt is … vies

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Over de schrijver

1 gedachte over “Duurzame daad 40/50 – Een vraag voor Sybrand”

  1. Pingback: Hoe zit het nou eigenlijk met die CO2-uitstoot? - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.