De herfst staat in veel huishoudens gelijk aan lange avonden op de bank, het liefst onder een dekentje en naast een rij brandende kaarsen. Een kaars zorgt voor gezelligheid en het geeft tegelijkertijd warmte af. Maar sommige mensen beweren dat het branden van kaarsen ongezond is, anderen zweren bij kaarsen die gemaakt zijn van natuurlijke ingrediënten zoals soja en bijenwas. Hoe zit het? HetkanWEL zocht het voor je uit.

Waar is het van gemaakt?

De meeste kaarsen die in de winkel liggen, zijn gemaakt van paraffine of stearine of een mengsel van deze twee. Paraffine is een bijproduct van de productie van smeerolie, stearine bestaat uit vetzuren van dierlijk of plantaardig vet. Bij het verbranden van een kaars komt CO2 en roet vrij. Niet zo gezond. Er zijn een hoop alternatieven, waaronder kaarsen van soja en bijenwas. Veel mensen beweren dat de kaarsen van deze natuurlijke materialen minder schadelijk zouden zijn dan ‘gewone’ kaarsen die gemaakt zijn van paraffine en stearine.

Het branden van kaarsen

Volgens hoogleraar milieu-epidemiologie Bert Brunekreef maakt het niet zoveel uit of een kaars van paraffine of van bijenwas is gemaakt. Het gaat om het branden van de kaars. Daarbij komen per definitie schadelijke stoffen vrij, zegt Brunekreef. Uit een onderzoek blijkt dat mensen die aangaven thuis kaarsen te branden, meer blootgesteld waren aan roet en stikstofoxiden. Er komt dus fijnstof vrij als je een kaarsje brandt, maar dat is ook het geval bij koken op gas, roken of een open haard branden. Eens in de zoveel tijd een kaarsje branden terwijl je op de bank ligt, is dus niet schadelijker dan koken op gas of roken.

En nu?

Het is uiteraard niet nodig om alle kaarsen nu uit je leven te bannen. Het zorgt nog steeds voor gezelligheid, warmte en licht, zonder dat je daarvoor stroom nodig hebt. Qua gezondheid en de uitstoot van schadelijke stoffen maakt het niet uit of je een kaars van bijenwas aansteekt of een kaars die gemaakt is van paraffine of stearine. Als je kijkt naar het milieu, is de bijenwaskaars of een gerecyclede kaars de groenste optie, omdat hiervoor geen tropisch regenwoud gekapt hoeft te worden. Een gerecyclede kaars kun je zelf maken door de restjes van andere kaarsen opnieuw te laten smelten.