Jaarlijks worden er zo’n 930 miljoen luiers gebruikt. Die zorgen voor zo’n 140 miljoen kilo CO2-uitstoot per jaar, aldus Milieucentraal. Deze uitstoot komt door de productie, het transport en de afvalverwerking. HetkanWEL ging op zoek naar de cijfers achter de wasbare en wegwerpluiers en raadpleegde Milieucentraal en sprak met Anne Tekstra van de Billenboetiek.

Waarom in de wasbare luiers

Anne Tekstra is de oprichter van de Billenboetiek. Anne en zijn vrouw gebruikten zelf wasbare luiers voor hun kindje, maar ze merkten dat ze zich daarvoor moesten verantwoorden. “Bijna iedereen reageerde raar. Zelf vonden we het juist heel leuk, met name het idee dat we met elke luier 1 wegwerpluier bespaarden. We ontdekten dat we als we met twee kinderen 12000 luiers kunnen besparen, we ook anderen kunnen inspireren. Wat we zelf misten was een plek waar je naartoe kon. Het product was niet genoeg zichtbaar. En daar wilden we verandering in brengen.”

Een (online) winkel

In 2015 richtte hij de Billenboetiek op, een (online) winkel met wasbare luiers. “Nog altijd kiezen veel ouders voor wegwerpluiers, simpelweg omdat de wasbare luier nog niet zo bekend is. Daar is voor ons veel werk aan de winkel. Maar we merken dat er een omslag gaande is. Steeds vaker krijgen we mensen in de winkel die zeggen dat ze iemand kennen die al wasbaar gebruikt. En dat was drie jaar geleden echt nog niet zo. Daar zijn we heel blij mee, want dat is precies wat we destijds wilden bereiken toen we de Billenboetiek opzetten. Het idee was om een eigen winkel te beginnen. Dat was wat naief. Maar die naiviteit heb je nodig om ook te beginnen. We zijn nu drie jaar verder en zijn heel blij met wat we doen. We zitten in een paar shop-in-shops en wie weet ook ooit echt een winkel.

Geen katoenen lappen meer

“Bij velen bestaat nog wel altijd het beeld van katoenen lappen, veiligheidsspelden en het uitkoken van hele vieze luiers.” Dat beeld moet nodig bijgesteld worden, vindt Anne. “De luiers zijn allereerst tegenwoordig al niet meer zo heel vies, omdat de ontlasting met het inlegvel wordt weggegooid. Dat inlegvel vangt de poep op en dat komt daardoor dus niet allemaal in de wasmachine terecht.” Een ander verschil met de luiers van vroeger is dat ze er ook nog eens heel leuk uitzien. “Onze klanten komen om verschillende redenen. De een om het zindelijkheidsaspect, de ander uit milieuoverwegingen, kostenbesparing, of omdat ze de patroontjes zo leuk vinden, verslavend soms..”

Kostenaspect

Een van de belangrijkste redenen voor mensen om wasbare luiers aan te schaffen is de kostenbesparing. “De berekeningen daarover verschillen. Als je wegwerpluiers gebruikt kost je dat rond 1800 euro tot aan de zindelijkheid. Als je wasbaar gebruikt ben je inclusief inlegvellen en wasmiddel 1000 euro kwijt. Overigens gaan wij dan uit van producten uit Europa en Amerika, want alleen daarbij hebben we inzicht in het productieproces,” zo legt Anne Tekstra uit.

Al 1 miljoen wegwerpluiers bespaard

Anne is trots: “Het geeft een heel goed gevoel dat we al meer dan 1 miljoen wegwerpluiers bespaard hebben door de verkoop van wasbare luiers. Overigens zijn we niet dogmatisch hoor. Als het eens handig is om wegwerp te gebruiken dan adviseren we: doen. Iedere wegwerpluier die je met wasbare luiers bespaart is mooi meegenomen. Een ontspannen ouder daar heeft je kind het meeste aan”. Ze zijn bij de Billenboetiek overigens nog op zoek naar een verantwoorde wegwerpluier voor incidenteel gebruik. Die zit nog niet in het assortiment.

In de wasmachine

Milieucentraal beaamt dat het gebruik van wasbare luiers beter is voor het milieu. Ze rekenden de impact van wasbare luiers uit. “De uitstoot van wegwerpluiers is 250 kilo CO2 per kind per jaar. Voor heel Nederland is dat 140 miljoen kilo per jaar voor wegwerpluiers. Bij een gemiddelde belading van de wasmachine, zonder gebruik van de droger, zorgen wasbare luiers voor ruim 70 kilo CO2 per jaar en met droger is dat bijna 130 kilo CO2 per jaar. Gebruik je de eerste 2 maanden wegwerpluiers en daarna 1 wegwerpluier ’s nachts (‘halfom’) en de rest wasbare luiers en geen droger, dan is de CO2 uitstoot ruim 130 kilo per jaar per kind. Met het ‘halfom’ scenario én gebruik van wasdroger komt de CO2 uitstoot op bijna 160 kilo per jaar.” Dat scheelt dus bijna 100 kg CO2-uitstoot met wegwerpluiers per jaar.

Meer informatie over wasbare luiers vind je ook op de website ‘wasbare luierwereld‘  en in de Facebookgroep ‘wasbare luiers‘. Ook op de website KaatjeKatoen vind je veel informatie.